SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Ukrayna savaşı dönüm noktası oldu… Almanya gayesini ilan etti: Avrupa’nın askeri gücü olmak

Ukrayna savaşı dönüm noktası oldu… Almanya amacını ilan etti: Avrupa’nın askeri gücü olmakRusya’nın Ukrayna’ya saldırısını değerli bir dönüm …

Ukrayna savaşı dönüm noktası oldu… Almanya gayesini ilan etti: Avrupa’nın askeri gücü olmak
Akacan The Mall
13.09.2022 09:22
0
A+
A-

Ukrayna savaşı dönüm noktası oldu… Almanya amacını ilan etti: Avrupa’nın askeri gücü olmak
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını değerli bir dönüm noktası (Zeitwende) olarak nitelendiren Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, Berlin’in amacını dünyaya ilan etti. Lambrecht, bugün Almanya’nın güçlü bir demokrasi olduğunu, Alman Silahlı Kuvvetleri Bundeswehr’in de güvenliği sağlayan merkezi bir aktör olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, Almanya’nın Avrupa’nın önder askeri gücü olma maksadını açıkladı.

Lambrecht, Alman Dış İlgiler Konseyi’nde yaptığı konuşmada, hazırlıkları devam eden Almanya’nın birinci Ulusal Güvenlik Stratejisinin ana çizgilerini anlatırken, dikkat cazibeli iletiler verdi.

Akacan The Mall

Nazi devrinin yol açtığı kuşkuların aşılması gerektiğini savunan Lambrecht, bugün Almanya’nın güçlü bir demokrasi olduğunu, Alman Silahlı Kuvvetleri Bundeswehr’in de güvenliği sağlayan merkezi bir aktör olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını değerli bir dönüm noktası (Zeitwende) olarak nitelendiren Lambrecht, Almanya’nın güvenlik mevzularını yine pahalandırmak durumunda olduğunu, Alman ordusunun ülkeyi ve müttefikleri savunabilecek halde güçlendirileceğini, bu sürecin tıpkı vakitte siyasi kültürde, orduya ve askeri hususlara bakışta bir değişim gerektirdiğini vurguladı.

ALMAN ORDUSUNA ‘MERKEZİ OTORİTE’ ROLÜ

Lambrecht’in Almanya’nın güvenlik siyasetlerine ait yeni yol haritası hakkındaki konuşmasında verdiği kıymetli bildiriler şöyle:

Sosyal Demokrat Partili Lambrecht, gelecek kuşakların özgür bir ortamda, barış ve güvenlik içinde yaşayabilmeleri için Almanya’nın acil bir rota değişikliğine gitmesi, Alman ordusunun da bu süreçte daha güçlü ve daha etkin hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Lambrecht, “Her şeyden kıymetlisi bizim, Almanya’nın, değişmesi gerektiğidir… Şunu açıkça söylememe müsaade verin: Bu değişimi sağlamazsak gelecekte inançta yaşamamız mümkün olmayacak” sözlerini kullandı.

Alman Silahları Kuvvetleri’nin kıymeti ve tartısının artacağını kaydeden Lambrecht, Bundeswehr’in ülkenin varlığını koruyan, “merkezi bir güvenlik otoritesi” olarak kabul edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

NAZİ GEÇMİŞİNİN YOL AÇTIĞI KUŞKULARI AŞMA ÇABASI

Alman Savunma Bakanı konuşmasında, ülkenin Nazi geçmişi nedeniyle, orduya ve askeri mevzulara hala kuşkuyla bakıldığını söylerken, bunun değişmesi gerektiğini savundu.

“Biz Almanların, Nasyonel Sosyalizm periyodunda işlediğimiz kabahatler sonrasında, Alman ordularının Avrupa’daki imha savaşı sonrasında, askeri olana kuşkuyla bakmayı bir fazilet haline getirmiş olmamız şaşırtan değil” diyen Lambrecht, bunların üzerinden yaklaşık 80 yıl geçtiğini, ortadan geçen müddette Almanya’nın ve Bundeswehr’in büyük bir dönüşüm geçirdiğine işaret etti.

