SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Ukrayna işgalinin faturası ona kesildi: Birinci savaş hatalısı Çavuş Vadim

Ukrayna işgalinin faturası ona kesildi: Birinci savaş hatalısı Çavuş Vadim24 Şubat’ta başlayan Rusya’nın Ukrayna işgalinde birinci hatalı ilan …

Ukrayna işgalinin faturası ona kesildi: Birinci savaş hatalısı Çavuş Vadim
Akacan The Mall
24.05.2022 07:25
0
A+
A-

Ukrayna işgalinin faturası ona kesildi: Birinci savaş hatalısı Çavuş Vadim
24 Şubat’ta başlayan Rusya’nın Ukrayna işgalinde birinci hatalı ilan edildi. 21 yaşındaki çavuş Vadim Şişimarin, Ukraynalı bir sivili öldürdüğü gerekçesiyle karar giyen birinci Rus askeri oldu. Sibiryalı olan ve lastik tamirciliği yapan Vadim ömrünün geri kalanını mahpusta geçirecek.

21 yaşındaki Rus askeri, 62 yaşındaki sivil Aleksander Şelipov’u silahsız olduğu halde taammüden öldürülmek suçlamasıyla yargılandığı davada dün son sefer hâkim karşısına çıktı. Başşehir Kiev’de Ukraynaca yapılan duruşmada soruları Rusça tercüman aracılığıyla yanıtlayan Şişimarin, ömür uzunluğu mahpusa mahkûm edildi. Mahkeme salonunda camla çevrili sanık sandalyesine oturtulan Şişimarin, duruşmayı sessizce takip etti, karar okunurken reaksiyon vermedi.

PARA İÇİN ORDUYA YAZILMIŞ

Akacan The Mall

Mahkeme kayıtlarına nazaran, Rusya’nın Sibirya’daki İrkutk kentinde 17 Ekim 2000’de dünyaya gelen Vadim Şişimarin, üç yıl evvel askere alınmış. Mecburî hizmetini tamamlayan genç, bir müddet başşehir Moskova’da lastik tamircisinde çalıştıktan sonra ayda 30 bin ruble (8 bin TL) maaşla kontratlı olarak orduya yazılmış.

BİRİNCİ GÜN SONU GEÇTİ

Savaşın birinci tutuklusu Şişimarin, annesiyle en son 11 Şubat’ta, işgalden günler evvel irtibat kurabildi. O tarihte ailesine telefon eden genç asker, “Anne, telefonum bir mühlet kapalı kalacak. Kumandanlar onları bizden topluyor” diyerek kayıplara karıştı. İşgalin birinci günü Şişimarin’in tank birliği Ukrayna hududunu geçerek, Sumi kenti istikametinde yol almaya başladı. Huduttan yaklaşık 20 km içeri girdikleri sırada konvoy Ukrayna ordusunca maksat alındı.Tankına isabet alan asker, kumandanlarından telsizle “Bize yetişin” buyruğu aldı. O andan itibaren yaşananları mahkemede anlatan Şişimarin; öndeki kuvvetlere yetişmek için beraberindeki üç askerle araba çaldıklarını, 28 Şubat günü çaldıkları araçla Çupahovka köyünden geçerken meskeninin önünde telefonla konuşan 62 yaşındaki Şelipov’u gördüklerini söyledi. Şişimarin, “Telsizdeki kumandanımız yerimizi muhakkak eder diye sivil adamı etkisiz hale getirmemizi emretti” dedi. Şişimarin, “O sivili öldürdüğümü kabul ediyorum. Farklı davranabilirdim. Fakat ‘ateş et’ buyruğu almıştım” halinde savunma yaptı.

EŞİNDEN AF DİLEDİ

Yargıç Serhiy Ahafonov, silahsız bir sivili öldürdüğü gerekçesiyle Şişimarin hakkında ömür uzunluğu mahpus cezasına hükmetti. Duruşma sırasında, Şelipov’un dul eşi Katerina Şelipova’nın Şişimarin’e hitaben, “Neden geldiniz bu ülkeye? Bizi muhafazaya mı? Beni, öldürdüğünüz kocamdan mı korumuş oldunuz” kelamlarıyla reaksiyon gösterdi. Şişimarin, Şelipov’un dul eşinden af dilerken; Şelipova, “Ona çok acıdım lakin onu affedemem” dedi.

ANNESİ KONUŞTU

Bu ortada Rus askerin annesi, ismi kapalı kalmak şartıyla ‘Meduza’ isimli Rus yayınına konuştu. “Oğlumun hatasız bir insanı öldüreceğine inanmıyorum” diyen anne, “Vadim en büyük oğlum. Orduya katılmasına karşı çıkmıştım. Ukrayna’ya gittiğinden haberimiz yoktu” dedi. Oğluyla, Ukraynalı yetkililer aracılığıyla telefonda görüşebildiğini anlatan anne, “Onun katil olduğuna inanmıyorum” sözlerini kullandı.

ASKERİ KİMSE ARAMADI

Öte yandan Vadim Şişimarin’i savunmak üzere Ukrayna devleti tarafından atanan avukat yargılama müddetince hiçbir Rus yetkilinin yargılanan askerle temas kurmadığını söyledi. 

RUSYA ‘ATEŞKES’ KİEV ‘DEVAM’ DİYOR

Bugün üçüncü ayını tamamlayan savaş, Ukrayna’nın doğusunda tüm şiddetiyle sürüyor. Batılı ülkelerin Ukrayna’ya silah ve para yardımını arttırdığı bir periyotta Rusya’dan ateşkes çıkışı geldi. Rus tarafının baş müzakerecisi Vladimir Medinski, “Barış müzakereleri Ukrayna yüzünden durdu. Biz her vakit görüşmelerin sürmesinden yanayız. Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin, müzakerelerde gerekli taban sağlandığı takdirde Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile görüşmekten yana olduğunu tekraren lisana getirdi” açıklamasını yaptı.

Bu tabirler, son olarak güneydeki liman kenti Mariupol’de stratejik bir muvaffakiyet elde eden Moskova’nın şimdiye kadarki kazanımlarını elde tutabilmeyi öncelediği yorumlarına neden oldu. Öte yandan Kiev, bu kurallar altında bir ateşkese sıcak bakmıyor. Zelenski’nin danışmanı Mihail Podolyak, ateşkes halinde Rusya’nın bu süreyi kendi ordusunu ve savunmasını güçlendirmek için bir fırsat olarak kullanacağı görüşünü lisana getirdi.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.