SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

‘Yap-işlet-devret’le konut üretebiliriz’

Konut üretiminin artması için yeni arsa siyasetlerine gereksinim olduğunu belirten İnanç Kabadayı, “Hammaddemiz arsa lakin büyükşehirlerde arsa stoku azaldı. Bunu iki formda aşabiliriz. Hazine topraklarında, kamu-özel bölüm işbirliğinde konut üretebiliriz. Hastaneler ve köprülerde olduğu üzere ‘yap-işlet-devret’ modeli uygulanabilir. Başka seçenek kentsel dönüşüm. Sürece özel bölüm dahil edilerek hem ömrünü tamamlayan yapılar yenilenir, hem de üretim artar” dedi.

‘Yap-işlet-devret’le konut üretebiliriz’
Akacan The Mall
29.01.2023 07:41
0
A+
A-

‘Yap-işlet-devret’le konut üretebiliriz’
Konut üretiminin artması için yeni arsa siyasetlerine gereksinim olduğunu belirten İnanç Kabadayı, “Hammaddemiz arsa lakin büyükşehirlerde arsa stoku azaldı. Bunu iki biçimde aşabiliriz. Hazine yerlerinde, kamu-özel kesim işbirliğinde konut üretebiliriz. Hastaneler ve köprülerde olduğu üzere ‘yap-işlet-devret’ modeli uygulanabilir. Başka seçenek kentsel dönüşüm. Sürece özel dal dahil edilerek hem ömrünü tamamlayan yapılar yenilenir, hem de üretim artar” dedi.

ÜLKE genelinde konut üretimi son yıllarda istenilen düzeyde değil. Üretimdeki iştah kaybını gören kamu, firmalara takviye paketi açıkladı. Bu yolla arz-talep istikrarının sağlanması planlanıyor. Bölümün kurumsal oyuncuları da üretimin artması gerektiği görüşünde… Bu isimlerden biri de Ege Yapı İdare Heyeti Lideri İnanç Kabadayı. Yeni konut arzı için evvel arsa sıkıntısının çözülmesi gerektiğini lisana getiren İnanç Kabadayı, farklı üretim modellerinin Türkiye’de de devreye girebileceğini söyledi. İnanç Kabadayı ile yeni arsa üretim siyasetlerini, konut bölümündeki değişimi, inşaat teknolojilerini ve yatırım planlarını konuştuk…

2022 yılı konut dalı için nasıl geçti?

Akacan The Mall

2022 pandeminin hayatımızdan çıkmaya başladığı yıldı. Lakin bu durum tüm dünyada olduğu üzere Türkiye’de de öteki zorlukları beraberinde getirdi ve enflasyonla gayret başladı. Gayrimenkul bu periyotta en inançlı yatırım aracı oldu ve yılın birinci 6 ayında önemli satış performansı yakalandı. İkinci yarıda ise konut kredilerine gelen sınırlama piyasayı daralttı. Kredili satışların hissesi düştü. Sıfır konut satışında da gerileme görüldü. Lakin tüm zorluklara karşın geçen yıl 1 milyon 485 bini aşkın konut satıldı. Bu türlü bir periyotta bu sayısı değerli bir muvaffakiyet olarak görüyorum. 

KAMPANYAYA TALEP YÜKSEK

2023 yılı nasıl başladı, nasıl geçmesini bekliyorsunuz?

İyi bir yıl, toparlanma yılı bizi bekliyor. Yılın başında orta gelirli vatandaşlar için yeni finansman modeli açıklandı. Kredi faizi yüzde 0.69’a kadar düştü, vade 15 yıla çıktı ve birinci 3 yıl ödemelere Hazine takviyesi açıklandı. Açıklanır açıklanmaz önemli hareketlilik oluştu. Talep yüksek. Bunu satış ofislerimizden görebiliyoruz. Kampanya tüketici için önemli fırsat olmasının yanında geliştiriciyi de destekliyor. Bankalarla garantörlük mutabakatlarını yapan, konut üretme taahhüdü veren müteahhitlere Hazine takviyeli KGF kefaletiyle 25 milyar liralık finansman imkânı sunulacak. Üretimi desteklemek için kıymetli bir adım. Lakin bugün geldiğimiz noktada yeni arsa üretim modellerini de konuşmalıyız. 

