SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Uzmanlar TCMB’nin perşembe günkü faiz kararını ve BIST’teki beklentileri kıymetlendirdi: Piyasalar da zelzelenin tesirinde

Kahramanmaraş merkezli sarsıntıların akabinde Hatay’da meydana gelen iki zelzele, piyasaları da etkiliyor. Uzmanlar kamu maliyesinden bütçe açığına, enflasyona kadar her bahsin en baştan ele alınması gerektiğini belirtti. “Artık gündemi zelzelenin tesirleri belirliyor” diyen piyasa uzmanları, kamu maliyesindeki genişleme nedeniyle enflasyon beklentisinin değişebileceği görüşünde.

Uzmanlar TCMB’nin perşembe günkü faiz kararını ve BIST’teki beklentileri kıymetlendirdi: Piyasalar da zelzelenin tesirinde
Akacan The Mall
22.02.2023 07:25
0
A+
A-

Uzmanlar TCMB’nin perşembe günkü faiz kararını ve BIST’teki beklentileri kıymetlendirdi: Piyasalar da zelzelenin etkisinde
Kahramanmaraş merkezli sarsıntıların akabinde Hatay’da meydana gelen iki sarsıntı, piyasaları da etkiliyor. Uzmanlar kamu maliyesinden bütçe açığına, enflasyona kadar her bahsin en baştan ele alınması gerektiğini belirtti. “Artık gündemi zelzelenin tesirleri belirliyor” diyen piyasa uzmanları, kamu maliyesindeki genişleme nedeniyle enflasyon beklentisinin değişebileceği görüşünde.

İç piyasada yarın Türkiye Cumhuriyet ’nın (TCMB) faiz kararı bekleniyor. Kimi uzmanlar TCMB’nin faizi 100 baz puan indirerek yüzde 8’e çekeceğini; kimileriyse sarsıntının akabinde yaşanan panik havası içinde TCMB’nin karar vermekten kaçınarak siyaset faizini sabit tutacağını savunuyor. Yaşanan zelzele felaketinin akabinde önümüzdeki devirde artacak kamu harcamalarıyla sarsıntı iktisadına girildiğini belirten TOBB ETÜ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat, “Depremden sonra her şey çok değişti; enflasyon, bütçe açığı, işsizlik her şey baştan konuşulacak. Mali disiplin, zelzele iktisadı nedeniyle bozulacak zira bütçe açığı artacak. Bütçe tarafında hareket alanımız da var. Artık gündem seçim iktisadından çok zelzele iktisadı oldu. Artan kamu harcamalarıyla birlikte vergilerin artırılacağını da göreceğiz” değerlendirmesini yaptı.

FAİZ BEKLENTİLERİ

Akacan The Mall

Econs Kurucu Ortağı ve Ekonomist Ferhat Yükseltürk ise TCMB’nin faiz kararına yönelik “Beklentim 100 BP faiz indirimi olması tarafında. Faiz indiriminin mevduat faizlerinde bir tesiri olacağını düşünmüyorum. Bankacılık endeksi üzerinde sonlu olumlu bir tesiri olabilir, kalıcı olmasını beklemem” dedi ve enflasyon beklentilerinin üst istikametli revize edilmeye devam edeceğini söyleyerek, kamu maliyesindeki genişleme nedeniyle enflasyonun yüzde 55-60 düzeyine çıkabileceği yorumunu yaptı. Atılım Murat ise TCMB’nin panik havasına kapılmadan karar vermek ismine faiz indirimine gitmeyebileceğini lakin faizin yüzde 8’e inse bile piyasa faizlerine tesiri olmayacağını söyledi.

