SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

UAEA Lideri Grossi: Zaporijya Nükleer Santrali etrafındaki askeri hareketlilik telaş verici

UAEA Lideri Grossi: Zaporijya Nükleer Santrali etrafındaki askeri hareketlilik tasa vericiUluslararası Atom Gücü Ajansı (UAEA) Lideri Rafael …

UAEA Lideri Grossi: Zaporijya Nükleer Santrali etrafındaki askeri hareketlilik telaş verici
Akacan The Mall
03.09.2022 00:22
0
A+
A-

UAEA Lideri Grossi: Zaporijya Nükleer Santrali etrafındaki askeri hareketlilik tasa verici
Uluslararası Atom Gücü Ajansı (UAEA) Lideri Rafael Mariano Grossi, “Zaporijya Nükleer Santrali etrafındaki askeri hareketlilik kaygı verici” dedi.

Uluslararası Atom Gücü Ajansı (UAEA) Lideri Rafael Mariano Grossi, Rusya ve Ukrayna ortasındaki savaş nedeniyle telaş verici çatışmaların yaşandığı Zaporijya Nükleer Santrali’ne yaptığı ziyaretinin akabinde Ukrayna’dan ayrıldı. Avusturya’daki Viyana Milletlerarası Havalimanı’nda açıklamalarda bulunan Grossi, bölgedeki askeri faaliyetlerin ve fiziki kesintilerin kaygı verdiğini söz ederken, tesisin yine açılmaya başladığını söyledi. Grossi konuşmasında, UAEA grubunun Zaporijya’da bulunmasının kıymetli olduğunu vurguladı.

“BAŞLADIĞIMIZ ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEKLER”

Akacan The Mall

UAEA’den toplamda 14 kişilik bir takımın Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali’ni ziyaret ettiğini ve takımın bir kısmının orada kalarak vazifelere devam edeceğini söyleyen Grossi, “Bildiğiniz üzere oraya teşkilattan 14 kişilik grubumuzla gittik. Buna ben ve Güvenlik ve Nükleer Departmanı’ndan uzmanlar da dahildir. Bugün bir kısmımız geri döndü, takımdan 6 kişi ise orada kaldı. Dün başladığımız çalışmaya devam edecekler. Daha sonra kalıcı varlığımızı 2 uzmanımız ile birlikte devam ettireceğiz. Dünyadaki rastgele bir nükleer tesiste dikkat edilmesi gereken şeyleri ele almaya çalışıyoruz. Savaşın bitmesini hepimiz diliyoruz. Ajansın kalıcı olarak orada olmasının kıymetli olduğuna inanıyoruz” formunda konuştu.

“KENDİM GİTMEDİĞİM BİR YERE ASLA KİMSEYİ GÖNDERMEM”

Santralde kalan gruba değinen Grossi, “Çok deneyimli bir grup seçtik. Sizi temin ederim ki her vakit gerekli bilgiye ve emniyete sahip olacağız. UAEA’nın orada olması çok kıymetli lakin varlığımızı abartmak, bu müthiş savaşı bitirecek ya da tesisi Ukrayna’ya geri verecekmiş üzere davranmak istemiyorum. Bu bizim kapasitemizi aşıyor. Orada yaptığımız şey, nükleer güvenliği istikrara kavuşturmaktır” dedi.

Ekibin geri kalanının Zaporijya’da kalmasının güvenlik açısından sorun olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Grossi, “Kendim gitmediğim bir yere asla kimseyi göndermem” halinde karşılık verdi ve “Umarım daima orada olmayacağız. Umarım olağana geri döneceğiz” diye ekledi.

Zaporijya’da fiziken bulunmanın farklı olduğunu söyleyen Grossi, “Daha evvel de çok şey biliyorduk ancak doğal ki artık teftiş ediliyor. Şu an işlerin nasıl olduğuna dair derinlemesine bir kıymetlendirme yapmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki hafta başında durumun tam fotoğrafını görür görmez bir rapor hazırlamayı umuyorum” sözlerini kullandı.

“TESİS ETRAFINDAKİ ASKERİ HAREKETLİLİK KAYGI VERİCİ”

Grossi, UAEA grubunun tesis etrafında askeri hareketlilik gördüklerini söyleyerek, “Tesisin fizikî bütünlüğü bir defa değil, birkaç defa ihlal edilmiştir. Ve bu hiçbir formda kabul edilemez” dedi. Bölgede genel olarak çok fazla çatışmanın olduğunu da belirten Grossi, “Bölgede askeri hareketlilik ve operasyonlar artıyor ve bu beni çok endişelendiriyor. Akın ve karşı akınlara ait referanslar var. Buna değinmek istemiyorum lakin daha fazla fizikî hasarın istatistiksel ihtimalinin mevcut olduğu açıktır. Askeri faaliyetlerin artışında gördüğümüz şey, fizikî bütünlüğün daha fazla tehlikeye girdiğidir” açıklamasında bulundu. Grossi öte yandan bölgedeki askeri varlığın UAEA ile temasa geçmediğini de belirtti.

“FİZİKSEL KESİNTİLER GÖZLENDİ”

Tesisteki kimi ilişkilerde ve hala tam olarak yerine oturmayan birtakım sistemlerde fizikî kesintilerin gözlemlediğini tabir eden Grossi, “Personel için operasyonel çalışma şartları kelam konusu olduğunda, bu ana noktalardan biri olmuştur. Hala temel telaş noktalarından biri olmaya devam etmektedir” dedi.

Tesisteki reaktörlerin soğutma sistemlerinin ehemmiyetini de vurgulayan Grossi, bu sistemlerin çalışmamaları durumunda büyük bir kazaya neden olabileceğine dikkat çekti. Grossi ayrıyeten tesisin açılmaya devam ettiğini belirterek, tekrar faaliyete geçtiğini aktardı.

“ZAPORİJYA’DAKİ VARLIĞIMIZ ÖNEMLİ”

Grossi yaptığı açıklamada bir sefer daha UAEA’nın Zaporijya’da bulunmasının değerli olduğunun altını çizerken, “Santraldeki nükleer uzmanlar ne yaptıklarını biliyorlar. Lakin elbette savaşın bariz sebeplerinden ötürü orada da kapalı bir tansiyon var. Ve yeniden oradaki varlığımızın çok büyük bir katma pahası olduğuna inanıyorum, zira beşerlerle sık sık etkileşime girebiliyoruz. Beşerler, UAEA çalışanlarının orada olduğunu biliyorlar. Bu yüzden sahip olduğumuz bu kıymetin çok değerli olduğunu düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.