SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Uzmanlar TYT’de sorulan soruları kıymetlendirdi

Uzmanlar TYT’de sorulan soruları değerlendirdiYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün …

Uzmanlar TYT’de sorulan soruları kıymetlendirdi
Akacan The Mall
18.06.2022 16:53
0
A+
A-

Uzmanlar TYT’de sorulan soruları değerlendirdi
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün düzenlendi. TYT’ye 3 milyon 243 bin 425 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan imtihan, tek oturumda 165 dakika sürdü. TYT’de adaylara 40 Türkçe, 40 Matematik, 20 toplumsal Bilimler, 20 Fen Bilimleri sorusu soruldu. Uzmanlar bu yılki TYT sorularını kıymetlendirdi.

UĞUR OKULLARI
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün gerçekleşti. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan imtihan, tek oturumda 165 dakika sürdü. TYT’de adaylara 40 Türkçe, 40 Matematik, 20 Toplumsal Bilimler (Din Kültürü Ahlak Bilgisi dersinden muaf öğrenciler için ekstra 5 Felsefe), 20 Fen Bilimleri sorusu soruldu. Toplumsalda 5 Tarih, 5 Coğrafya, 5 İdeoloji ile 5 Din Kültürü Ahlak Bilgisi; Fen Bilimlerinde ise 7 Fizik, 7 Kimya, 6 Biyoloji sorusu yer aldı. Uğur Okulları Uzmanları ve Lise Akademik Heyeti, öğrencilerden alınan bilgiler doğrultusunda TYT’yi şöyle kıymetlendirdi.

ANLAŞILIP ÇÖZÜLEBİLECEK MATEMATİK SORULARI
Matematikteki sorularda temel bilgiler sorgulanarak öğrencinin soruyu gerçek okuyup matematik bilgisi ile yorumlaması ve matematiksel modelleme yaparak sonuca gitmesi istendi. Öğrenciler, geçmiş yıllara nazaran daha net bir halde anlaşılıp çözülebilecek matematik sorularının var olduğunu belirttiler. Geometride günlük hayatla ilişkilendirip modelleyerek geometriksel düşünmeyi ön plana çıkaran sorular yer aldı. Matematik testi geçen yıla nazaran daha kolay ve geometri orta düzeyde soru sorulmuş olup birtakım soruların tahlilinde gerekli olan formül ve tanımlar sorularda verildiği gözlemlendi. Matematik ve geometri soruları yüklü olarak 9’uncu ve 10’uncu sınıf MEB kazanımlarına uygun hazırlanmış olup 11’inci sınıf müfredatında yer alan Bileşik Mümkünlük ve Silindirin Hacmi hususlarından 2 soru soruldu. Matematik soruları okuduğunu anlayabilme, mantıksal akıl yürütme, dataları birbiriyle ilişkilendirme, matematiksel olarak söz etme ve matematiksel süreç yapabilmeye yönelikti.  Öğrencilerimiz geçmiş yıllara nazaran daha net bir halde anlaşılıp çözülebilecek matematik sorularının var olduğunu belirttiler.

Akacan The Mall

SORULARIN ZORLUK DERECESİ ORTA SEVİYEDEYDİ
2022 TYT, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) formatına ve Ulusal Eğitim Bakanlığı (MEB) müfredatına uygun bir formda yapıldı. Türkçe ve tarih dersi sorularının tüm kademelerden, ideoloji dersi sorularının 10’uncu ve 11’inci sınıf kademesinden ve matematik dersinde 9,10,11 sınıf kademelerden öbür derslerin ise 9’uncu ve 10’uncu sınıf kademesinden oldu. Türkçe sorularında yük yeniden okuma ve okuduğunu anlayıp yorumlama üzerineydi. İmtihanda öğrencilerimizden aldığımız duyumlara nazaran sözcükte mana, cümlede mana, paragraf yorumlama soruları yükte olup bu soruların zorluk dereceleri evvelki yıllarla benzerlik göstererek orta düzeyde olduğu sonucuna vardık.  Yaklaşık 7 soru lisan bilgisi iken geriye kalan sorular paragraf, cümlede mana ve sözcükte mana sorularından geldiği; mana bilgisi sorularında kullanılan lisanın açık ve anlaşılır bir lisan olduğu belirtildi. Bu sorulardan birkaç adedinde çeldiricilerin güçlü olduğu öğrencilerimizden gelen birinci görüşlerden oldu. 2022 TYT’deki lisan bilgisi sorularının mevzu dağılımında 2021 TYT’den farklı olarak ses bilgisine yer verilmediği fakat noktalama işaretleri, sözcük çeşitleri, cümlenin ögeleri ve yazım kuralları kazanımları ile ilgili soruların evvelki yıllarla benzerlik gösterdi. Sorulan lisan bilgisi sorularında birebir soruda birden çok kazanımın yoklanmış olması öğrencilere vakit kaybettirmiş olabilir fakat bu soruların da sıkıntı olarak nitelendirilecek şekilde sorular olmadığı görüldü.

DÜZENLİ ÇALIŞAN ÖĞRENCİLERİN MUVAFFAKİYET ORANI YÜKSEK OLABİLİR
Fizik sorularının öğrencilerimizden aldığımız bilgilere nazaran MEB’ in yayınlamış olduğu kazanımlar çerçevesinde temel seviyede fizik bilgilerini günlük hayattaki örnekleri üzerinden soran, bilgiyi kullanma ve yorumlama marifetini ölçer nitelikte olduğu görülüyor. 9’uncu ve 10’uncu sınıf müfredatlarına uygun, süreçlerden arındırılmış, okuma ve yorumlama üzerinden sorulan soruların belirli hususlarda birikmediği mümkün hayli tüm müfredata dağıtıldığı söylenebilir. Bu açıdan imtihana sistemli çalışan öğrencilerde muvaffakiyet oranı yüksek olabilir.

