SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Ukrayna savaşı bitmeden yeni kriz… Çin’den gözdağı üzere hamle!

Ukrayna savaşı bitmeden yeni kriz… Çin’den gözdağı üzere hamle!Dünya aylardır Rusya ve Ukrayna ortasındaki savaşı kaygı içinde izliyor …

Ukrayna savaşı bitmeden yeni kriz… Çin’den gözdağı üzere hamle!
Akacan The Mall
31.07.2022 13:37
0
A+
A-

Ukrayna savaşı bitmeden yeni kriz… Çin’den gözdağı üzere hamle!
Dünya aylardır Rusya ve Ukrayna ortasındaki savaşı kaygı içinde izliyor. Binlerce hayata mal olan savaş son süret devam ederken Çin-Tayvan ihtilafında tansiyon Pekin’in son atağı ile tepe yapmış durumda.

Dünyanın gözü kulağı Ukrayna savaşında. Fakat Ukrayna’dan binlerce kilometre ötede de bir savaş ihtimali bulunuyor

Çin ile Tayvan ortasındaki tansiyon bir türlü düşürülemiyor. Tayvan muhtemel Çin işgaline karşı hazırlıklarını sürdürürken Çin’den gözdağı üzere bir atılım geldi.

Akacan The Mall

ABD Temsilciler Meclisi Lideri Nancy Pelosi’nin muhtemel Tayvan ziyareti ABD-Çin tansiyonunu artırırken, Çin ordusu Tayvan Boğazı’nda büyük çaplı askeri tatbikat düzenlendi.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun (PLA) Tayvan Boğazı’nda askeri tatbikat düzenlediği açıklandı. Çin’in Fujian eyaletine bağlı Tayvan kıyılarına 125 kilometre arada bulunan Pingtan adaları açıklarındaki sularda atış tatbikatı gerçekleştirildiği belirtilirken, gemilere bölgeye gitmeme uyarısı yapıldı. Çin’e ilişkin Type 054A güdümlü füze fırkateyninin yer aldığı tatbikatta, silah, donanım ve askerlerin muharebe hazırlık testlerinin yapıldığı bildirildi. Tatbikatın ABD Temsilciler Meclisi Lideri Nancy Pelosi’nin mümkün Tayvan ziyareti öncesi düzenlenmesi dikkat çekti.

Öte yandan ABD Donanması’nın da USS Ronald Reagan uçak gemisi misyon kümesini Güney Çin Denizi’ne yönlendirdiği bildirildi. ABD’li yetkililer, gemi hareketliliğinin Pelosi’nin Asya ziyaretiyle ilgili olup olmadığı konusunda kıymetlendirme yapmazken, savaş gemisinin rutin devriyesini gerçekleştirdiğini açıkladı.

ABD Donanması, Hawaii ve Güney Kaliforniya yakınlarında Rimpac tatbikatlarına devam ediyor. Bu nedenle ABD Donanması’na ilişkin gemiler sıklıkla Tayvan Boğazı’ndan geçiş yapıyor.

‘DESTEĞİMİZİ GÖSTERMEMİZ ÖNEMLİ’

ABD Temsilciler Meclisi Lideri Nancy Pelosi’nin Tayvan’ı nisan ayında ziyaret etme planı Covid-19 testinin müspet çıkmasıyla iptal edilmişti. Pelosi’nin Asya ziyareti çerçevesinde Singapur, Endonezya ve Japonya’yı ziyaret edeceği açıklanırken, Tayvan’a gidip gitmeyeceği belirsizliğini koruyor. Pelosi, geçtiğimiz hafta ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmada, ‘‘Tayvan’a takviyemizi göstermek bizim için önemli’’ demişti.

Tayvan ve Çin, 1949 yılındaki iç savaş sırasında ayrıldı. Fakat Çin ada üzerindeki hak savını hala sürdürüyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı sözcüleri ise Pelosi’nin olası ziyaretine yönelik ihtarlarda bulundu. Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Wu Qian, ‘‘Çin ordusunun oturup beklemeyeceğini, ülkenin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini koruyacağını’’ söyledi. ABD Lideri Joe Biden da ordunun Pelosi’nin ziyaretinin âlâ bir fikir olmadığı kanaatinde olduğunu kaydetti.

