SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

TZOB: Hazine ve Maliye Bakanlığı, hayvancılığı büyük bir krizin içerisine soktu

TZOB: Hazine ve Maliye Bakanlığı, hayvancılığı büyük bir krizin içerisine soktuTZOB: Hazine ve Maliye Bakanlığı, hayvancılığı büyük bir krizin …

TZOB: Hazine ve Maliye Bakanlığı, hayvancılığı büyük bir krizin içerisine soktu
Akacan The Mall
05.10.2022 09:52
0
A+
A-

TZOB: Hazine ve Maliye Bakanlığı, hayvancılığı büyük bir krizin içerisine soktu
TZOB: Hazine ve Maliye Bakanlığı, hayvancılığı büyük bir krizin içerisine soktu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Lideri Şemsi Bayraktar, et ve süt bölümünde yaşanan krize ait açıklama yaptı.

Bayraktar, “Başta yem olmak üzere elektrik, mazot, gübre ve personellik üzere birçok maliyette önemli artışlar olduğunu, belirlenen fiyatların üreticileri daldan kopardığını, damızlık hayvanlarını kestirdiklerini, işletmelerin ya küçülmeye ya da bir bir kapanmaya başladığını, ilerleyen vakitlerde süt ve ette krizler yaşanabileceğini, bu gidişin en ağır sonuçlarını tüketicilerin fiyatı yüksek eserlere ulaşamayarak yaşayacaklarını söyledik” dedi.

Akacan The Mall

Ulusal Süt Konseyi’ni talimatla yönlendiren Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hayvancılığı büyük bir krizin içerisine soktuğunu tabir eden Bayraktar, “Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tesirinde olan Besin Komitesi’nin enflasyonu düşürmek gayesiyle üretici fiyatlarını baskılamasının enflasyon ithal etmekten öteki bir işe yaramayacağını, tabana ve dalın temsilcilerine kulak verilerek bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini de lisana getirdik. Besin komitesi süt eserleri ve yem fiyatlarına müdahale etmezken neden üretici fiyatlarına müdahale ediyor? Yem sanayicisi, süt sanayicisi ve marketler artan maliyetlerini fiyatlara yansıtıyor. Neden üreticilerimizin artan maliyetlerini fiyatlara yansıtması engelleniyor?” diye konuştu.

“Üretimi yok eden ve üreticiyi üretimden uzaklaştıran bu ikili standarttan derhal vazgeçilmelidir” davetinde bulunan Bayraktar, “Üreticilerimizin günah keçisi yapılması yanlışsız değildir. Üreticide 7 liradan satılan süt, marketlerde 4 kat fazla artarak 30 liralara kadar çıkmaktadır. Buna kim dur diyecektir? Geldiğimiz noktada ne oldu? Tüketici fiyatları mı artmadı? Enflasyon mu düştü? Üretim mi arttı? Üreticilerin ceplerine daha fazla para mı girdi? İşletmelerini mi büyüttüler, teknolojiye mi yatırım yaptılar? Tüketiciler uygun fiyatlarla daha fazla süt ve et eserleri mi tüketebildi? Hayvancılık mı kalkındı?” dedi.

Üreticilerin damızlıklarını kestirip elden çıkarmaya, genç dişi hayvanları (düve) ise damızlığa çekmek yerine besleyip bölüme göndermeye başladığını hatırlatan Bayraktar, “Ellerinde tuttukları damızlıklara ise çok kıymetli olduğu için daha az yem veriyorlar. Hayvanlarını istikrarlı beslemekten vazgeçtiler. İstikrarsız beslemeye bağlı olarak damızlık hayvanlarda besleme hastalıkları ve üremeye yönelik sıkıntılar arttı. Sonuçta üretim ve randıman kayıplarına bağlı olarak süt üretimi azaldı. Endüstriciler eser alabilmek için birbirleriyle kıran kırana bir uğraşa girdi. Ne oldu baskılanan çiğ süt fiyatı? Saha bu fiyatı kabul etmedi, alan yangın yerine döndü. Fiyatlar üst yani olması gereken istikamete gerçek süratle hareket etti. Şu an azalan süt nedeniyle endüstrici ve üretici örgütleri olması gereken çiğ süt fiyatını alanda belirlemeye başladılar” açıklamasında bulundu.

Bayraktar, “Tarım bölümünün iç dinamiklerini hesaba katmayan, tek hedefi enflasyonu düşürmek olan, bunun tek tekniğinin artan maliyetleri dikkate almadan üretici fiyatlarını baskılamak olduğunu düşünen, bu maksatla da Ulusal Süt Konseyi’ni talimatla yönlendiren Hazine ve Maliye Bakanlığı, hayvancılığı büyük bir krizin içerisine soktu” dedi.

Bayraktar, açıklamasına şöyle devam etti: “Bütün bu süreçte en az bir milyon başa yakın damızlık anaç hayvan yani hayvancılığın geleceği kısma gitti. Maalesef hayvancılığımızın geleceğini keserek bir bir yedik. Bu bir milyon hayvanı yerine koymanın bize maliyeti yaklaşık 2,3 milyar avro olacaktır. Bu külfet bugünkü kurla 41,8 milyar liraya tekabül ediyor. Doğal bu kadar sayıda ve kalitede hayvan bulunabilirse! Kapanan işletmeleri, yıkılan hayalleri, kararan umutları hesaba katmıyoruz… Hayvan bulsanız bile yetişmiş üreticileri tekrar dala davet edebilmek, etseniz bile öngörünün mümkün olmadığı bir piyasada tutabilmek kolay olmayacaktır. O denli bir noktadayız ki bırakın gençleri mevcut orta yaş üzeri üreticiler bile hayvancılık yapmak istemiyor. Yaşanan bütün bu süreçte büyük beklentilerle kurulan Ulusal Süt Kurulu (USK) hür iradesiyle hareket etmedi, talimatla hareket ederek yanlış kararlar aldı, süte sahip çıkmadı, en sıkıntı vaktinde üreticilerimizin yanında olmadı. Misyonu süt üretimini sürdürülebilir kılmak olan lakin kararları ile üretimi sürdürülebilir olmaktan çıkaran ve üreticiyi perişan eden süt kurulu fonksiyonunu yitirmiştir ve kapatılmalıdır. Süt fiyatını artık alanda endüstriciler ve üretici örgütleri belirliyor. Buna devam edilmeli, üretimin durmasının önüne geçilmelidir.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.