ARSA İÇİN YENİ MODEL

Nedir bu yeni modeller, anlatır mısınız?

Bizim hammaddemiz arsa. Lakin konuta muhtaçlık olan büyükşehirlerde arsa stoku önemli biçimde azaldı. Bu nedenle arsa üretim siyasetimizi daha faal ve süratli hale getirmemiz gerekir. Arsayı geliştireceğimiz iki alan var; Bunlardan biri Hazine emlakı. Bu alanlarda kamu-özel dal işbirliği yapılabilir. Türkiye’de dalın kıymetli sivil toplum kuruluşları yeni modeller üzerinde çalışıyor. Mesela; hastane, köprü projelerinde olduğu üzere ‘yap-işlet-devret’ modeli uygulanabilir. Geliştirici binaları yapar, muhakkak mühlet işletir sonra kamuya üst yapı hakkı ile devreder. Kiralanacak ya da satılacak konutlar için fiyat denetimi kamu eliyle sağlanır. Evet, bugün hem toplumsal konut hem de orta gelirli kampanyası ile değerli adımlar atıldı. Lakin özel kesimin dinamizmi ve süratli üretim kabiliyeti de kullanılırsa arz sorunu daha süratli aşılır. İnşaat maliyetinde çok marj yok. Arsa maliyetini düşürürsek, bu yolla fiyatlarda da aşağı istikametli bir yönelim olur. İkinci değerli arsa geliştirme yolu da kentsel dönüşüm. Bakanlık kıymetli mevzuat düzenlemeleri yaparak sürecin önünü açtı. Lakin bugün dönüşüm alanında vatandaşla firmalar baş başa kaldığı vakit süreç çok uzuyor. Kamunun, vatandaşla geliştirici ortasındaki uzlaştırıcı rolü daha çok güçlenirse kentsel dönüşüm hızlanır. Böylelikle üretim artar, arz-talep istikrarı sağlanır. Öbür taraftan ömrünü tamamlayan yapılar ve kentsel altyapı da yenilenir.  

EV FABRİKALARI GELİYOR

Değişen konut talebine karşı nasıl tahliller geliştiriyorsunuz?

Stratejilerimizi pandemi ve iklim değişikliğine nazaran belirliyoruz. Pandemi hem lokasyon tercihlerini, hem de konuttan beklentileri değiştirdi. Mesela yeni merkezler oluştu, biz İzmir’i seçtik. Değişen hayat üslubu ile esnek ömür ve çalışma alanları kıymetli hale geldi. Hibrit çalışmanın hayatımıza girmesiyle çalışma odalarına muhtaçlık arttı. Bugün artık mobilyalardan birden çok işlev bekleniyor. Biz de bu alanda yeni hazırlıklar yapıyoruz. İklim değişikliği ile gayrette 10-15 dakikalık kentler konsepti konuşuluyor. Zira karbon salımını minimuma indirilmeli. Biz de bir proje tasarlarken bu türlü ele alıyoruz. Marketi eczanesi için ticari üniteler olmasına, okula, hastaneye, parka uzaklığına bakıyoruz. Eksik bir işlev varsa da projeye ekliyoruz. Ege Yapı olarak yalnızca mesken değil, bir community (topluluk) ve hayat tarzı inşa ediyoruz. Bizim için öbür kıymetli başlık ise teknoloji ve dijitalleşme. Bu emelle da Ege Yapı Teşebbüs Sermayesi şirketini kurduk. 2 proptech markasına (gayrimenkul teknolojisi) yatırım yaptık. Bunlardan biri de off-site üretim, yani alanda değil, fabrikada konut üretimi alanında çalışıyor. Süratli ve ulaşılabilir konutta geleceğin sistemi bu olacak. Dünyada artık bu yolla çok katlı yapılar inşa ediliyor. Türkiye’de de yaygınlaşması çok uzun vakit almayacak ve biz bu sürecin içinde olacağız. 

