SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Uşak’ın birinci bayan öğretmeni hayatını kaybetti

Uşak’ta vazife yapan birinci bayan öğretmen olan Cemile Göker, evvelki gün 101 yaşında hayatını kaybetti. Uşak’ta 1943 ile 1974 yılları ortasında 31 yıl öğretmenlik yapan Göker, Mustafa Kemal Atatürk’ün okuyarak öğretmen olmasını istediği kız çocuklarından biriydi.

Uşak’ın birinci bayan öğretmeni hayatını kaybetti
Akacan The Mall
25.02.2023 10:36
0
A+
A-

Uşak’ın birinci bayan öğretmeni hayatını kaybetti
Uşak’ta vazife yapan birinci bayan öğretmen olan Cemile Göker, evvelki gün 101 yaşında hayatını kaybetti. Uşak’ta 1943 ile 1974 yılları ortasında 31 yıl öğretmenlik yapan Göker, Mustafa Kemal Atatürk’ün okuyarak öğretmen olmasını istediği kız çocuklarından biriydi.

Cemile Göker 1922 yılında, Uşak Yunan işgali altındayken dünyaya geldi. 101 yaşında hayata veda eden Göker ömrünün 31 yılını öğretmen olarak geçirdi.. İkinci Dünya Savaşı yıllarında başladığı öğretmenlik mesleğini, 1974 yılında Kıbrıs Harekatı’nın akabinde emekli olarak bıraktı ancak öğrencileri onu hiç bırakmadı. Cemile öğretmen ise uzun emeklilik ömrü boyunca kendini hayır işlerine adadı. Cemile öğretmenin 30 yıl evvel vefat eden eşi Şerafettin Göker de kentte iz bırakan bir isim. Eski Uşaklılar onu 1953 yılında Uşak vilayet olunca, tapu kadastro sürecini başlatan memur olarak tanıyor. Cemile ve Şerafettin Göker 1949 yılında evleniyorlar ve üç oğulları oluyor. Bugün 72 yaşında olan en büyük çocuk Ali Göker emekli kimya mühendisi, 69 yaşındaki Nadir Göker ise emekli ziraat mühendisi. Onlar hala Uşak’ta yaşıyorlar. Göker çiftinin en küçük oğlu Emekli Hava Pilot Kur. Albay Yavuz Göker de şu an Türk Hava Yolları’nda pilot olarak çalışıyor. Yavuz Göker evvelki gün toprağa verdiği annesinin nasıl öğretmen olduğunu ve ondan kalan anıları şöyle anlatıyor:

ATATÜRK ‘KIZ ÇOCUKLARINI OKUT’ DEMİŞ
“Annem Uşak Kütahya’ya bağlı bir kasabayken Yunan işgali sırasında dünyaya gelmiş. Bu bilgiler ışığında doğum yılının 1922 olduğunu kestirim ediyoruz. Cumhuriyet bayanı velhasıl. Annemin öğretmen oluşunun kıssası Atatürk’ün dayımdan verdiği bir vazifeye dayanıyor. Atatürk 1926 yılında kurulan Uşak Şeker Fabrikası’nı denetlemek için 3 sefer Uşak’a gelmiş. Onu karşılayanlar ortasında dayım Sadık Karahan da varmış. Atatürk o yıllarda iki ilkokul ve bir ortaokulun bulunduğu Uşak’ta Ulusal Eğitim misyonunu dayıma vermiş ve ondan kız çocuklarını okutmasını istemiş. Dayım da Atatürk’ün bu isteğini gerçekleştirmeye kendi yeğeniyle yani annemle başlamış. Lakin bu pek de kolay olmamış.

Akacan The Mall

BAŞKASINA CET DİYEMEM
Annem ortaokulu bitirdikten sonra babası daha fazla okumasına müsaade vermemiş lakin dayım babamla güçlü bir inatlaşmaya girip sonunda annemi İzmir’e Karşıyaka Kız Muallim Mektebi’ne yazdırmayı başarmış. Dayım annemi İzmir’de okula yazdırıp konuta döndüğünde babası ile yeniden sert bir münakaşaya girmiş. Sonunda arbedeyi dayımın babasına verdiği şu cevap bitirmiş: ‘Ben atama kelam verdim. Diğerine baba derim fakat diğerine cet diyemem.’ Böylece olay çözülmüş. Annem İkinci Dünya Savaşı yıllarında okulu bitirdiğinde mezuniyet dokümanını İsmet İnönü’den almış. Cemile öğretmenin birinci tayini kırsalda örnek olsun diye Uşak’ın biraz dışında Sussuz köyüne çıkmış. Okula at otomobiliyle gidip gelirmiş. Tek başına 5 sınıfı birden okutmuş o devirde.

ÖĞRENCİLER KARNELERİYLE GELİRLERDİ
O yıllarda sıkça görülen bulaşıcı hastalık salgınları ve çocuklardaki bit salgınının önüne geçebilmek için köye çok uğraşarak bir hamam yaptırmış. Ve insanların temizlenmesini sağlamış. Annemin o vakit ki öğrencilerinden ‘Siz bizim hayatımızı değiştirdiniz, siz olmasaydınız tahminen biz hayatta değildik’ diyenleri gördüm. Artık o zamanki öğrencileri 80 yaşında.31 yıllık öğretmenlik hayatından emekli olduktan sonra kendini hayır işlerine verdi. Uşak’ta öğretmenlik yapmasa da herkesi okuması için teşvik etti. Çocukların karne notlarına nazaran ikramlar verirdi. Notlar arttığında ikramların de artacağını söylerdi. Öğrenciler de her periyot sonunda karnelerini alıp ona gelirlerdi.

29 EKİM’DE 100 YAŞINI KUTLADIK
Annem Atatürk sevdalısı bir Cumhuriyet kızı ve eğitimciydi. O yalnızca bize annelik yapmadı, birebir vakitte Cumhuriyet prensiplerinin inançlı takipçisi, muhtaçların eli, cahillerin aklı oldu. Doğum tarihini tam bilmediğimiz için biz ona doğum günü olarak 29 Ekim’i seçmiştik. Geçtiğimiz yıl da 100’üncü yaşını kutladık.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.