SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

VAR odasında nasıl ders düştük?

VAR odasında nasıl ders düştük?VAR masasına oturup, bir maçta yaşanan penaltı durumunu kıymetlendiren Hürriyet muhabirleri İsmail Er ve Süleyman …

VAR odasında nasıl ders düştük?
Akacan The Mall
21.10.2022 07:22
0
A+
A-

VAR odasında nasıl ders düştük?
VAR masasına oturup, bir maçta yaşanan penaltı durumunu kıymetlendiren Hürriyet muhabirleri İsmail Er ve Süleyman Arat, izlenimlerini yazdı.

Göreve geldiği günden bu yana birçok yeniliği hayata geçiren Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Lideri Mehmet Büyükekşi, dün bir unsur daha imza attı. Merkez Hakem Şurası (MHK), basın mensuplarına yönelik olarak VAR Sistemi Bilgilendirme Toplantısı düzenledi. TFF’nin Riva’daki tesislerinde gerçekleşen buluşmada MHK Lider Vekili Murat Ilgaz, Türkiye’de birinci sefer VAR odasına alınan gazetecilere sistemin nasıl çalıştığını anlatıp onları VAR masasına oturttu ve Avrupa’da daha evvel oynanan birtakım maçlarda yaşanan tartışmalı durumları izleterek karar vermelerini istedi. Hürriyet ismine toplantıyı takip eden İsmail Er ile Süleyman Arat’ın bu tarihi toplantıya ait izlenimleri ve VAR masasında iken tıpkı durumda nasıl ‘ters’ düştüklerini yazdı…

İSMAİL ER: KEŞKE GERÇEK BİR MAÇ SIRASINDA OLSAYDI

Akacan The Mall

Açık konuşayım, VAR masasına oturduğumda büyük baskı altındaydım, çünkü yanımda bu işin uzmanları MHK Lideri Sabri Çelik, Lale Orta ve Serkan Tokat vardı! Yani yanılgı yapma lüksüm yoktu. Ekrana yansıtılan maçta bir penaltı durumu yaşandı. Birkaç saniye içinde yandaki ekranlarda bu konumun değişik açılardan çekilmiş 6-7 fotoğrafı gösterildi. Konuma bakar bakmaz birinci tespitim ‘penaltı’ oldu. Yanımda bulunan Süleyman Arat ise “Devam” dedi. Ben penaltıda ısrar ettim. Kale gerisinden yani aykırı açıdan gelen bir manzara benim haklılığımı ortaya koyunca tüm hakemlerden tebrik aldım. Sonuçta VAR’ın o denli çok da abartılacak bir sistem olmadığını görmüş oldum. MHK’nın bu toplantısını faydalı bulmakla birlikte hâlâ kıymetli bir şeyin eksik olduğunu tabir etmek isterim. Bu toplantı keşke gerçek bir maç sırasında olsaydı ve biz de hakemlerin kendi ortalarında yaptıkları konuşmaları duyabilseydik. Ayrıyeten, VAR’ın talimatıyla ofsayt çizgilerini çizen ‘tekrar gösterme operatörü’nün nasıl çalıştığını da canlı olarak görmek isterdim.

SÜLEYMAN ARAT: NE KADAR GÜÇ İŞ OLDUĞUNU ŞAHSEN YAŞADIM

VAR masasına oturduğumuzda önümüze rastgele konulan durumları izledik ve kendimizce karar verdik. İsmail Er’le birlikte izlediğimiz ‘açık ve bariz olmayan’ diye ekrana gelen bir penaltı konumunu tekraren farklı açılardan izledik. Ben tüm izlemelerimde ‘devam’ kararı verirken Er, birinci andan itibaren “Penaltı” dedi ve bunda ısrarcı oldu. Ben imal gereği, bu tip güç kararların titizlikle inceledikten sonra verilmesini tercih ettiğim için “Devam” demeyi sürdürdüm. Fakat onca imaj ortasında yalnızca kale gerisinden yani tersten gelen bir imaj vardı ki, o imaj sahiden de durumun penaltı olduğunu gözler önüne seriyordu. Sonuçta VAR odası tecrübesi bana, orada vazife yapan hakemlerin işinin ne kadar sıkıntı olduğunu, onca imgeyi 1 saniye bile sektirmeden izleyip en süratli halde karar vermek zorunda olduklarını net olarak yaşattı. Kimse hakemlik mesleğini kolay sanmasın, sahiden çok sıkıntı iş…

VAR’IN İLKELERİ

1- VAR açık ve net halde gözden kaçan çok önemli olayların peşindedir. Daha gerçek kararın peşinde değildir.