‘YATIRIM İŞTAHIMIZ YÜKSEK’

Yeni yatırımlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Bizim bu yıl da üretim iştahımız yüksek. 2022 yılı başında 7 milyar lira pahasında 7 projeye açıklamıştık. Bunlardan 3’ü başladı. Listeye yeni projeler de eklendi. İstanbul’da Ispartakule ve Çekmeköy’de, İzmir’de Urla Kekliktepe’de inşaatlar devam ediyor. Bunların yanında İstanbul’da Hasköy’de ve Şile’de konut ve otelin bir ortada olduğu projelerimiz olacak. İzmir’de, Alsancak’ta tren istasyonun çabucak yanında konut ve ticari ünitelerden oluşan bir proje geliştireceğiz. Urla’da ikinci bir villa projesi daha olacak. Tekrar İzmir Dikili’de konut ve otelin olduğu bir yatırım planlıyoruz. En az 3 projeye bu yıl başlarız. Bir kısmı da 2024 yılında olur. Bunlar somutlaşan yatırımlar, yeni fırsatlara da bakıyoruz. Kentsel dönüşüm kapsamında İstanbul’da Ataşehir ve Kağıthane’de iki proje üzerinde çalışıyoruz. Bizi heyecanlandıran yeni bir alan ise dünyada yükselen bir trend olan ‘Serviced Apartments’ bölümü olacak. Bu alanda büyümek için yeni bir marka da oluşturduk.

‘KİRALAMA KESİMİNE GİRDİK’ 

 Bu yeni marka hangi alanda hizmet verecek?

Mobilyalı apartmanları orta ve uzun vadeli kiralayacağımız ve otel hizmeti sunacağımız bir işletme şirketi kurduk. Markamızın ismi ‘The Superior Living.’ Dünya genelinde mevcut ekonomik şartlar ve pandeminin dönüştürdüğü iş hayatıyla birlikte ‘dijital göçebelerin’ her geçen gün artması, bu dala olan talebi olumlu etkiliyor. 2030 yılında dünyadaki dijital göçebelerin sayısının 1 milyarı bulması bekleniyor. Serviced Apartments dalı de en çok dijital göçebeler tarafından tercih ediliyor. Temeli paylaşım iktisadına dayanan sistemde, konutunu kiraya vererek alabileceği kira ölçüsünü en üst seviyeye çıkarmak isteyen konut sahipleri ile bir ülkede ya da kentte orta uzun vade konaklamak isteyen şahısları bir ortaya getiriyoruz. Kendi projelerimizin yanında, farklı yatırımcılara ilişkin binaları da kriterleri karşılaması şartıyla portföyümüze katıyoruz. Biri Basın Ekspres, ikisi Kağıthane’de olmak üzere 3 lokasyonda faaliyete başladık ve 175 daireye ulaştık. Doluluk oranı yüzde 100, konuklarımızın yüzde 80’i de yabancı. Dijital göçebelerin yanında turizm ya da sıhhat turizmi hedefiyle gelenler de var. 2023 sonuna kadar 500 üniteye ulaşmayı hedefliyoruz. Türkiye’de büyüdükten sonra da markayı dünyaya açacağız.

HER PROJEDE BİR TOPLUMSAL SORUMLULUK

Sosyal sorumluluk projelerinden bahseder misiniz?

Ege Yapı olarak her projemizde bölgeye, bölgede yaşayanlara katkı sunmak istiyoruz. Bunun için daha inşaata başlarken her yatırımımızda bir toplumsal sorumluluk projesi geliştiriyoruz. Urla’da Urla Gençlik Spor Kulübü’ne bağlı bayan basketbol kadrosuna sponsor olduk. Beyoğlu Hasköy projemize başlarken bölgedeki okul gereksinimini öğrendik ve imalini üstlendik. Başka projelerimizde de muhtaçlık ve taleplere nazaran farklı alanlarda dayanağımız devam edecek.

ŞANTİYEYE SANAT ATÖLYESİ

İnşaat dalında çok duymadığımız bir hassasiyetiniz var, o da sanata takviye. Bu alanda neler yapıyorsunuz? 

Tarihi Yarımada’da Yedikule Hisarı’na komşu Cer İstanbul projemizde sanata takviyenin birinci adımını attık. Bu proje alanında kurduğumuz Atölye Cer, Türkiye‘de inşaat şantiyesinde kurulan birinci sanat üretim merkezi oldu. Sanatkarlara üretim, stant ve satış alanı oluşturduk. Artık bu projemiz büyüdü ve ‘Atölyehane’ ismini aldı. Urla’da da bir sanat atölyesi olacak. Her gittiğimiz bölgede sanata ve sanatkarlara takviye olurken, bölge halkı ile de bir ortaya gelmelerini sağlayacağız.

 

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.