SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Ukraynalı askerin anlattıkları kan dondurdu… “Babam düşmanın yanında savaşıyor” Baba-oğul savaşta karşı karşıya!

Ukraynalı askerin anlattıkları kan dondurdu… “Babam düşmanın yanında savaşıyor” Baba-oğul savaşta karşı karşıya!Rusya ve Ukrayna ortasında …

Ukraynalı askerin anlattıkları kan dondurdu… “Babam düşmanın yanında savaşıyor” Baba-oğul savaşta karşı karşıya!
Akacan The Mall
15.10.2022 12:22
0
A+
A-

Ukraynalı askerin anlattıkları kan dondurdu… “Babam düşmanın yanında savaşıyor” Baba-oğul savaşta karşı karşıya!
Rusya ve Ukrayna ortasında süren savaş sayısız hayata mâl olmakla kalmadı, asırlardır komşu olan iki ülkenin insanlarının ve ailelerinin de ayrılmasına, parçalanıp yok olmasına yol açtı. Bunun en hoş örneklerinden olan Ukraynalı asker Artur ve Rusya saflarından çarpışan babası Oleg’in kıssası okuyanı şaşkına çevirecek ve yüreğini burkacak kadar çarpıcı…

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali binlerce aileyi parçaladı. İki ülkenin iç içe geçmiş ve karmaşık geçmişi nedeniyle, birçok Ukraynalının sonun öteki tarafında akrabaları var. İşgalin başlamasından kısa bir mühlet sonra, kimi Ukraynalıların Rus akrabalarının Vladimir Putin’in ordusunun ülke genelindeki kentlerde sivilleri bombaladığına inanmayı reddettiğine dair haberler ortaya çıktı.

Ancak bu büyük aile trajedisini, babası Rus kuvvetlerinin bir kesimi olarak savaşan Ukraynalı bir askerin olan Artur’unki kadar çarpıcı biçimde özetleyen çok az öykü var. Hatta Artur ve Oleg’in, ve tahminen de onlar üzere daha sayısız kişini, yaşadıkları bu müthiş durumun basına birinci kere bu formda yansıması oldu.

Akacan The Mall

SAVAŞIN PARÇALADIĞI BİR AİLE…

24 Şubat’ın erken saatlerinde, Rus roketleri ikinci dünya savaşından bu yana bir Avrupa devletine yönelik en büyük saldırıyı başlatarak Ukrayna’yı vurmaya başladığında, Artur, milyonlarca Ukraynalı üzere, ailesiyle irtibat kurmak için telefonunu eline aldı.

Ancak birden fazla genç Ukraynalı ebeveynlerinin güvenliğinden kaygı ederken, 27 yaşındaki Artur, doğu Ukrayna’daki Moskova yanlısı ayrılıkçı güçler için savaşan bir albay olan babası Oleg’e farklı bir ileti yolladı.

“Sizi pislikler” dedi Artur babasına, kızgındı.

“Silahını eline alma. Kiev çabucak düşecek” dedi Oleg oğluna…

SAVAŞIN BAŞINDAN BERİ MESAJLAŞIYORLAR

Artur, babasının tavsiyesine uymadı ve çabucak orduya istekli olarak kaydoldu ve Ukrayna’nın başşehrin başarılı savunmasında yer aldı ve nisan ayına gelindiğinde Kiev hakikaten de düşmedi ve kuşatma Rus kuvvetlerinin bölgeden çekilmesiyle sona erdi.

Artur bununla yetinmedi, kısa müddet sonra tertipli Ukrayna ordusuna katıldı ve en son Ukrayna’nın kuzey ve doğusundaki karşı ataklarında yer aldı.

Guardian gazetesi tarafından incelenen ve gerçekliği kanıtlanan fotoğraflarda Artur, geçen ay Ukrayna tarafından kurtarılan stratejik açıdan kilit iki kent olan İzyum ve Lyman’a girerken görülüyor.

Artur bu kadar vakit, Rus işgali altındaki Donetsk’teki babasıyla kısa bildiriler aracılığıyla irtibatını sürdürdü.

“Biz sözün tam manasıyla cephenin karşı taraflarındayız. Fakat yalnızca birimiz hakikat hedef için savaşıyoruz” dedi Artur, aylarca süren müthiş savaşın akabinde toparlanan Ukrayna’nın en batısındaki Zakarpattia bölgesinden bir görüntü görüşmesinde.

UKRAYNA ORDUSUNUN ESKİ ASKERİ TARAF DEĞİŞTİRDİ

Artur, Kiev yakınlarındaki bir kent olan Boryspil’de askerlerle dolu bir ailede doğdu. Babası Oleg, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk bölgesinden ve 2011 yılına kadar Ukrayna ordusunda on yıl misyon yaptı.

Oleg, Artur’un annesinden o yıl boşandıktan sonra, oğluna nazaran iş aramak için Rusya’ya taşındı. Para için gayret eden Oleg, Moskova’nın Kırım’ı ilhak etmesinden ve Putin’in doğu Ukrayna’daki ayrılıkçıları desteklemek için güçlerini göndermesinden iki yıl sonra, 2016’da Donetsk’teki Rus yanlısı ayrılıkçı güçlere katıldı.

