SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

VAR hakemleri güya hoşluk yarışmasındalar

VAR hakemleri güya hoşluk yarışmasındalarSüper Lig’de 11. hafta geride kalırken Hürriyet muharrirleri Fırat Aydınus ile Murat Fevzi Tanırlı …

VAR hakemleri güya hoşluk yarışmasındalar
Akacan The Mall
27.10.2022 07:22
0
A+
A-

VAR hakemleri güya hoşluk yarışmasındalar
Süper Lig’de 11. hafta geride kalırken Hürriyet muharrirleri Fırat Aydınus ile Murat Fevzi Tanırlı, Hakem Kurulu’nda gündeme damga vuran kararları kıymetlendirdi.

1- F.Bahçe Lideri Ali Koç “kulüp lideri ile tavla oynayan hakem var” açıklaması yaptı. Ali Koç bu bilgiyi paylaş1 tığına nazaran bu bilgiyi teyit etmeden söyleyeceğini sanmayız. Bu mevzuda fikriniz nedir?

FIRAT AYDINUS: LİDERLE TAVLA OYNAYAN HAKEM TAM OYUNU ALDIM DERKEN MARS DA OLABİLİR

Akacan The Mall

Sayın Ali Koç’un bu kelamları çok değerli. Kesinlikle bilginin doğruluğunu teyit etmeden bu türlü bir açıklamayı uygun görmezdi. Hasebiyle hakemin kim olduğunu, hala aktif olup olmadığını merak ediyorum. TFF ve MHK, katiyetle bu husus üzerine giderek F.Bahçe Başkanı’ndan görüş almalı. Tahminen de yalnızca tavladan ibaret bir oyun bağlantısı dışında farklı toplumsal, ticari ilgileri su yüzüne çıkabilir. Hakem, tahminen de “tam oyunu aldım” derken mars olma mümkünlüğü var. Unutulmasın ki zarların düşeş gelme mümkünlüğü üzere “hep yek” ihtimali de mevcut. Bir kulüp lideri ile bir (faal ise) hakemin tavla oynaması topluluk ve başka hakemler için uygun bir örnek oluşturmaz.

MURAT FEVZİ TANIRLI: MENFAAT BAĞI VARSA HAKEM TOPLULUĞUNDAN BAĞLANTISI KESİLMELİ

İnsan, toplumsal bir varlık. İrtibat kadar doğal bir şey yok. Lakin her meslek kümesinin hassasiyetleri var. Bilhassa hakemlik üzere Türkiye’de hastalıklı yaklaşıma yıllarca sürüklenen bir ülkede dikkat etmek gerekiyor. Yıllarca TFF idareleri, kulüpler, MHK’lar yurdum insanını zehirledi. Yanlışlarını örtmek, menfaatlerinin zedelenmesini engellemek için hakemleri halkın önüne güvensizlik sembolü olarak attılar. Berbat performans gösteren her hakeme ‘art niyetli’ damgası vurulmasına, senaryolarla uzaklaştırılmasına ses etmediler. Ali Koç’un belirttiği bahiste, hakemin tavla üzere saf bir oyunla alakasının sonlu kalıp kalmadığı sorgulanmalı. Bir menfaat bağı varsa hakem topluluğundan irtibatı kesilmeli. Koca camiayı bir hakemin kabul edilemez bağıyla töhmet altında bırakmaya hakkı yok.

2- TFF, kulüp liderlerine, yöneticilerine ve teknik adamlara da VAR odasını açtı. Hatta VAR hakemleri defileye çıktılar. VAR hakemleri için hazırlanan tanıtım belgesi, hakemler tek tek sahneye çıkartılarak gösterildi. Nasıl karşılıyorsunuz?

FIRAT AYDINUS: MHK LİDERİ, VEKİLİ YA DA BİR HAKEM ‘DURUN NE YAPIYORUZ’ DEMEDİ Mİ?

Türkiye Futbol Federasyonu’nun olumlu karşıladığım VAR odasını açma tertibindeki işleyişinin bu konsepte evrildiğini duyduğumda inanamadım, latife herhalde diye düşündüm. VAR hakemlerini davetlilerin önündeki platforma çıkartıp, künyelerini paylaşmak, hakemlik yılı, maç deneyimi üzere bilgilerini vermek… Oldu olacak dünya görüşlerini de lisana getirseydiler. Nedir bu, “Best VAR Referees of Turkey” müsabakası mı? Merak ediyorum, MHK Lideri yahut vekili ya da hakem arkadaşlardan biri “durun ya, bu nedir Allah aşkına, ne yapıyoruz biz böyle” bile demedi mi?

MURAT FEVZİ TANIRLI: DÖNEM BAŞINDA ‘GÜVEN, FAIR PLAY’ DİYEN TFF’NİN YAPTIĞI TAM BİR HAYAL KIRIKLIĞI

TFF, dönem başında “güven” ve “fair-play” mottosuyla yola çıktığında sanmıştım ki otorite futbolumuz üzerinde varlığını hissettirecek, kulüpler denetim ve kontrolden geçecek; tribünlerdeki berbatlıklar için sert yaptırımlar gelecek; ekip yetkililerinin mesnetsiz, iftira dolu açıklamalarına ağır cezalar uygulanacak; kuralsızlıklarla dolu Üstün Lig, Premier Lig’deki, zarafete bir nebze yaklaşacak. Tam bir hayal kırıklığı. Bence halk da VAR odasını müze konseptinde gezebilmeli. Güzel gelir getirir TFF’ye. Ayrıyeten toplumsal medyadan palavra haberlerle futbolumuzu yöneten trollere özel davet paketleri sunulmalı.

