SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

UEA/Birol: Türkiye’de yeşil güçte 5 yılda yüzde 64 büyüme öngörülüyor

Memleketler arası Güç Ajansı (UEA) Lideri Fatih Birol, Türkiye’nin yenilenebilir güç kapasitesinin gelecek 5 yıl içinde yüzde 64 büyümesini öngördüklerini belirterek, “Bu büyümeyle Türkiye Avrupa’da yenilenebilir güçte dördüncü büyük piyasa…

UEA/Birol: Türkiye’de yeşil güçte 5 yılda yüzde 64 büyüme öngörülüyor
Akacan The Mall
06.12.2022 11:07
0
A+
A-

UEA/Birol: Türkiye’de yeşil güçte 5 yılda yüzde 64 büyüme öngörülüyor
Uluslararası Güç Ajansı (UEA) Lideri Fatih Birol, Türkiye’nin yenilenebilir güç kapasitesinin gelecek 5 yıl içinde yüzde 64 büyümesini öngördüklerini belirterek, “Bu büyümeyle Türkiye Avrupa’da yenilenebilir güçte dördüncü büyük piyasa…

Uluslararası Güç Ajansı (UEA) Lideri Fatih Birol, UEA’nın bugün yayımlanan “Yenilenebilir 2022: Tahlil ve 2027’ye Yönelik Öngörüler” başlıklı yıllık raporu ve Türkiye’deki yenilenebilir gücün gelişimine ait değerlendirmelerde bulundu.

Dünyada yenilenebilir gücün son 20 yılda çok süratli büyüdüğünü söyleyen Birol, gelecek 5 yılda bilhassa güç krizinin de tesiriyle bu büyümenin fevkalâde bir noktaya ulaşacağını lisana getirdi.

Akacan The Mall

Birol, gelecek 5 yıllık periyotta global yenilenebilir güç kapasitesinin 2 bin 400 gigavat artacağı bilgisini paylaşarak, şöyle konuştu:

“Bu büyüme, son 20 yıldaki büyümeye ve Çin’in şu andaki elektrik kapasitesine de neredeyse eşit. Bu inanılmaz büyümenin iki sebebi var. Birincisi, birçok ülke yenilenebilir enerjiyi yalnızca etraf dostu değil, güç arz güvenliğinde de çok kıymetli bir opsiyon olarak düşünüyor. İkinci sebep de yenilenebilir güç maliyetleri, fosil yakıt fiyatlarına nazaran çok daha düşük. Yani, ekonomik olarak da yenilenebilir kıymetli bir seçim haline geldi. Bu açıdan, yenilenebilir gücün fevkalâde bir büyüme periyoduna girdiğini görüyoruz.”

Ana faktör arz güvenliği ve düşük maliyetler

Yenilenebilir güç yatırımlarının finansmanı konusunda da sinyallerin birebir formda olumlu olduğunu kaydeden Birol, birçok hükümetin yenilenebilir güce şu ana kadar görülmemiş biçimde dayanak verdiğini anlattı.

Özellikle dört büyük iktisat olan Çin, Hindistan, ABD ve AB’nin yenilenebilir güç yatırımlarını finansal olarak desteklediğini ve yatırımcılara çok elverişli kurallar sunduklarını lisana getiren Birol, “O yüzden büyüme bu kadar dev adımlarla ilerliyor. İklim değişikliği şu anda yenilenebilir güçteki büyümenin ardındaki ana faktör değil. Ana faktör güç güvenliği ve yenilenebilir gücün başka yakıtlara nazaran daha ucuz olması” sözlerini kullandı.

Türkiye’nin 10. sıraya yükselmesi bekleniyor

Birol, dünyada yenilenebilir güçteki büyümenin Türkiye’de de görüldüğüne dikkati çekerek, UEA’nın Türkiye’ye ait şu öngörülerini paylaştı:

“Türkiye’de yenilenebilir gücün 5 yıl içinde yüzde 64 düzeyinde büyüyeceğini görüyoruz. Bu büyümeyle Türkiye Avrupa’da yenilenebilir güçte dördüncü büyük piyasa olurken, dünyada da birinci 10’a girmiş oluyor. Yenilenebilir güçteki bu büyümenin yüzde 75’i rüzgar ve güneşten gelecek. Ayrıyeten, Türkiye’deki jeotermal güç büyümesi de çok yüksek. Türkiye Endonezya ile neredeyse birebir halde liderlik yapıyor bu alanda.”

UEA’nın raporundaki Türkiye’ye ait bulgulara nazaran, Türkiye’nin yenilenebilir güç kapasitesinin yüzde 64 artışla 2027 prestijiyle toplamda 90 gigavata ulaşması bekleniyor. Toplam kapasite artışında yüzde 49 ile güneş gücü başı çekerken, rüzgar gücünün bu artışın yüzde 24’ünü oluşturacağı öngörülüyor.