BEKLENİLMEYEN BİR SORU YOKTU
Kimya soruları geçen yıl olduğu üzere 4 tane 9’uncu sınıf, 3 tane 10’uncu sınıf müfredatında yer alan mevzulardan hazırlanmış ve tekrar evvelki yıllarda olduğu üzere temel bilgileri sorgulayacak formda soruldu. Beklenilmeyen bir soru yoktu. Öğrenciler soruların sözünün net ve anlaşılır olduğunu belirtti. Ayrıyeten soruların olağan seviyede, bilgi yüklü olduğunu ve çalışmalarının sonucunu yeterli bir formda alacaklarını söz ettiler.

ÖĞRENCİLER SÜRPRİZ BİR SORUYLA KARŞILAŞMADI
Biyoloji soruları 9’uncu ve 10’uncu sınıf müfredatını kapsıyordu. Altı sorudan üç tanesi 9’uncu sınıf, üç tanesi ise 10’uncu sınıf müfredatına aitti. İmtihanda TYT Biyoloji müfredatına ilişkin her üniteye değinilmiştir. Biyoloji sorularının genel olarak kolay olduğu söylenebilir. İmtihanda yer alan altı sorudan bir adedinin yorum, öteki beş adedinin ise temel bilgi seviyesinde olduğu düşünüyoruz. Soruların müfredat kazanımları ile uyumlu ve beklenilen ÖSYM formatında olduğu iddia ediyoruz. Öğrenciler sürpriz bir soruyla karşılaşmadı.

HARİTA OKURYAZARLIĞI ÖN PLANDAYDI
Coğrafya soruları, beklendiği üzere 9’uncu ve 10’uncu sınıf ortak müfredatını ve ünitelerini kapsadı.  9’uncu sınıf kazanımlarından 3, 10’uncu sınıf kazanımlarından 2 soru yöneltildi. Her ünite başlığından soru sorulmuş oldu. 5 sorunun üçünde harita okuryazarlığı ön plandaydı. Nizamlı olarak çalışan, test pratiği olan, harita ve coğrafya okuryazarlığı gelişmiş olan öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği sorular yöneltildiği belirlendi. Ayrıyeten öğrencilerden aldığımız duyumlara nazaran tartışmalı rastgele bir soru bulunmuyor.

PARAGRAF YÜKLÜ SORULAR SORULDU
Öğrencilerimizden aldığımız duyumlara nazaran, Tarih sorularında müfredata uyumlu olup öğrencinin yorum yapmasını sağlayacak paragraf yüklü sorular soruldu. Bunun dışında öncüllü soru da yer aldı. Öğrencinin bilgiyi yanlışsız bir halde yorumlayıp tahlil etmesini ölçen bir imtihandı. Sorular daha evvelki TYT’ler üzere tüm sınıf seviyelerinden geldi. Sorularda açık, net ve anlaşılır bir lisan kullanıldı. Görsel soru sorulmadı. Bir tane eleyici bilgi sorusu soruldu. İki soruda öğrencinin tarih bilgisi yanında temel seviyede coğrafya bilgisi de ölçüldü. İmtihan; alanına hakim olan, soru kökünü yanlışsız okuyan, temel kavramları yanlışsız yorumlayarak akıl yürüten ve sistemli çalışan öğrencilerin çarçabuk yapabileceği nitelikte olup orta seviye zorluk düzeyindeydi.

SORULAR BİLGİYE DAYALI ELEME YAPILABİLECEK ŞEKİLDEYDİ
Öğrencilerimizden aldığımız duyumlara nazaran İdeoloji soruları 10’uncu ve 11’inci sınıf müfredatına uygundu. Sorular bilgiye dayalı yorum gücünü ölçen, paragrafı dikkatli ve hakikat okuma marifeti gerektiren nitelikteydi. İdeolojinin temel kavramlarını bilmeyi ve bunlara dayanarak akıl yürütüp yorum yapmayı gerektiren bir imtihandı. Soruların söz biçimi açık ve anlaşılırdı. Zorluk seviyesi orta derecede olup, seçenekler bilgiye dayalı olarak eleme yapılabilecek halde düzenlenmişti.

ZORA YAKIN BİR SEVİYEDE OLDUĞUNU SÖYLEYEBİLİRİZ
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularının içerisinde yer alan iki soru bilgi gerektiren, öğrenciyi zorlayacak stilde hazırlandığı belirlendi. “Allah-İnsan İlişkisi” ve “Gönül Coğrafyamız” ünitelerine ilişkin bu soruları öğrencilerin yorum yaparak çözebilmesi mümkün değildi. Başka üç soruda ise öğrencilerin okuma, manaya ve yorumlama hünerlerini ölçen sorulara yer verilmişti. Yorum gerektiren sorularda öğrencinin muhakeme yeteneği ölçülmek istendi. Yeniden yoruma dayalı soruların içerisinde “Bilgi ve İnanç” ünitesine ilişkin sorunun öğrencileri zorlayabileceğini söylemek mümkün. Din kültürü ve ahlak bilgisi soruları için genel bir kıymetlendirme yapmak gerekirse imtihanın zora yakın seviyede olduğunu söyleyebiliriz.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.