Tayvan tansiyonu, Çin Devlet Lideri Xi Jinping ile ABD Lideri Joe Biden ortasında geçtiğimiz perşembe günü yapılan görüşmede de gündeme gelmişti. Xi Jinping, görüşmede Washington’un “tek Çin” unsuruna bağlı kalması gerektiğini söyleyerek, ‘‘Ateşle oynayan kendini yakar’’ sözlerini kullanmıştı.

ABD ile Tayvan ortasında diplomatik bağlantı bulunmuyor. Fakat Washington, Tayvan Savunma Yasası doğrultusunda kendini adayı korumakla yükümlü addediyor. ABD Lideri Biden, mayıs ayında yaptığı bir açıklamada Çin’in Tayvan’a saldırması durumunda adayı savunmak için müdahil olacaklarını belirtmişti.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı, bu ay Pekin’in şiddetli itirazlarına karşın Tayvan’a 100 milyon dolar bedelinde silah satışı yapılmasını onaylamıştı.

‘PELOSİ’NİN UÇAĞINI DÜŞÜREBİLİRİZ’

ABD Temsilciler Meclisi Lideri Pelosi’nin mümkün Tayvan ziyareti toplumsal medyada da geniş yer tutuyor. İktidardaki Komünist Parti’nin yayın organlarından Küresel Times’in eski Baş Editörü Hu Xijin, Twitter’dan yaptığı paylaşımda Çin savaş uçaklarının Pelosi’nin uçağına müdahale edebileceğini belirtti. Gazeteci Hu, ‘‘Savaş uçaklarımız tüm zorlayıcı taktikleri uygulamalı. Bunlar hala yetersizse Pelosi’nin uçağını düşürmeleri bence uygun’’ tabirlerini kullandı. Hu Xijin, daha sonra Twitter hesabının kapatılması üzerine kelam konusu paylaşımını sildiğini açıkladı.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun (PLA) 80. Küme Ordusu’nun resmi toplumsal medya hesabından yapılan paylaşımda ise ‘‘Savaşa hazırlık’’ tabiri kullanıldı. Toplumsal medya platformu Weibo’daki paylaşım yaklaşık 2 milyon beğeni aldı.

ABD Temsilciler Meclisi Lideri Nancy Pelosi, Asya gezisi için çok heyecanlı olduğunu söylerken, Tayvan’a ziyareti hakkında kesin bir şey söylemedi. Pelosi, kelam konusu ziyaretini gerçekleştirmesi halinde 25 yıl ortadan sonra Tayvan’a giden en üst seviye ABD’li yetkili olacak. Tayvan’ı ABD Temsilciler Meclisi Lideri Cumhuriyetçi Newt Ginrich 1997 yılında ziyaret etmişti.

Nancy Pelosi, uzun yıllardır demokrasi ve insan hakları bahislerinde Çin’e yönelttiği sert tenkitlerle biliniyor. Pelosi, 1989 yılında meydana gelen Tiananmen olaylarından 2 yıl sonra Pekin’e yaptığı ziyarette Tiananmen Meydanı’na giderek, ‘‘Çin’de demokrasi için ölenlerin anısına’’ yazılı siyah bir pankart açmıştı. Çinli güvenlik güçlerinin müdahalesiyle pankart kapatılmış, Pelosi ve beraberindekiler meydandan uzaklaştırılmıştı.

Çin, Tayvan’ı kendi topraklarının modülü olarak kıymetlendiriyor ve Çin idaresi ‘barışçıl tekrar birleşme’ ismi altında Tayvan’ın yönetimini eline almayı isterken, bu uğurda güç kullanmaktan çekinmeyeceğini belirtiyor. Ayrıyeten öbür ülkelerin Tayvan ile resmi temas kurması Çin tarafından ‘‘egemenlik ihlali’’ olarak kıymetlendiriyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.