Artur “Bana Donetsk milislerine katılacağını söylediğinde şok oldum” diye anlatıyor babasını “Birçok Ukraynalı üzere benim için de bu savaş 2014’te başladı ve bu onun düşmana katıldığı manasına geliyordu.”

Artur, ayrılıkçılara katılmadan evvel bile babasının çatışmada yavaş yavaş Rus yanlısı bir duruş benimsediğini gördüğünü söyledi.

“RUS PROPAGANDASI BABAMI ELE GEÇİRDİ” 

“Rus propagandası onu ele geçiriyordu. Buna boyun eğmeyeceğini, bundan daha akıllı olacağını düşündüm. Lakin yanılmışım.”

Artur, mühendislik okuduktan sonra, Kiev’de sinema sanayisinde meslek yapmak için yıllardır kurduğu hayalinin peşine düştüğünde babasıyla hâlâ bağlantı halindeydi.

Ancak Şubat 2022 işgali öncesinde Rusya ile Ukrayna ortasındaki tansiyon arttıkça baba ile oğul ortasındaki ara de arttı.

Mart ayı başlarında, birden fazla Rus askeri Kiev’den geri püskürtüldükten sonra, Artur babasına kısa bir görüntü iletisi göndererek, başşehrin düşüşüyle ​​ilgili daha evvel yaptığı ihtardan ötürü onunla alay etti.

“Etrafta dolaşıyorum fakat tek bir Rus göremiyorum. Görünüşe nazaran ortadan kaybolmuşlar. Lütfen anlatabilir misiniz, nerede olduklarını anlamıyorum?” dedi görüntüde babasına…

BABADAN OĞLUNA DAVET: SİLAH BIRAK!

Oleg, Rusya’nın yazgısının yakında değişeceğini söyleyerek bir defa daha oğlunu silahlarını bırakmaya çağırdı. Artur “O noktada, Rus zaferi umutlarının azaldığını esasen gördüm. Ukrayna daha fazla yer kazandıkça daha umutsuz olmaya başladı.” diyor durumu aktarırken.

Ukrayna’nın Buça kasabasında Rusların sivilleri öldürdüğüne dair ispatlar ortaya çıktıktan sonra tekrar görüştüler.

Oleg, haberlerin ‘sahte’ olduğunu söyledi ve Rus televizyonunun, Buça’daki meyyit sivillerin imgelerinin sahnelendiği ve sivillerin Ukraynalılar tarafından öldürüldüğü, savlarını papağan üzere tekrarladı.

Artur “Buça’da olduğumu, her şeyi kendi gözlerimle gördüğümü söyledim” dedi ve ekledi “Ama umutsuz olduğunu anladım. Onu rastgele bir şeye ikna etmeye çalışmayı bıraktım. Bu boşa harcanan güçtü.”

İZYUM ZAFERİ SONRASI

İkilinin en son temas kurduğu anlardan biri, Artur’un ünitesi, Ukrayna’nın ülkenin kuzey doğusundaki yıldırım karşı saldırısının başlangıcında İzyum’un kurtarılmasına yardım ettiği vakitti.

Baba Oleg “Mümkünken sevinin” diye ileti attı oğluna.

“Korku sinemalarındaki berbat adamlar üzeresin. Kötülük dövüldüğünde, her vakit geri döneceğine kelam verir” diye yanıtladı oğul.

Guardian muhabiri, Artur’a savaş alanında babasıyla karşılaşırsa ne yapacağını sorduğunda derin bir sessizlik oldu.

“Onu vurabileceğimi ya da onun beni vurabileceğini sanmıyorum. Kim öz babasını öldürebilir ki?”

“SEN HÂLÂ BENİM OĞLUMSUN”

Artur’a attığı yakın tarihli bir bildiride babası Oleg şöyle dedi

“Sen hâlâ benim oğlumsun. Senin için en güzelini istiyorum. Memnun ve sağlıklı olmanız için…”

Artur, babasını elbette vuramayacağını söylerken “Ama bence tüm bunlar için mahkemede bir cezayla yüzleşmeli” diyor.

“Zaferimize şahit olduğunu ve dünyasının yıkıldığını görmek isterim”

Artur, her şeye karşın öfke ve nefretin onu tüketmemesi için çok çalıştığını söylüyor.

“Babam ailemize ve ülkemize ihanet etti. Fakat ülkem için, benim için aşk demek olan yer için savaşıyorum. Kör nefret beni canlı canlı yerdi ve daha bu savaş bitmeden evvel yanardım”

“AİLEMİN SEÇİMİNDEN SORUMLU DEĞİLİM”

Artur, savaştan sonra sinema çekmek ve travma sonrası gerilim bozukluğu yaşayan askerlere yardım etmek istediğini de kelamlarına ekledi.

Artur’un kıssası birinci olarak Eylül ayı sonlarında, savaştan etkilenenler için bir Rus gazetecilik teşebbüsü ve dayanak sohbeti olan Help Desk tarafından anlatıldı. Kıssasını paylaşmaya karar verdiğini zira birçok Ukraynalının emsal aile problemleriyle gayret ettiğini fark ettiğini söyledi.

“İnsanlara ailelerinin seçimlerinden sorumlu olmadıkları bildirisini iletmek istedim. Babanızın bir hatalı olması sizi daha az vatansever yapmaz.”

*Haberin spot ve kapak fotoğrafı: Libkos (Kostya ve Vlada Liberov)

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.