3- TFF Lideri sayın Büyükekşi’nin gelecek hafta İngiltere’ye gideceği ve Harika Lig’e VAR hakemi transferi konusunda istişarede bulunacağı, kulüplere VAR davetinde bahsettiği mevzular ortasında yer aldı. Yabancı VAR hakemi sorunu çözecek mi?

FIRAT AYDINUS: YABANCI VAR HAKEMİ GELECEKSE YEMİNLİ BİR TERCÜMAN DA GEREKECEK

Sezon başı dillendirilen ‘yabancı VAR’da bu adımlar olağan. Sayın Büyükekşi’nin hakem transferi için talepte bulunmasından evvel bir bahse dikkat çekmek istiyorum: FIFA hakemleri dışında yabancı lisan imtihanına giren Üstün Lig hakemlerinin muvaffakiyet oranının ne kadar düşük olduğu aşikar. VAR ile alandaki hakemin irtibatının sağlıklı olması ve anlaşılabilirliğin ehemmiyeti ortada. Bu nedenle İngiltere’den VAR dayanağı bir defa daha gözden geçirilmeli. Yetersiz İngilizce’ye sahip hakemler için VAR odasına bir de tercüman düşünülüyor ise bu futbol ikliminde o tercümanın yeminli olmasını göz önünde bulundurmayı ironik de olsa düşünmeleri gerekecek.

MURAT FEVZİ TANIRLI: LİGİ AYAĞA KALDIRAN VAR TARTIŞMASININ KABAHATLİSİ ASLA MHK DEĞİL, TFF’DİR

Ligi ayağa kaldıran VAR tartışmalarının kabahatlisi asla MHK değil, TFF’dir. Israrla dünyada eşsiz takım ayrışmasına gitmesini istemelerinin ceremesini hakemler ve gruplar çekiyor. Her hafta en az 2-3 maça çıkmaları, hatta cezaya girenler nedeniyle vazife sayısının artması mental olarak etkiliyor. Ayrıyeten VAR’da problemli İngiltere’nin seçilmesi neden? Oynanan nefis futbol bir yana, etik yaklaşımları dorukta bir lig. Bizdeki üzere hakemi aldatmaya bayılan oyuncu zihniyetiyle kıyaslanmayacak boyutta fair play’e sahipler. VAR çıtasının en üstte olduğu, inanılmaz konumlara müdahale edilmeyen bir ülke İngiltere. İşin ekonomik boyutuna girmek dahi istemiyorum.

4- Yasin Kol ve Burak Şeker’in klasman düşeceği belirtiliyor. Genel performansa bakıldığında, bu 2 hakemin asla skandal performansla başkalarının gerisinde oldukları gözükmüyor. Neden bu 2 isim bilhassa? Ayrıyeten buna kararı TFF mi veriyor?

FIRAT AYDINUS: SÖYLENEN İSİMLER NEYE VE KİME NAZARAN İFŞA OLUYOR ANLAYAMIYORUM

Merkez Hakem Heyeti Lideri Sabri Çelik’in Ocak ayına kadar ertelemek istediği klasman belirlenmesi, TFF Lideri sayın Mehmet Büyükekşi’ye takıldı. “Kulüplere kelam verdim, Dünya Kupası periyodunda vizyoner bir revizyon yapacağız, klasmandan 5-6 kişi düşürülüp yerine yenileri alınacak” dediği kulağımıza gelen söylentiler ortasında. Kendilerinin de net belirttiği üzere bu işin adaletli olması ismine maç sayılarının eşitlenmesi ve gözlemci raporlarına nazaran yapılması kelam konusu. Söylenen isimler neye ve kime nazaran ifşa oluyor anlayamıyorum.

MURAT FEVZİ TANIRLI: ‘1. LİG’DEN GELECEKLER DAHA İYİ’ DİYENLER DEMEK Kİ ÖZETLERİ DAHİ İZLEMİYOR

Klasmanlar yıllarca kulüplerin listeleri üzerinden yapıldı. “İstemezuk” dedikleri isimler, gözlemci notları yahut genel performansları dikkate alınmadan gönderildi. Sonra da “yeni yüzler gelsin” deyip güya hakemliğin hayrına davranıyormuş havası yaratıldı. Neden bu 2 yeni isimden gündem yaratılıyor bilinmez fakat Yasin Kol’un Alanya-Beşiktaş, Burak Şeker’in Hatay-Adana DS maçları akıllara geliyor. TFF 1.Lig’den geleceklerin bu iki isimden çok daha âlâ olduğu düşünülüyorsa, sayın Büyükekşi’nin bahsettiği “vizyonerlik” kapsamında bir beklentisi varsa TFF 1.Lig özetlerini bile izlemiyorlar demektir.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.