SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Vergide yeni devir başladı… Konut sahibi 21 bin, Youtuber 1.9 milyon lira üzeri gelire beyanname verecek

Gelir vergisi maddesine nazaran 2023 yılı boyunca geçerli olacak istisna ve indirim meblağları netleşti. Bu kapsamda, yeni periyotta mesken sahipleri 2023 yılında elde ettikleri kira geliri yıllık 21 bin lirayı geçtiğinde beyanname verecek. Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri kiralık arabanın 17 bin lirasını masraf gösterebilecek. 1.9 milyon liranın üzerinde kazanan Youtuber’lar beyanname verecek.

Vergide yeni devir başladı… Konut sahibi 21 bin, Youtuber 1.9 milyon lira üzeri gelire beyanname verecek
Akacan The Mall
02.01.2023 07:24
0
A+
A-

Vergide yeni devir başladı… Konut sahibi 21 bin, Youtuber 1.9 milyon lira üzeri gelire beyanname verecek
Gelir vergisi maddesine nazaran 2023 yılı boyunca geçerli olacak istisna ve indirim fiyatları netleşti. Bu kapsamda, yeni devirde konut sahipleri 2023 yılında elde ettikleri kira geliri yıllık 21 bin lirayı geçtiğinde beyanname verecek. Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri kiralık arabanın 17 bin lirasını masraf gösterebilecek. 1.9 milyon liranın üzerinde kazanan Youtuber’lar beyanname verecek.

Gelir vergisi yasasında yer alan istisna ve indirim fiyatları aşikâr oldu. 2022 yılı için 9 bin 500 lira olan kira gelirindeki istisna tekrar değerleme meblağı oranında artırıldı. Mesken sahipleri elde ettikleri kira gelirini bir sonraki yıl beyan ederek vergilerini ödüyorlar. 2022 yılında mesken sahiplerinin elde ettikleri kira geliri toplamda 9 bin 500 lirayı aşıyorsa aşan kısmı için mart ayında beyanname vermek zorundalar. Aylık bazda 791 liranın üstünde kira geliri elde ediliyorsa bu gelirin üstündeki gelir için beyanname verilecek. Kira gelirinin aylık elde edilmesi kaidesi bulunmuyor. Şayet mesken mart ayında 950 lira kiraya verilmişse 10 ay boyunca elde edilen kira geliri 9 bin 500 liraya geliyor. Yeniden beyanname verilmesine gerek yok.

Ancak haziran ayında 5 bin liraya kiraya verilen mesken için elde edilen 30 bin liranın 9 bin 500 lira istisna sonu aşıldığı için 20 bin 500 lira için beyanname verilmesi gerekecek. 2023 yılı içinde hudut 21 bin liraya çıkarıldı. Aylık bin 750 liraya oturulan bir mesken için yıllık bazda kira geliri 21 bin liraya denk geliyor. Bu durumda yıllık hudut geçilmediği için gelecek yıl yani 2024 yılında beyanname verilmesine gerek olmayacak. Lakin bu yıl 5 bin lira kiraya verilen bir mesken için yıllık bazda elde edilen 60 bin liranın 21 bin lirası istisna meblağı olacak, kalan 39 bin lira için beyanname verilmesi gerekecek. İşte 2023 yılında geçerli olacak başka istisna ve indirim meblağları:

Akacan The Mall

 

GAYRİMENKUL BEDELİ

* Kıymet artış karlarındaki 25 bin lira istisna fiyatı 55 bin lira olarak belirlendi. Örneğin, sahip olunan gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren 5 yıldan evvel satılması halinde bu satış nedeniyle elde edilen çıkarlar bedel artış çıkarı olarak vergilendiriliyor. Kıymet artış çıkarlarının beyan edilip edilmeyeceği ise istisna meblağının altında kalıp kalmadığına bağlı. 2023 yılında elde edilen kıymet artış yararının 55 bin lirayı aşması halinde beyanname verilecek fakat 55 bin lira istisna fiyatı beyan edilen gelirden düşülecek.

 

KİRALIK ARACA 17 BİN LİRA

* Binek arabalara ait sarfiyat olarak indirim konusu yapılabilecek fiyatlar da arttı. Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin işletmelerinde kullanılan binek arabaların kiralık olması durumunda ödenen aylık kira meblağı ile işletmeye kayıtlı binek arabalarının amortisman yoluyla masraf yazılabilecek iktisap bedeli ile ilgili indirim meblağları da arttırıldı. Bu çerçevede, binek arabalar için; ödenen aylık kira sarfiyatı 8 bin liradan 17 bin liraya, amortisman yoluyla sarfiyat yazılabilecek iktisap bedeli hududu da 430 bin liradan 950 bin liraya çıkarıldı.

 

YOUTUBER’LARA 1.9 MİLYON KOŞULU

* YOUTUBER’ların çıkar istisna meblağı da artırıldı. Toplumsal medyada içerik üreten ve taşınabilir uygulama geliştirenler için kolay bir vergileme tarzı getirilmişti. Bu işleri yapanlar, bankada bir hesap açıyor ve banka bunlar ismine yapılan ödemelerden yüzde 15 oranında vergi kesintisi yapıyor. Bu kapsamda elde edilen yararların 2022 yılı için 880 bin lirası gelir vergisinden istisnaydı. Bu fiyat 2023 yılında elde edilecek gelirler için 1 milyon 900 bin liraya çıktı. Youtuber’lar şayet 2023 yılında elde ettikleri gelir 1 milyon 900 bin liranın altındaysa esasen banka yüzde 15 stopaj kesintisi yapacak ve beyanname verilmesine gerek kalmayacak. Fakat elde edilen gelir 1 milyon 900 bin liranın üstünde olurse beyanname verilip elde edilen gelire nazaran vergi ödemek zorunda kalacaklar.

 

TELİF HAKKI ÇIKARLARI

* Telif haklarından elde edilen yararlara uygulanan istisna fiyatı da artırıldı. Müellif, mütercim, heykeltıraş, hattat, ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların yasal mirasçılarının şiir, kıssa, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, sinema, görüntü band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu üzere yapıtlarından elde ettikleri karları, makul bir fiyatı aşamaması halinde gelir vergisinden istisna. Bu yararlarla ilgili 880 bin lira olan istisna fiyatı 2023 yılında elde edilecek gelirler için 1 milyon 900 bin liraya çıkarıldı.

İŞTE ÖBÜR İSTİSNA TUTARLARI

– Engelli vatandaşların yararlandığı Gelir vergisi indirimi fiyatları arttı. Bu kapsamda örneğin, 2023 yılında fiyat geliri elde eden I. Derece Engelli bir ücretlinin aylık fiyat matrahından 4 bin 400 lira, yıllık ise 52 bin 800 lira indirim yapılacak.

– Esnaf muaflığı limiti de arttı. Muafiyet limiti olan 320 bin lira 2023 yılında meskenlerde üretilerek satılan eserlerin satışından elde edilen gelirin 700 bin liraya kadar olan kısmı muafiyet kapsamında olacak.

– Uyumlu mükelleflere vergi indiriminde yer alan limit güncellendi. Bu kapsamda vaktinde beyannamelerini veren ve vergilerini ödeyen mükellefler 5 puanlık vergi indiriminden yararlanırken, vergi indirimi yapılabilecek fiyatın üst limiti de 2 milyon liradan, 4.4 milyon liraya çıkarıldı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.