SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Ukrayna savaşında son durum: Dünya şaşkın… Bu kadarını kimse beklemiyordu! Son durumu Zelenski açıkladı

Ukrayna savaşında son durum: Dünya şaşkın… Bu kadarını kimse beklemiyordu! Son durumu Zelenski açıkladıUkrayna Devlet Lideri Vladimir Zelenski …

Ukrayna savaşında son durum: Dünya şaşkın… Bu kadarını kimse beklemiyordu! Son durumu Zelenski açıkladı
Akacan The Mall
13.09.2022 08:37
0
A+
A-

Ukrayna savaşında son durum: Dünya şaşkın… Bu kadarını kimse beklemiyordu! Son durumu Zelenski açıkladı
Ukrayna Devlet Lideri Vladimir Zelenski Rusya’nın akınları karşısında karşı atağa geçerek işgal edilen toprakların geri alınmaya başlandığını söyleyerek alandaki son durumu paylaştı. İşte Ukrayna Rusya savaşında son durum…

Dünyanın gözü kulağı 24 Şubat’tan beri Ukrayna’dan gelen haberlerde.

Rus ordusu savaşın birinci gününde maksadını ülkenin başşehri Kiev olarak belirlemiş, aylarca süren çabanın akabinde Ukrayna’nın kalbini düşürememişti.

Akacan The Mall

Daha sonra maksadını Donbass olarak belirleyen ve bu bölgede ilerleyişe geçen Rus ordusu bir müddettir savunma durumunda.

Zira Ukrayna güçleri haftalardır farklı noktalardan taarruza geçmiş durumda. Ukrayna Devlet Lideri Volodimir Zelenski, alandaki son durumu açıkladı.

Zelenski, birliklerin Eylül ayında doğuda ve güneyde Rus denetiminde bulunan 6 bin kilometrekareden fazla alanı geri aldığını duyurdu.

Tarihte hiçbir devletin Rusya’nın yaptıklarını yapmadığını savunan Zelenski, Zaporijya Nükleer Santrali etrafında yaşananlar için şu tabirleri kullandı;

‘Zaporijya Nükleer Santrali’nde radyasyon terörü mevcut. Rus provokasyonları ve santral topraklarının bombalanması Ukrayna’yı ve tüm Avrupa’yı bir radyasyon felaketinin eşiğine getirdi. Dünyadaki birçok ülke güç kaynakları, elektrik ve ısınma fiyatlarındaki dramatik artıştan ötürü acı çekiyor. Rusya, Avrupa’daki gaz piyasasını taammüden istikrarsızlaştırıyor. Bu, Rusya’nın çok alaycı ve büsbütün hesaplanmış bir taktiği. Neyse ki ortaklarımız, Birleşmiş Milletler ve Türkiye ile birlikte bir tahıl ihracatı teşebbüsü gerçekleştirmeyi başardık. Rusya, limanlarımızın ablukasını kaldırmak zorunda kaldı. Lakin artık yeniden abluka tehdidinde bulunuyor.’

Rusya ise 4 günlük atağın Ukrayna’ya maliyetinin 4 bin asker kaybı olduğunu açıkladı.

ABD’Lİ ANALİST: TAM BİR BOZGUN

Rus birliklerinin çekilmesi ve Ukrayna ordusunun süratli ilerleyişi dünya kamuoyunu şaşkına çevirmiş durumda. Çünkü pek çok askeri uzman bu derece süratli bir iletleyişi beklemiyordu.

BBC’ye konuşan ABD merkezli niyet kuruluşu Institute for the Study of War’dan (ISW) Mason Clark, alandaki son durumun çok sayıda ekipman bırakmak zorunda kalan Rus birliklerinin ‘tam bir bozguna uğraması’ manasına geldiğini söyledi.

Ukrayna askerleri bir ZPT’nin içerisinde cephe sınırına hakikat ilerliyor… (Fotoğraf: AP)

UKRAYNA TAARUZU HANGİ TEHDİTLERİ BARINDIRIYOR?

BBC’nin Savunma Muhabiri Jonathan Beale, savaşın altınca ayında Kiev’in elde ettiği bu muvaffakiyetin art planını inceledi ve Kiev’i bekleyen tehditleri sıraladı.

Yazın konuştuğum üst seviye bir askeri uzman bana, “Ukrayna’nın sürpriz yapma yeteceğini hafife almayın” demişti. Bu cümleyi kurduğu sırada Rusya Donbas bölgesinde ilerlemeye devam ediyordu.

Ukrayna’nın sürpriz yapabilme yeteneği bu savaşa damga vurdu. Rusya’nın Kiev etrafından çekilmesinin sağlanması ve yakın vakit evvel Kırım’da yapılan saldırılar… Ülkenin doğusunda artık bir sürpriz daha yaşanıyor.

Her ne kadar yavaş ilerlese ve asker kaybı yaşasa da, bu bölgede kazanım elde eden bugüne dek Rusya’ydı. Artık kazanım elde taraf Ukrayna. Hem de günler içinde binlerce kilometrekarelik bir alan geri alındı.