Lambrecht, “Bundeswehr bugün, o periyot ile hiç bir ortak yanı olmayan bir ordu. Almanya, barışçıl hedefleri olan, güçlü bir halde demokrasiye bağlı bir ülke. Silahlı kuvvetleri toplumun bir kesimi. Özgürlükçü demokratik anayasal sisteme yeminliler. Şu da çok değerli ve her seferinde altı çizilmesi gerekiyor: Bizim silahlı kuvvetlerimizde, şartsız itaat değil, vicdani bağlılık geçerlidir” biçiminde konuştu.

Savunma Bakanı, Almanya’nın 73 yıllık demokrasisi ve 67 yıllık demokratik silahlı kuvvetleriyle artık öteki bir ülke olduğunu ve özgüvenini de tekrar tesis ettiğini söylerken, günümüzde güçlü bir orduya, caydırıcılığa sahip olmanın da hiç olmadığı kadar büyük değer taşıdığını anlattı.

SİYASİ KÜLTÜRDE DEĞİŞİM HEDEFİ

Konuşmasında sıklıkla Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının, jeopolitik açıdan büyük bir dönüm noktası (Zeitenwende) oluşturduğuna vurgu yapan Lambrecht, yaşananlardan değerli dersler çıkarılması gerektiğini savundu.

Alman Bakan, “Bizim, tehlike anında, hem kendimizi hem ittifakımızı savunabilmemiz için güçlü, savaşmaya hazır silahlı kuvvetlerine muhtaçlığımız var. Bu, 2022 yılında artık yalnızca teorik bir fikir oyunu değil, bir realite” biçiminde konuştu.

Lambrecht, yeni tehditlere karşı Alman ordusunun güçlendirilmesi için birçok yeni silahın alınacağını, yeni birliklerin oluşturulacağını söylerken, yeni periyodun türlü zorluklar içereceğine işaret etti.

“Gerçek Zeitenwende başlarda gerçekleşecek ve hepimiz en büyük zorluğun da başlardaki değişimi sağlamak olduğunu biliyoruz” diyen Lambrecht, siyasi kültürde değişim sağlamanın sancılı bir süreç olduğunun farkında olduklarının altını çizdi.

ALMANYA İÇİN ‘LİDER ASKERİ GÜÇ’ OLMA HEDEFİ

Bakan Lambrecht, konuşmasında Almanya’nın Avrupa’nın başkan askeri gücü olma maksadını de açıkladı.

Bundeswehr’in yalnızca Almanya’nın güvenliğinin garanti altına alınmasında rol üstlenmediğini, tıpkı vakitte NATO müttefiklerinin güvenliğine de katkı sağladığını anlatan Lambrecht, Almanya’nın Soğuk Savaş devrinde tesis edilen güvenlik mimarisinden en çok faydalanan ülke olduğunu hatırlattı, “Ve artık bizim, en çok askeri katkı sağlayan ülke olmamız gerekiyor” dedi.

“Almanya’nın büyüklüğü, coğrafik pozisyonu, ekonomik gücü, kısaca tartısı, bize bir liderlik rolü yüklüyor. İstesek de istemesek de… Askeri olarak da bu geçerli” diyen Lambrecht, Alman demokrasisinin istikrarlı, kurumlarının güçlü olduğunu, siyasi kültürünün de militarist değil barışçıl olduğunun altını çizdi.

Savunma Bakanı, “Almanya’nın bu rolü oynamaktan korkması için bir neden de yok, Almanya bunu başarabilir” sözünü kullandı.

NATO ANA OMURGAYI OLUŞTURMAYA DEVAM EDECEK

Almanya’nın birinci kere hazırladığı kapsamlı ulusal güvenlik stratejisinde NATO ana omurgayı oluşturmaya devam edecek.

