SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Uzmanlardan tercih öncesi ikaz: Rekabet artacak, âlâ karar verin

Uzmanlardan tercih öncesi ihtar: Rekabet artacak, yeterli karar verinYKS’de imtihan maratonu sona erdi. Artık adaylar 20 Temmuz’da açıklanacak …

Uzmanlardan tercih öncesi ikaz: Rekabet artacak, âlâ karar verin
Akacan The Mall
21.06.2022 09:37
0
A+
A-

Uzmanlardan tercih öncesi ihtar: Rekabet artacak, yeterli karar verin
YKS’de imtihan maratonu sona erdi. Artık adaylar 20 Temmuz’da açıklanacak sonuçları bekliyor. Çünkü akabinde tercih maratonu başlayacak. Uzmanlarsa uyarıyor: “Tercih devri kısa sürecek. Bu yıl ortalamalar ve rekabet artacak. Sonuçlar açıklanmadan evvel istediğiniz kısmı ve üniversiteyi âlâ araştırın.” İşte uzmanların tercih öngörüleri ve teklifleri…

ORTALAMALAR YÜKSELECEK

Eğitim ve İmtihan Uzmanı Salim Ünsal: “Bu yıl imtihan 2020 yılında olduğu kadar kolay değildi, geçen yıl kadar da sıkıntı değildi. Dolayısıyla  ortalamaların geçen yıla nazaran artmasını bekliyoruz. Geçen yıl Türkçe’de ortalamalar yükselmişti lakin bu yıl bilhassa TYT açısından Türkçe daha seçici oldu. Hem aday sayısının artması hem de ders ortalamalarının yükselmesinden ötürü sıralamaların belirli puan aralıklarında ağırlaşacağını düşünüyoruz. Ağırlaşmalar yüksek puanlı öğrenciler için rekabeti arttıracak. Fakat birinci 5 bine girenleri etkilemeyecek. Bilhassa barajın kalkması nedeniyle alt sıralarda daha çok karmaşa olacak.

Akacan The Mall

KONTENJANLAR DEĞİŞMEZ

Kontenjanlarla ilgili çok büyük değişiklikler beklemiyoruz. Sıralamadaki değişiklikler daha çok vakıf üniversitelerinin doluluk oranını etkileyecek. Geçen yıl tercih yapan öğrenciler daha homojendi. Yani sözelciler sözel kısımda, eşit ağırlıkçılar eşit tartıda okuyan adaylarla sıralanmıştı. Bu yıl daha heterojen bir sıralama olacak. Yani sıralamada sözelcinin önünde eşit yükçü, eşit ağırlıkçının önünde sayısalcı olabilir. Bu da belli bir kümenin altında sıralamayı etkileyecek.

TERCİHLER YERELLEŞECEK

Aday sayısının artması ve barajın olmaması üniversitelerin doluluk oranını arttıracak. Devlet üniversiteleri yüzde 95-96, vakıf üniversiteleriyse yüzde 85-87 ortası bir doluluk görecek. Vakıf üniversitelerinin yüzde 100 doluluğa ulaşamamasının sebebi ekonomik doğal ki. Ayrıyeten yurt ve barınma sıkıntıları sebebiyle mahallî tercihlerin artacağı kanaatindeyim. Yani adayların yaşadıkları bölgelerdeki üniversiteleri tercih etme oranı artacak.

BÖLÜMLERİ ARAŞTIRIN

20 Temmuz’da sonuçlar açıklandıktan 3-4 gün sonra tercih süreci başlayacak. Tercih devrinin ağustosun birinci haftasında süreceğini varsayım ediyoruz. Bu sene 2’nci ek yerleştirme olmayacak. Adaylar 20 Temmuz’a kadar seçmeyi düşündükleri kısımlara ve üniversitelere ait ayrıntılı araştırma yapmalı.  Tercih süreci yaklaşık 10-12 günlük bir vakit dilimini kapsıyor. Hasebiyle evvelden hazırlanmak gerekiyor. Adayların imtihan sonuçları açıklanana kadar düzgün ve makûs puan ihtimalleriyle ilgili  iddiası olmalı.

AİLELERE TAVSİYE: HER ŞARTTA YANINDA OLUN

Cihan Yeşilyurt (Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü): “Birçok öğrenci üniversiteye girememe durumunda anne ve babalarının kendilerine olan sevgi ve inançlarını kaybedeceklerini düşünür. Başarılı ya da başarısız; her şartta onların yanında olduğunuzu hissettirin. Toplumdaki sınıf atlama uğraşı, ekonomik telaşları giderme yolu daima âlâ bir meslek niyetini de beraberinde getiriyor. Güzel bir meslek amacına ise güzel bir üniversite yoluyla ulaşma eforu bazen ailelerin çocuklarına kaldıramayacakları sorumluluk cinsleri yüklemelerine neden oluyor. Anne babalarda çok sık gördüğümüz bir davranış tipi de, tahminen motivasyon emelli başvurulan lakin asla motive etmeyen, diğerleriyle kıyaslama eğilimidir. Çocuğunuzu yalnızca kendisi ile karşılaştırmalısınız. Yani evvelki başarısı, evvelki davranış biçimleriyle şimdiki durumunu karşılaştırmak daha olumlu sonuç verecektir.”  

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.