SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Ülkelerin TikTok savaşı güzelce kızıştı! Ya sat ya kapatırız baskısı yapılıyor

Batı başşehirleri bir müddettir toplumsal medya uygulaması TikTok ile meşgul. ABD’den Yeni Zelanda’ya birçok ülkede resmi vazifeliler uygulamayı kullanmaktan men edildi. Washington, şirketin ABD’ye satılması için Çinli ByteDance’a büyük baskı yapıyor. Pekala neden? Yedi soruda dünyanın TikTok gündemini derledik:

Ülkelerin TikTok savaşı güzelce kızıştı! Ya sat ya kapatırız baskısı yapılıyor
Akacan The Mall
18.03.2023 07:50
0
A+
A-

Ülkelerin TikTok savaşı yeterlice kızıştı! Ya sat ya kapatırız baskısı yapılıyor
Batı başşehirleri bir müddettir toplumsal medya uygulaması TikTok ile meşgul. ABD’den Yeni Zelanda’ya birçok ülkede resmi vazifeliler uygulamayı kullanmaktan men edildi. Washington, şirketin ABD’ye satılması için Çinli ByteDance’a büyük baskı yapıyor. Pekala neden? Yedi soruda dünyanın TikTok gündemini derledik:

1- NEDEN TARTIŞMALI

Uygulama, Çinli ByteDance şirketine ilişkin. Şirketin, dünya çapında sayısı milyarı bulan kullanıcılardan topladığı bilgileri Çin devletine teslim etmesinden telaş ediliyor. Ayrıyeten, Pekin hükümeti lehine bilgi akışını manipüle edebileceği belirtiliyor. Çünkü 2017 yılındaki bir yasal düzenleme, “ulusal güvenlik riski mevcutsa” şirketleri her türlü bilgiyi hükümetle paylaşmaya zorluyor. Buna rağmen ABD’de Apple’ın FBI’ın bilgi taleplerini geri çevirdiği olaylar örnek gösteriliyor.

Akacan The Mall

2- KENDİ ÜLKESİNDE YASAK MI

Çin, internetin “özgür olmadığı” ülkeler ortasında. Devlet denetimi o kadar sert ki Çin menşeli olmasına karşın ülkede TikTok bile kullanılamıyor. Bunun yerine tıpkı şirketin, logo ve tasarımı teğe bir birebir olsa da içerikleri ve kullanıcıları büsbütün farklı “Douyin” isimli uygulaması indirilebiliyor. Aylardır “kayıp” olan Çinli teknoloji milyarderleri Bao Fan ve Jack Ma’nın durumu da hükümet baskısına örnek gösteriliyor.

3- KİM NASIL KISITLADI

Çinli siteyi birinci yasaklayan komşusu Hindistan oldu. Haziran 2020’de Çinli askerlerle sonda çıkan ufak çaplı çatışmaya karşılık olarak Yeni Delhi hükümeti, onlarca öteki siteyle birlikte TikTok’u da kapatmıştı. Çin’le ticaret savaşına giren periyodun ABD Lideri Donal Trump da tıpkı yıl, uygulamanın ABD’de indirilmesini engellemeye çalıştı. Fakat bir ABD mahkemesi kararı iptal etti. Halihazırda Avrupa Birliği, Kanada, İngiltere, Avustralya ve Yeni Zelanda üzere ülkelerde kimi kamu çalışanları ile askerlerin uygulamayı indirmeleri yasak. Endonezya, Pakistan, Afganistan üzere ülkelerde ise dini münasebetlerle erişim yasağı var.

4- ŞİRKET NE DİYOR

Kendini Çin’den başka pozisyonlandırmaya çalışan TikTok’un merkezi Singapur’da. Payların yüzde 60’ı dünya çapındaki yatırımcıların, yüzde 20’si ise şirket çalışanlarının elinde. ByteDance’in hissesi yüzde 20, fakat “süper ” niteliği kelam hakkını Çinli şirkete veriyor. TikTok, Washington’un baskısıyla 100 milyon Amerikalı kullanıcının bilgilerini ABD’de tutma kelamı verdi. Teksas Projesi ismi verilen milyar dolarlık teşebbüsle bilgiler, ABD’li Oracle firmasının sunucularına taşındı. Tekrar de ABD ikna olmuşa benzemiyor.

5- ABD NE İSTİYOR

Göreve geldikten sonra Joe Biden da TikTok’un soruşturulmasını istedi. Washington, Amerika operasyonunu bir ABD’li şirkete satması için TikTok’u kapatmakla tehdit ediyor. Potansiyel alıcılar ortasında Microsoft öne çıkarken, satışa 50 milyar dolara kadar çıkan kıymetler biçiliyor. Lakin Çin, Trump’ın birinci teşebbüsü sonrası TikTok’un yabancılara satışını engelleyen bir karar almıştı. Buna nazaran ByteDance, ABD ile muahededen evvel Çin hükümetinden onay almak zorunda.

6- ABD’DE KAPATILABİLİR Mİ

ABD yeniden Trump periyodunda Çinli teknoloji devleri Huawei ve ZTE’nin ülkedeki faaliyetlerini engellemişti. Lakin o kararlar, hükümete geniş yetkiler veren ticaret kanunları kullanılarak alındı. Kelam konusu toplumsal medya olduğunda, kapatılması tabir ve haber alma özgürlüğünün ihlali kapsamına giriyor. Bu da uzun bir yargı sürecini tetikleyebilir.

7- ARTIK NE OLACAK

TikTok CEO’su Shou Zi Chew, 23 Mart Perşembe günü ABD Temsilciler Meclisi’nin Güç ve Ticaret Komitesi’nde vekillere söz verecek. Geçen yıl ABD’de lobi faaliyetlerine 5.4 milyon harcayan şirketin bahtı, Çin devleti ile alakaları ve bilgi güvenliği bahislerinde Washington’daki algıyı aykırıya çevirip çeviremeyeceğine bağlı. Halihazırda ABD’de bulunan CEO, oturuma hazırlık yapıyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.