SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Ve Vize düğümü çözüldü… Almanya depremzedeler için kararını verdi!

Türkiye’de meydana gelen zelzelelerin akabinde Alman hükümeti tarafından depremzedeler için sunulacak olan kolaylaştırılmış vize uygulaması kapsamında depremzede akrabalarını yanlarına almak isteyen şahısların, ülkeye gelen yakınlarının tüm masraflarını karşılayacağını belirtildi.

Ve Vize düğümü çözüldü… Almanya depremzedeler için kararını verdi!
Akacan The Mall
01.03.2023 11:36
0
A+
A-

Ve Vize düğümü çözüldü… Almanya depremzedeler için kararını verdi!
Türkiye’de meydana gelen sarsıntıların akabinde Alman hükümeti tarafından depremzedeler için sunulacak olan kolaylaştırılmış vize uygulaması kapsamında depremzede akrabalarını yanlarına almak isteyen bireylerin, ülkeye gelen yakınlarının tüm masraflarını karşılayacağını belirtildi.

Türkiye’de meydana gelen ve Suriye’de de can kaybına neden olan zelzelelerin akabinde Alman hükümeti ve Berlin eyalet yetkilileri harekete geçti. Almanya’da yakın akrabası bulunan depremzedelerin ülkeye kabulünün hızlandırılması için kolaylaştırılmış vize uygulaması çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

Kolaylaştırılmış vize konusundaki baş karışıklıklarını gidermek için Berlin Brandenburg Türkiye Toplumu Derneği (TBB), Berlin Eyaleti Göçmen Ofisi Müdürü Engelhard Mazanke ile bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Aktiflik başlamadan evvel, sarsıntıda hayatını kaybedenler için bir dakikalık hürmet duruşunda bulunuldu.

Akacan The Mall

Açılış konuşmasını yapan TBB sözcüsü Ayşe Demir’in akabinde kelam alan Mazanke, depremzedeler için kolaylaştırılmış vizenin ne formda, hangi kaidelerde olacağını ayrıntılıca anlattı. Mazanke, daha sonra başka TBB sözcüsü Safter Çınar’ın moderatörlüğünde iştirakçilerin sorularını yanıtladı.

SADECE ALMANYA İÇİN GEÇERLİ OLACAK

Göçmen Ofisi Müdürü Mazanke, konuşmasına kolaylaştırılmış vizenin aslında o kadar kolay halde edinilemeyeceğini söyleyerek başladı. Mazanke, kolaylaştırılmış, hızlandırılmış vizeden, hiçbir bürokratik süreç olmadan, denetim edilmeden yürüyecek bir prosedürün anlaşılmaması gerektiğini söyledi. Şu an öngörülen prosedür gereği, Türkiye’den gelecek şahısların birinci ve ikinci dereceden pasaportu olan akrabalar olması gerekiyor. Yalnızca Almanya için geçerli olacak ve müddeti uzatılmayacak olan vizeler 90 gün için verilecek. Ayrıyeten gelecek şahsın sicili pak olmalı, yani daha evvel rastgele bir sebepten ötürü Almanya’dan hudut dışı edilmiş olmamalı.

Mazanke’ye nazaran, Türkiye’den depremzede yakınını Almanya’ya davet eden şahısların öncelikle kâfi ölçüde aylık gelire ya da banka hesabında gelecek her bir bireye nazaran değişecek ölçüde parası bulunması gerekiyor. Almanya’ya gelen depremzedeler için 90 günlük sıhhat sigortası primi de yaptırılması zarurî tutuluyor. Davet eden kişi, gelen yakınlarının Almanya’da kaldıkları müddet boyunca bütün masraflarını üstleneceğini taahhüt edecek. Çünkü, verilecek 3 aylık vize, gelecek şahıs için toplumsal hiçbir hak içermediği üzere devletin toplumsal yardımlarından ve fiyatsız sıhhat sigortasından da yararlanmayı kapsamıyor. Bu çerçevede, toplumsal yardımla geçinenler akrabalarını davet edemiyor.

Türkiye’den Almanya’ya gelen depremzede 90 günlük vizenin bitiminden sonra Almanya’da kalmaya devam ederek toplumsal yardımdan faydalanırsa, toplumsal yardım kurumu bu parayı, davet eden bireyden isteyecek. Şayet davet edilen akraba vize bitiminden sonra Almanya’da iltica müracaatında bulunursa, tekrar 5 yıl boyunca şahsı davet eden kişi tüm masraflarını karşılamak zorunda kalacak.

‘HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK’

Toplantının akabinde konuşan TBB sözcüsü Demir, vize kolaylığı konusunda hayal kırıklığına uğradıklarını açıkladı.

Gerçekte elle tutulur bir kolaylık göremediklerini söyleyen Demir, “Burada 2 türlü vize konuşuldu. Birinci olarak aile birleşimi çerçevesinde yakın aile üyelerini, örneğin reşit olmayan çocuğunu ve eşini getirme ki daima kalabilme durumu oluyor. İkinci olarak ise Schengen vizesi çerçevesinde 90 günü geçmeyecek halde verilecek olan vizeyi konuştuk. Burada bugünkü toplantının sonucunda çok büyük bir kolaylığın olmadığını tespit ettik. Bu çerçevede 5 gün içerisinde vizenin verileceği konuşuldu Onun dışında tekrar muhakkak formalitelerin yerine getirilmesi gerekiyor. Verpflichtungserklrung (sorumluluk beyanı) denilen bir evrakın alınması gerekiyor. Bunun için de kâfi gelire sahip olunması gerekiyor ki birinci ve ikinci dereceden akrabalar getirilebilsin. Bir kolaylık var. Daha evvel ikinci dereceden akraba için örneğin kız kardeşim için bu vizeyi alabilmem mümkündü. Artık kız kardeşimin eşini ve reşit olmayan çocuklarını da getirebiliyorum; ikinci derece akrabalık uygulaması kapsamında. Burada bir kolaylık var. Lakin onun dışında biraz hayal kırıklığı oldu. Zira kamuoyunda çokça yer alan vize kolaylığının, aslında çok da büyük bir kolaylık getirmediğini öğrenmiş olduk. Koşullar natürel ki çok ağır. Bu beyanın alınması gerekiyor. Muhakkak kaidelerin burada yerine getirilmesi gerekiyor. Türkiye’den getirilecek insanın zelzele bölgesinde olduğunu ispatlaması ve birinci-ikinci derece akraba olduğunu ispatlaması gerekiyor. Buradaki insanın da muhakkak bir gelire sahip olması gerekiyor. En büyük pürüz bence bu. Burada toplumsal yardım alıyorsam bir yakınımı getiremiyorum” dedi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.