BIST’TE ÖNE ÇIKANLAR

Depremin akabinde BIST için art geriye alınan kararları da pahalandıran Atılım Murat, yeni adımların da gelebileceğini söyledi. “Depremin birinci 3 gününde düşüşler moral bozukluğuna neden oldu ve küçük yatırımcı önemli formda para kaybetti” diyen Murat, 2022’de çok uygun kazanan yatırımcının 2023’e makûs başladığını ve kayıpların birçoğunun da telafi edilemediğini kaydetti. Yükseltürk ise BIST’e yönelik beklentilerini şu biçimde açıkladı: “BIST’in kendisinden çok bankacılık, inşaat harcamaları, mobilya, beyaz eşya, güçlü tüketim materyallerine ait endekslerde artış görebiliriz. Sektörel bazda ayrışmayla da olsa borsa hala en güzel yatırım aracı olarak görünüyor. Büyüme tarafı olumlu kalsa da enflasyon volatilitesi ve TL üzerindeki baskı nedeniyle yabancı yatırımcı Türkiye’ye uzak kalmaya devam edecek. Yüzde 60-70 oranlarındaki yabancı yatırımcı varlığını ne yazık ki göremeyeceğiz.”

DEPREM FAİZ KARARINI TESİRLER Mİ?

IN Touch Capital Markets Analisti Piotr Matys, TCMB’nin yaşanan felaketin akabinde faizi düşürmesini beklediklerini belirterek, “Merkez Bankası, bu kadar çok yıkım yaşanan sarsıntılar olmadan da seçim öncesi mayıs ayına kadar gevşeme döngüsünün tekrar başlatılacağını ima etmişti. Zelzelelerin faiz indirimlerini ilerletmesi mümkün. Beklenti 100 baz puanlık bir indirimle faizlerin yüzde 8’e çekilmesi istikametinde. Fakat birtakım görüşlere nazaran Kavcıoğlu, gelecek toplantıda faiz oranlarını düşürme konusunda ikna olmuş değil” açıklamasında bulundu.

DOLAR ENDEKSİNDE YÜKSELİŞ BEKLENTİSİ

BUGÜN açıklanacak Fed tutanakları ve son gelen datalar ışığında Fed’in gelecek faiz kararını pahalandıran Ferhat Yükseltürk, “Son 2 haftada riskli varlıklarda satış ve endeksinde güçlenme görüyoruz. Fed faiz artırımlarına büyük ihtimalle devam edecek. Dolardaki güçlenmenin de devam ettiğini görebiliriz. /dolarda 1’in altına kayma riski hâlâ yüksek. Borsalarda da satış baskısı devam edecektir” derken; Atılım Murat “Fed yıl boyunca faizleri yüksek tutacak, 50 baz puan faiz artışı geldikten sonra faizin yıl sonuna kadar yüzde 5.25 bandında kalmasını öngörüyorum” diye konuştu.

ALTINDA YIL GENELİNDE BEKLENTİ POZİTİF

Fed tutanaklarının ve ABD şubat ayı çekirdek enflasyon verisinin, altında kısa vadeli fiyatlamada tesiri olacağını belirten Inveo Portföy Fon İdare Müdürü Eral Karayazıcı, “Enflasyon beklentileri yükseldiğinde buna tahvil faizleri de yükselişle eşlik ediyor, metaller bu durumdan negatif etkileniyor ve paha kaybediyor. Şubat ayında ABD çekirdek ÜFE ve TÜFE düşüş suratının ölçülü kaldığına işaret edince Fed beklentilerinde bir revizyonla karşılaştık ve tahvil faizleri ortalama 50 baz puan üst attı” dedi. Altının ocak ayını 1.928 dolar düzeyinde tamamladığına dikkat çeken Karayazıcı, şöyle devam etti: “Yüzde 4.75 olan Fed faizinin yüzde 5.25’e kadar yükseltilmesinin fiyatlanmış olduğu, altında düşüşün sürmesi için piyasa aktörlerinde Fed’den toplam 50 baz puandan daha fazla artış beklentisi oluşması gerektiği görüşündeyim. Rötarlar içerse de küresel enflasyonun ve tahvil faizlerinin 2023 yılında düşmeye devam edeceğini düşünüyorum. Altının da yıl genelinde ölçülü müspet bir seyirle yükseleceği görüşündeyim.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.