2- VAR, hakeme konumu inceleme teklifinde bulunabilir. İncelemeyi sırf hakem başlatabilir.

3- Son karar her vakit hakem tarafından verilir.

4- İnceleme süreci ne olursa olsun, kararı süratle incelemek için rastgele bir vakit baskısı yoktur. Doğruluk vakitten daha değerlidir.

HAKEMLER, VAR’I HANGİ DURUMLAR KULLANIR?

GOLLER: Golden evvel golün geçersiz olması için bir ihlalin olup olmadığının incelemek.

PENALTI: Verilen yahut verilmeyen bir penaltı kararında açık bir yanılgı olup olmadığını incelemek.

KIRMIZI KART: Verilen yahut verilmeyen bir ihraç kararında açık bir kusur olup olmadığını incelemek (ikinci sarı kartlar hariç).

YANLIŞ KART: Hakemin ihlal yapan kadrodan yanlış oyuncuya ihtar (sarı kart) yahut ihraç (kırmızı kart) vermesi durumunu incelemek

OFSAYT ÇİZGİSİ NASIL ÇİZİLİYOR?

1- VAR, topun ayaktan birinci çıkış anını tespit eder.

2- VAR, savunma oyuncusunun pozisyonunu işaretler.

3-VAR, hamle oyuncusunun pozisyonunu işaretler.

4- VAR, çizgilerin yazılım tarafından çizilmesi için gerekli onayı verir.

VAR’IN GÖREVİ

Bir maç görevlisidir (dördüncü hakem gibi). VAR ‘Yeniden Oynatma Operatörü’nün (RO) takviyesiyle oyun boyunca oyunun her anını denetim eder. Maçın seyrini değiştiren bariz bir yanılgının yahut gözden kaçan önemli bir olayın düzeltilmesini sağlamak için misyon yapar.

AVAR’IN GÖREVİ

VAR bir denetim yaparken karşılaşmayı ekrandan izler ve potansiyel incelenebilir bir olayı takip eder. VAR hakeminin müsabakayı izlemeye odaklanabilmesi için tüm disiplin kararlarının kaydını meblağ. Hakemin en son kararını tablet aracılığı ile yayıncı kuruluşa iletir.

TEKRAR GÖSTERME OPERATÖRÜNÜN GÖREVİ

Operatörler karar verme sürecinin bir modülü değildir. VAR’ın direktifleriyle kamera imajlarının seçilmesine yardımcı olur. Operatör, VAR hakemine ve monitöre geldiği anda hakeme yardımcı olmak için istenen tüm açıları getirmekten sorumludur.

EN UYGUNUNU YAPIP ÖRNEK ÜLKE OLACAĞIZ

TFF Lideri Mehmet Büyükekşi, gelecek haftadan itibaren Riva’daki VAR merkezinin, maç yapılmayan günlerde, evvelden randevu alınarak tüm basın mensuplarına, kulüp liderlerine ve teknik yöneticilere ziyaret için açılacağını söyledi. MHK tarafından düzenlenen VAR Sistemi Bilgilendirme Toplantısı’nda konuşan Büyükekşi, “Bu uygulamaya birinci olarak salı günü, Harika Lig ve 1. Lig kulüp liderleri, teknik yöneticileri ve kadro kaptanlarıyla başlıyoruz” dedi.

FUTBOL ARTIK DAHA ŞEFFAF

VAR’ın bariz yanılgıların önlenmesi konusunda büyük yarar sağladığını belirten Büyükekşi, “Geçmişle kıyaslandığında futbol, VAR sayesinde daha şeffaf düzeye geldi. 2022-23 dönemi prestijiyle dünyada VAR sisteminin en yeterli uygulandığı ligler ortasında yer aldığımız gerçeğinin de bilhassa altını çizmek istiyorum. Hiç durmadan çalışıyoruz. VAR’ı en âlâ uygulayan örnek ülke olma maksadımız var” diye konuştu.

ÇİZGİ SİNEMA HAZIRLADIK

Büyükekşi, VAR protokolünün büyük bir çoğunluk tarafından yanlış bilindiğini vurgulayarak, “VAR protokolünü hatırlatmak için buradayız. VAR sistemini çocukların dahi anlayabileceği biçimde göstermek için bir çizgi sinema hazırladık” dedi.

ÇELİK: YÜZDE 95 BAŞARILIYIZ

MHK Lideri Sabri Çelik ise, “VAR hakemlerinden mutluyuz. Şu anda muvaffakiyet oranımız yüzde 95. UEFA bile en güzel VAR odalarının Türkiye’de olduğunu söz ediyor” diye konuştu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.