SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Uşak’tan 850 kilometre öteye uzanan sıcacık yardım eli

Endüstriciler, zelzele bölgesine yardım etmek maksadıyla birinci andan itibaren kolları sıvadı. Depremzedelerin acil ısınma gereksinimini karşılayabilmek için günlerdir hummalı çalışma yürüten yerlerden biri de Uşak. Battaniye üretimiyle de tanınan Uşak’taki dokuma fabrikaları, üç vardiyalı sisteme geçerek üretim kapasitelerini artırdı. Battaniye üreticileri, iki haftada yaklaşık 1,5 milyon battaniye üreterek sarsıntı bölgesine ‘sıcacık’ bir yardım eli uzattı.

Uşak’tan 850 kilometre öteye uzanan sıcacık yardım eli
Akacan The Mall
20.02.2023 10:26
0
A+
A-

Uşak’tan 850 kilometre öteye uzanan sıcacık yardım eli
Sanayiciler, sarsıntı bölgesine yardım etmek maksadıyla birinci andan itibaren kolları sıvadı. Depremzedelerin acil ısınma muhtaçlığını karşılayabilmek için günlerdir hummalı çalışma yürüten yerlerden biri de Uşak. Battaniye üretimiyle de tanınan Uşak’taki dokuma fabrikaları, üç vardiyalı sisteme geçerek üretim kapasitelerini artırdı. Battaniye üreticileri, iki haftada yaklaşık 1,5 milyon battaniye üreterek zelzele bölgesine ‘sıcacık’ bir yardım eli uzattı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda kurulan kriz merkezi, sanayicilerin zelzele bölgesine dönük yardımlarını koordine ediyor. Sarsıntının birinci anlarından itibaren faaliyete geçen kriz merkezi, acil gereksinimler için telefon zinciri oluşturuyor. Tedarik, üretim, lojistik ve dağıtım ağından oluşan yardım koridoru 7 gün 24 saat mesai sistemine nazaran açık tutuluyor. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK), Ticaret ve Sanayi Odaları, STK’lar, OSB idareleri ile küçük ve orta ölçekli işletmelerin katkıları ile tedarik edilen ya da üretilen gereksinim materyalleri, AFAD ve Türk Kızılay aracılığıyla sarsıntı bölgelerine ulaştırılıyor.

Bakanlığa bağlı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Yönetimi Başkanlığı (KOSGEB), Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Bölge Kalkınma Yönetimleri ile Kalkınma Ajansları da her türlü imkanlarıyla saha çalışmalarına takviye veriyor.

Akacan The Mall

24 SAAT MESAİ

Kriz merkezinin zelzelenin birinci günlerinde bölgeye bir an evvel ulaşması için harekete geçtiği acil yardım gereçlerinden biri de battaniye oldu. Uşak’taki battaniye üreticileri, sarsıntı bölgesine 1 milyon adet battaniye göndermek için kolları sıvadı. Battaniye fabrikalarında çalışan işçiler, 850 kilometre ötedeki depremzedelerin kış şartlarından daha az etkilenmesi için 24 saat aralıksız üretim yapmaya başladı.

MEVCUTTAKİ SİPARİŞLER İPTAL

Uşak Valiliği uyumunda başlayan “battaniye” seferberliğinde Uşak OSB’de faaliyet gösteren dokumacılık fabrikaları, sarsıntının akabinde birinci olarak mevcuttaki müşterilerin siparişlerini iptal etti, ellerindeki tüm battaniye stoklarını sarsıntı bölgelerine yönlendirdi. Eşzamanlı olarak üretim kapasitelerini de artıran battaniye imalatçıları, üç vardiyalı çalışma sistemi ve 7/24 temeliyle üretime geçti. Hummalı bir çalışmanın yürütüldüğü Uşak’ta üretilen yaklaşık 1,5 milyon battaniye, hava ve karayolu üzerinden 281 araç ile afet bölgesine gönderildi.

DEPREME ÖZEL ÜRETİM

Altınsar Dokuma İşletme Müdürü Tuğrul Mahmut Yalvaç, stokta bulunan battaniyeleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının uyumunda sarsıntı bölgesine sevk ettiklerini belirterek, “İlk olarak 2 TIR gönderdik. Daha sonrasında çalışma kapasitemizi artırarak elimizdeki işleri bir kenara koyarak zelzele bölgesi için özel üretime başladık” dedi.

EVLERİNE GİTMEDEN ÇALIŞTILAR

Günlük 5 bin civarındaki üretimi 15 bine çıkardıklarını kaydeden Yalvaç, “Pazartesi gününden itibaren 24 saat temelli, destekli, Cumartesi Pazar da dahil olmak üzere tüm işçi özveriyle çalıştık, hatta sevkiyattaki arkadaşlarımız birkaç gün konutlarına gitmedi” diye konuştu.

HALIDAN BATTANİYEYE GEÇİŞ

Özerdem Mensucat İşletme Müdürü Emrullah Aydoğan, “Günlük yaklaşık 10-15 bin battaniye üretimimiz vardı, biz zelzele sonrasında halı üretimi kümelerindeki çalışanlarımızı yüzde 25’e kadar azaltıp bu şahısları battaniye üretimi kümelerine yönlendirdik. Günlük 15 bin olan üretim adedimizi 40 bine çıkardık. 8 saat olan konfeksiyon vardiyaları 12 saate; 12 saat olan vardiyalar da 24 saate çıktı.” dedi.

MESAİ FİYATI İSTEMEDİLER

Deprem anında ellerinde olan 320 bin adet stok battaniyeyi birinci 2 günde sarsıntı bölgesine sevk ettiklerini anlatan Aydoğan, “Emekçilerimiz, özverili bir biçimde çalışmaya başladı hatta mesai fiyatı almayıp ‘Bizlerin de katkımız olsun.’ dediler. Orta molalar kaldırıldı, üretim hızlandı. Yorgunluk olacak mı? Birkaç gün olacak lakin katkımız olduğu sürece bu yolda devam edeceğiz.” diye konuştu.

ÖZVERİYLE ÜRETİM ARTTI

Saçlı Dokuma Üretim Sorumlusu Hicran Yapan, zelzelenin birinci anından itibaren ellerinde müşteri siparişi için bulunan tüm battaniyeleri yardım battaniyesine çevirdiklerini söz ederek “İplik ve dokuma kısmımız esasen 7/24 çalışıyordu fakat dönem sonu olduğu için konfeksiyon kısmımız 7/24 çalışmıyordu, onlar da tam mesai yaptı. Günlük 4 bin 500- 5 bin adet üretimimiz oluyordu. Yeni sistemle ve çalışma arkadaşlarımızın özverileriyle üretim arttı.” dedi.

100 BİN BATTANİYE GÖNDERDİK

Depremden bu yana 100 bini aşkın battaniye üretip sarsıntı bölgesine gönderdiklerini söyleyen Yapan, “Sevkiyattaki arkadaşlar ekstra gayret gösterip günlük 4-5 TIR’a kadar yükleme yaptı. Hala bu biçimde devam ediyoruz, hala sipariş üretimimize dönmüş değiliz.” diye konuştu.

508 ARAŞTIRMACI SAHADA

Öte yandan TÜBİTAK takviyesi ile 57 farklı kurumdan 508 araştırmacı bakanlığın görevlendirmesi ile fay sınırlarının ve binaların durum tespiti ve tahlili odaklı süreçlere etkin katkıda bulunuyor. Bilim insanlarının elde ettiği sonuçlar, AFAD dahil ilgili tüm kurumlar ile paylaşılacak.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.