Türkiye’nin, bu büyümeyle 2027 prestijiyle Çin, ABD, Hindistan, Almanya, Brezilya, İspanya, Japonya, Avustralya ve Birleşik Krallık’ın akabinde dünyada en yüksek yenilenebilir güç kapasitesine sahip ülkeler ortasında 10’uncu sıraya yükselmesi bekleniyor.

Fosil yakıtlardan 1,5 trilyon dolar yüksek

Dünyada fosil yakıtlara yatırımların yıllık 1 trilyon dolarla devam etmesine karşın pak gücün gerisinde kaldığını söyleyen Birol, pak güce 1,5 trilyon dolar yatırım yatırım olduğu bilgisini verdi.

Birol, buna karşın pak güç yatırımlarının iklim gayelerine ulaşabilmek için kâfi olmadığının altını çizerek, şu sözleri kullandı:

“Fosil yakıtların hâlâ yatırım almasının sebebi birçok yatırımcının dünyanın iklim gayelerine ulaşılamayacağını düşünüp yatırımlarını buna nazaran yapması. Bu da beraberinde bir iş riski barındırıyor. Aldıkları kararların karlı olup olmayacağını vakit gösterecek lakin her halükarda pak güce çok güçlü bir yatırım var. Bunun da ana sebebi iklim değişikliği değil, güç güvenliği ve bu kaynakların ucuz olması.”

“Gelişmiş ülkelerin ekonomik ve ahlaki sorumluluğu var”

Gelişmekte olan ülkelerde yenilenebilir gücün gelişiminin kıymetine de değinen Birol, Çin ve Hindistan’ın bu alanda ilerleme sağladığını lakin Afrika ülkelerine daha fazla baş yorduğunu anlattı.

Birol, Afrika’da her iki bireyden birinin elektrik kullanamadığını lakin bu ülkelerde güneş gücü potansiyelinin de yüksek olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Afrika’nın güneş gücünden çok daha fazla faydalanması lazım ancak yatırımlar o kadar fazla değil. Bu bakımdan, gelişmiş ülkelerin bu noktada ekonomik ve ahlaki bir sorumluluğu var. Ayrıyeten, memleketler arası yatırım bankaları, Dünya Bankası üzere kuruluşların bu ülkelere yatırımların hızlanması için uygun koşullarda finansman sağlaması gerekiyor. Hem milletlerarası yatırım ve kalkınma bankalarına hem de gelişmiş ülkelere çok değerli rol düşüyor.”

Yenilenebilir, üç yılda en büyük elektrik kaynağı olacak

UEA’nın Yenilenebilir 2022 raporuna nazaran, global yenilenebilir güç kapasitesinin 2027’ye kadar 2 bin 400 gigavat artarak 5 bin 650 gigavata ulaşması bekleniyor. Gelecek 5 yılda yenilenebilir güçteki beklenen büyüme, dünyada son 20 yıldaki büyümeye eşit.

Öngörülen 2 bin 400 gigavatlık artışın 1070 gigavatını Çin, 280 gigavatını ABD, 425 gigavatını Avrupa ve 145 gigavatını Hindistan’ın devreye alacağı hesaplanıyor.

Gelecek 5 yılda global elektrik kapasitesindeki artışın yüzde 90’ının da yenilenebilir kaynaklardan sağlanacağı ve 2025 prestijiyle bu kaynakların kömürü geride bırakarak en büyük elektrik kaynağı olacağı öngörülüyor.

Yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki hissesinin 2017 prestijiyle mevcut yüzde 28 düzeyinden yüzde 38’e yükselmesi beklenirken, bunun yüzde 20’sini güneş ve rüzgarın oluşturacağı hesaplanıyor.

Toplam büyümenin yüzde 60’ı güneş enerjisi

Toplam global güneş gücü şurası gücünün 5 yılda 1500 gigavat artarak 2 bin 350 gigavata ulaşacağı, 2026 prestijiyle doğalgazı ve 2027 prestijiyle kömürü geride bırakarak en büyük elektrik kaynağı olacağı varsayım ediliyor.

Yenilenebilir güçteki 2027’ye kadar öngörülen toplam büyümenin yüzde 60’ı tek başına güneş gücünden sağlanıyor.

Rüzgar gücü şurası gücünün ise bu devirde yaklaşık iki katına çıkması, yeni kara rüzgar santrallerinin kapasitesinin 570 gigavat artması beklenirken, deniz üstü rüzgar gücü kapasitesindeki artışın yenilenebilir güçteki toplam artışın neredeyse yüzde 20’sini oluşturacağı öngörülüyor.

Güneş ve rüzgar gücündeki güçlü büyüme sonucunda hidroelektrik, dünyadaki en büyük üçüncü yenilenebilir güç kaynağı pozisyonuna geriliyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.