Bakan Lambrecht, NATO’nun Almanya’nın güvenliğinin temel taşı olmaya devam edeceğini söylerken, Avrupalılar olarak daha fazla rol üstlenerek ittifakı güçlendirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

ABD’NİN YÜKÜ HAFİFLETİLECEK

Alman bakan, AB’nin savunma yetkinliğinin güçlendirilmesi gayesine de vurgu yaptı, bu alanda tarihi adımların atıldığını söyledi, Avrupalıların savunmaya daha fazla yatırım yapmasının, ABD’nin üzerindeki yükü hafifleteceğini anlattı.

Son devirde ABD’nin dikkatlerini Hint-Pasifik bölgesine çevirdiğine de işaret eden Lambrecht, şu değerlendirmeyi yaptı:

“ABD gelecekte Avrupa’nın güvenliğini muhtemelen tıpkı ölçüde garanti edemeyecek. Bunun ne manaya geldiği çok açık. Biz Avrupalılar, en başta da biz Almanlar, öbür güçler bize saldırmayı akıllarına dahi getirmeyecekleri halde, askeri güç gösterebilmek için, daha fazla adım atmalıyız.”

ABD’DEKİ GELİŞMELER KAYGI NEDENİ

Lambrecht, ulusal güvenlik stratejisi hakkındaki konuşmasında, ABD’yi Almanya’nın en değerli müttefiki olarak nitelendirirken, Trump periyodunda yaşanan çalkantıları hatırlattı.

ABD iç siyasetinde yaşanan gelişmeleri yakında izlediklerinin altını çizen Lambrecht, şunları söyledi:

“ABD’de yaşanan siyasi ve toplumsal kutuplaşmayı izliyoruz. ABD iç siyaseti, bizim güvenliğimiz için çok büyük kıymet taşımakta. Donald Trump’ın başkanlığı, ABD’nin güvenlik garantilerine bağımlılığımız bir kere daha gözler önüne serdi, bu bağımlılıkla ilgili soru işaretlerini de gündeme taşıdı… Avrupa’nın kollayıcı gücü olan ABD’nin yerinin doldurulamayacağının şuurundayız. Fakat biz, tıpkı vakitte Avrupalılar olarak gücümüzü ve yetkinliklerimizi geliştirmek zorunda olduğumuzu da biliyoruz.”

NÜKLEER CAYDIRICILIK GÜÇLENDİRİLECEK

Almanya’nın yeni güvenlik stratejisinin bir başka ayağını da nükleer caydırıcılık oluşturuyor.

Alman Savunma Bakanı Lambrecht, yakın bir gelecekte ABD’nin nükleer caydırıcılığına bir alternatif bulunmadığını söylerken, “Biz Avrupalılar için bu caydırıcılık kesinlikle koruma edilmeli” dedi.

Bakan, NATO’da bu hususta ABD ile gerekli çalışmaların yürütülmesi gerektiğini vurgularken, Almanya olarak da gereksinim duyulan katkıyı sunmaya hazır olduklarını söyledi, buna örnek olarak da hükümetin F-35 savaş uçaklarını satın alma kararını gösterdi.

SAVUNMA HARCAMALARI ARTACAK

Almanya yeni güvenlik stratejiyle savunma alanında rekor harcama yapmaya hazırlanırken, ülkede yüksek enflasyon, güç fiyatlarındaki büyük artış, büyük reaksiyonlara ve şovlara yol açıyor.

Savunma Bakanı Lambrecht, karşı karşıya bulundukları zorlukların farkında olduklarını, önceliklendirmenin ne halde yapılması gerektiği konusunda Alman Hükümeti tarafından gerekli değerlendirmelerin yapılmakta olunduğunu söyledi.

“Şunu net bir halde söylemek istiyorum. Askeri güvenlik, keyfi, kıymetli oyuncaklarla oynanan bir oyun değildir” diyen Lambrecht, askeri güvenliğin devletin temel vazifeleri ortasında yer aldığını, bundan feragat edilemeyeceğini, gerekli yatırımların yapılmasının mecburî olduğunu savundu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.