SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Üniversitelilerin ‘savaşan insansız hava aracı’ birinci oldu

Üniversitelilerin ‘savaşan insansız hava aracı’ birinci olduEskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) öğrencilerinden oluşan ‘Anatolia Aero Design …

Üniversitelilerin ‘savaşan insansız hava aracı’ birinci oldu
Akacan The Mall
14.09.2022 11:37
0
A+
A-

Üniversitelilerin ‘savaşan insansız hava aracı’ birinci oldu
Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) öğrencilerinden oluşan ‘Anatolia Aero Design’ kadrosu, kendi imkanlarıyla ürettikleri insansız hava aracıyla katıldıkları TEKNOFEST’in Savaşan İHA kategorisinde, 220 ekipten finale kalan 22’si ortasında birincilik mükafatını kazandı; ‘karma simülasyon’ kategorisinde ise üçüncü oldu. Kadro kaptanı Mustafa Azer “Çok büyük planlama, üretim ve geliştirme süreçlerini kapsıyor. Bunların her birini yaparak muvaffakiyet elde etmek, bizim için gurur verici” dedi.

Samsun Çarşamba Havalimanı’nda gerçekleştirilen, dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji şenliği olan TEKNOFEST’te, zorluk derecesi ile şenliğin en büyük mükafatına sahip olan ’Savaşan İHA Yarışması’nı ESTÜ’den ‘Anatolia Aero Design’ grubu kazandı. Türkiye’den 20, Endonezya ve Mısır’dan 1’er ekip olmak üzere toplam 22 grubun finalde yarıştığı Savaşan İHA kategorisinde ’Anatolia Aero Design’ grubu, kendi ürettikleri İHA ile rakiplerini geride bırakarak birinci oldu. ’Anatolia Aero Design’ kadrosu, bu başarısıyla 30 bin liralık ödülün sahibi olurken, ’karma simülasyon’ kategorisinde de üçüncülük elde etti. ESTÜ kadrosu, mükafatını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.

‘GURUR VERİCİ’
Takım kaptanı Mustafa Azer, İHA’nın dizaynı ve imalatını üniversite imkanları dahilinde baştan sona kendilerinin yaptığını söyledi. Elde ettikleri muvaffakiyetin gurur verici olduğunu söyleyen Azar, “Bu sene de çok ağır bir hazırlık sürecinden geçtik. 4 farklı müsabakaya hazırlandık ve 2’sinde derece elde ettik. Biri Baykar Teknoloji’nin düzenlediği ’Savaşan İHA’ yarışında birincilik, oburu ise HAVELSAN’ın düzenlediği ’karma simülasyon’ müsabakasında üçüncülük elde ettik. Üniversitemizin TEKNOFEST’in paydaşı olduğu bu yılda bu türlü bir derece elde etmek, bizler için çok keyifli oldu. Çok ağır bir çalışma devrinin akabinde başarılarımızı kağıt üzerine dökebilmek de tüm grup arkadaşlarımız için çok gurur verici oldu. İHA’nın dizaynını ve imalatını üniversitemiz imkanları ve şartları içerisinde baştan sona kendimiz yaptık. Bu süreç çok büyük bir planlama, üretim ve akabinde geliştirme süreçlerini kapsıyor. Bunların her birini yaparak sonucunda muvaffakiyet elde etmek, bizim için ayrıyeten gurur verici bir şey oldu. Uçağın dizaynını ve üretimini kendimiz yaptık” diye konuştu. 

Akacan The Mall

‘20-25 DAKİKA HAVADA KALMA SÜREMİZ VAR’
Verilen görevleri muvaffakiyetle tamamlayarak rakiplerini geride bıraktıklarını belirten kadronun kompozit sorumlusu Semih Daban ise ’Savaşan İHA’ müsabakasını birincilikle tamamladıkları için çok keyifli olduklarını söyledi. Ürettikleri İHA’nın 8 aylık Ar-Ge projesi olduğunu anlatan Daban, “Bunu 3 ayını test uçuşlarına harcadık. Kompozit gövdemiz, kompozit dayanaklı kanatlarımız ve kuyruk ekibimiz var. Bunlar da uzun periyodik çalışmalar gerektirdi. Yarışın etkin vazifelerini 15 uçuşla tamamladık. Bu aslında 5 günde 3’er sortilik uzun bir maratondu bizim için. Rakiplerimizden fazlası ile ileri olduğumuz için vazifelerimizi muvaffakiyet ile tamamladık. Yarışta faal olarak 22 grup vardı. Bunlar yarış için müracaat yapan 220 gruptan finale katılmaya hak kazanan 22’siydi. 20-25 dakikalık havada kalma süremiz var. Bu müddet içinde otonom kitlenme, otonom uçuş, otonom iniş-kalkış vazifelerini muvaffakiyet ile yerine getirdik” dedi.

İHA test pilotu Dr. İbrahim Yavuz Kol ise “Yarışmanın otonom kalkış-iniş, otonom uçuş kısımlarını 15 raund’un 15’inde de eksiksiz olarak tamamladık. Müsabakanın birinci 3 raund’unda gidişatımızın âlâ olduğunu görerek biz birincilik ödülünün geleceğini hissetmiştik. Bunu hissettiren yalnızca müsabaka anında olanlar değil bir de işin geri planı var. Dönem boyunca uçağın tasarımı, imalatı, yazılım işlerinin misyonlu takım tarafından yapılması hepsi bir süreçti. Uçağımız bütün otonom uçuşları gerçekleştirdi. Bu açıdan yaptığımız proje ile gurur duyuyoruz” dedi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.