SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Üniversitelere iklim dostu kampüsler oluşturuluyor

Üniversitelere iklim dostu kampüsler oluşturuluyorYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “İmzalanan Sürdürülebilir ve İklim …

Üniversitelere iklim dostu kampüsler oluşturuluyor
Akacan The Mall
04.10.2022 17:52
0
A+
A-

Üniversitelere iklim dostu kampüsler oluşturuluyor
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “İmzalanan Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İşbirliği Protokolü ile ilk etapta seçilen 10 pilot üniversitemizde sonrasında da tüm üniversitelerimizde sürdürülebilir enerjiyle verimli, doğayla uyumlu çevreye asgari düzeyde zarar veren kampüslerin oluşturulmasını amaçlıyoruz” dedi.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında “Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü” imza töreni düzenlendi. Törende konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, yükseköğretim kurumlarının sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için yol gösteren öncü kurumlar olduğunun belirterek şunları söyledi:

ÜNİVERSİTELER ÖNCÜ OLMASI GEREKEN KURUMLAR
“Yol gösterici ve yenilikçi olma rollerinden dolayı yükseköğretim kurumları sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için önemli katkılar sağlayan ve aynı zamanda sürdürülebilir ve ekolojik uygulamalar konusunda öncü olması gereken kurumların başında geliyor. Dolayısıyla ülkemizin kalkınma hedefleriyle uyumlu, geleceğin kampüslerini inşa etme hedefi olan üniversitelerimiz öncelikle kendi kampüslerinde gerçekleştirecekleri uygulamalarla topluma sürdürülebilirlik konusunda örnek olma misyonunu da taşıyorlar. Sürdürülebilir ve iklim dostu kampüslerin oluşturulması konusunda son dönemde birçok üniversitemizin dikkate değer çalışmaları ve bakanlıklarımızla yürüttükleri ortak projeler bulunuyor.

Akacan The Mall

İLK ETAPTA 10 PİLOT ÜNİVERSİTE
Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıklarımızı kontrol altına almak için yürütülen Sıfır Atık Projesi kapsamında birçok üniversitemizin bünyesinde sıfır atık birimleri ve sıfır atık yönetim sistemleri kuruldu. İmza töreni vesilesiyle bir araya geldiğimiz sürdürülebilir ve iklim dostu kampüs oluşturulması alanında iş birliği protokolü ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın koordinasyonunda ilk etapta seçilen 10 pilot üniversitemizde sonrasında da tüm üniversitelerimizde sürdürülebilir enerjiyle verimli, doğayla uyumlu çevreye asgari düzeyde zarar veren kampüslerin oluşturulmasını amaçlıyoruz. Üniversite kampüslerinde enerji verimliliği ve yenilebilir enerji uygulamalarının arttırılması, bu alanda duyarlılık ve farkındalık oluşturmasına yönelik çalışmaların gerçekleştirilmesi üniversitelerde israfın önlenmesi ve yenilenebilir enerji kullanımının sağlanması ile enerji maliyetlerinin bütçe üzerindeki yükünün hafifletilmesi gibi üniversitelerin sürdürülebilir ve iklim dostu kampüs dönüşümü sürecinde gerekli finansman araçlarına erişimi konusunda desteklenmesi yönünde çalışmalar yapılması hedefleniyor.

ÜNİVERSİTELERİMİZLE ORTAK HAREKET EDECEĞİZ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, imzalanan protokolle üniversitelerin başlatılan yeşil dönüşümün bir parçası olacağını belirterek, “Bu kapsamda yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanlarında farkındalık oluşturacak eğitim çalışmalarına da başlayacağız. Mevcutta yürütülen ve geliştirilecek enerji projeleri için üniversitelerimizde ortak hareket etmeyi hedefliyoruz. Üniversitelerimizin enerji tüketimleri ve emisyonlarını azaltmasına destek olacağız. Atık yönetimi ve yağmur suyu yönetim planlarıyla doğal kaynakların korunmasını temin edeceğiz. Böylece üniversitelerimizin karbon ayak izleri azalacak ve kampüsleri daha çevreci bir özellik kazanacak. Enerji verimliliğinin arttırılmasına katkıda bulunan çalışmaların kamuoyuna duyurulması ve teşvik edilmesi amacıyla ilk kez üniversiteler arası enerji verimliliği yarışması düzenledik. Üniversitelerimizden toplam 54 proje başvurusu aldık. Ödül kazanan üniversitelerimiz belli oldu. İnşallah YÖK’le müşterek düzenleyeceğimiz bir törenle kazanan üniversitelerimizin ismini kamuoyuyla paylaşmayı hedefliyoruz. Üniversitelerimizin uluslararası sürdürülebilir ve yeşil kampüs sıralamalarında daha üst sıralara geleceğine güvenimiz tam” dedi.

GENÇLERİN GÖSTERECEĞİ ÇABAYLA MÜMKÜN
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, imzalanan protokolle ilerleyen süreçte üniversitelerin tüm paydaşlarıyla daha etkin bir çalışma yürütmek istediklerini dile getirerek üniversite öğrencilerine çağrıda bulundu. Bakan Kurum yaptığı çağrıda şu sözlere yer verdi:
“Bu vesileyle üniversitede okuyan 8 buçuk milyon gencimiz var ve buradan da onlara bir çağrıda bulunmak istiyorum. Gelin Türkiye’nin bu en büyük çevre gönüllülüğü hareketine ortak olun. Biz her bir üniversitede kuracağınız iklim ve sıfır atık kulüplerine her türlü desteği vereceğiz. Ülkemizin üniversite kampüslerinin sürdürülebilir ve iklim dostu kampüs olması noktasında gerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız gerekse Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığı olarak biz her türlü desteği vereceğiz. Biz şunu çok iyi biliyoruz, üniversitelerimizi ve şehirlerimizi sürdürülebilir kılmak ancak ve ancak gençlerimizin göstereceği çaba, gayret ve samimiyetle olacak.”

10 PİLOT ÜNİVERSİTE
İlk etapta pilot uygulamanın başlayacağı üniversiteler; Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi olarak belirlendi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.