En büyük kazanımlar Harkov kentinin doğusunda elde edildi. İngiltere’nin son istihbarat raporları, Ukrayna’nın Londra kentinin iki katı büyüklüğünde bir alanı geri aldığını gösteriyor. Lakin ilerleyişin tam tespiti, gazeteciler bölgeden uzak tutulurken güç.

Ukrayna stratejik olarak değerli İzyum ve Kupyansk kentlerini ele geçirdiğini açıklıyor. Bu kentler Donbas’taki birliklere askeri materyal desteği yapmak üzere Rusya tarafından üs haline getirilmişti. Sırf bu bile Moskova’nın askeri maksatlarına önemli bir darbe vurur.

Sürpriz ögesi Ukrayna ilerleyişinin merkezinde bulunuyor. Birebir biçimde düşmanın destek yollarını, cephaneliklerini ve kumanda merkezlerini yerle bir eden batı kaynaklı askeri materyal, İngiltere ve ABD’den alınan uzun menzilli roketatar sistemleri de çok değerli.

GÜNEY TAARRUZU BİR ŞAŞIRTMA SALDIRISI MIYDI?

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, yaz boyunca 400 kilit amacın uzun menzilli top atışlarıyla vurulduğunu aktarıyor.

Bu silahların Ukrayna’ya verilmesi öncesi Rusya, topçu sayısında avantajlıydı. Lakin şu anda tabela değişmişe benziyor. ABD istihbaratı, Moskova’nın milyonlarca top mermisi edinebilmek için Kuzey Kore’nin kapısını çaldığını sav ediyor. Rusya’nın elindeki mühimmatın altıncı ayına giren savaşta, önemli oranda azaldığı sonucuna varılıyor.

Bir Ukrayna askeri ağır hasar aldığı için geride bırakılmış bir Rus tankının üzerinde… (Fotoğraf: AFP)

Batının silah yardımı ve Ukrayna’nın topraklarını geri alma kararlılığı, Rus birliklerini, taşeronlarıyla birlikte kaotik bir geri çekilmeye sürüklemişe benziyor. Toplumsal medyadaki paylaşımlarda, zırhlılar, tanklar, silahlar ve cephanenin terk edildiği görülüyor.

Doğudaki ilerleyiş, duyurusu çok evvel yapılan güneydeki Herson taarruzundan çok daha süratli kazanımla sonuçlandı.

Ukrayna güneydeki taarruzu çok evvelce duyurmuştu lakin doğudaki atak planı konusunda sessizdi. Bugün artık tamamının bir planın modülü olduğu anlaşılıyor. Güney saldırısı şayet bir şaşırtma saldırısı değildiyse, doğuda yapılacak taarruz hazırlığının bu formda gizlenmek istendiği sonucu çıkıyor.

Rusya’yı başarılı formda karşıt ayakta bıraktığı ortada… Son aylarda Rusya güneydeki savunmasını güçlendirmek için doğudaki güçlerini kaydırıyordu. Bugün iki cephe de kırılgan bir hale geldi.

Ukrayna doğudakinin tersine güneyde toprak elde etmekte zorlanıyor. Burada arazi doğunun bilakis açık alanlardan oluşuyor. İlerleyen ordunun, savunmadaki orduyu geçebilmesi için daha fazla birliği ve silah gücü olması gerekiyor.

Şimdi Ukrayna’yı bekleyen tehlike, Rusya’nın savaşın başlarında yaşadığı tehlikeye benziyor. Farklı cephelerde ilerleme eforu, cephane, materyal ve birlik manasında maliyetli olabilir. Elde edilen alanın büyüklüğü, tedarik aralığının de uzaması manasına geliyor. Bu aralık açılırsa savunmadaki taraf bundan yararlanabilir.

Aynı halde aralığın açılması cephe sınırındaki birliklerin kuşaltılması sonucunu da doğurabilir. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov da doğudaki birliklerinin tehdit altında olduğu değerlendirmesine katılıyor.

Alanı elde etmek kadar alanı elde tutmak da değerli. Şayet mahallî halk sizin yanınızdaysa bu daha kolay olabilir.

KIŞ ÖNCESİ BATIYA MESAJ

Ukrayna’nın çift cephedeki taaruzu hala riskli. Çok süratli formda problemler baş gösterebilir.

Bir Ukrayna askeri Harkiv’de bombardıman sonrası kullanılamaz hale gelen bir aracın yanında… (Fotoğraf: AP)

Ancak son kertede emel toprakları geri almak olsa da Kiev için akınlar şu an için bundan daha fazlası demek.

Ukrayna dünyaya, savaşı nitekim kazanabileceği bildirisini vermek istiyor. Hali hazırda alanda elde edilen kazanımlar daha fazla silah talebi için kullanılmaya başlandı bile.

Taaruz zamanlaması ile de değerli. Daha güç savaşılacak kış ayları öncesinde Batının takviyesi de test ediliyor.

Savaş bitmekten hala uzak. Fakat Ukrayna dünyaya bir kere daha sürpriz yapma ve eksiklikleri aşabilme yetisini gösteriyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.