SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

TÜSİAD/Turan: Çalışanları enflasyona ezdirmememiz gerekli

TÜSİAD/Turan: Çalışanları enflasyona ezdirmememiz gerekliBloomberg HT’ye konuk olan TÜSİAD Lideri Orhan Turan Türkiye’nin yüksek enflasyon ve …

TÜSİAD/Turan: Çalışanları enflasyona ezdirmememiz gerekli
Akacan The Mall
25.04.2022 17:53
0
A+
A-

TÜSİAD/Turan: Çalışanları enflasyona ezdirmememiz gerekli
Bloomberg HT’ye konuk olan TÜSİAD Lideri Orhan Turan Türkiye’nin yüksek enflasyon ve döviz muhtaçlığı sarmalından kurtulamadığını, büyüme uğruna enflasyonla gayretin bırakılmaması gerektiğini söyledi. Turan taban fiyat artışına dair ise…

TÜSİAD Lideri Orhan Turan Bloomberg HT’de yayınlanan Finans Merkezi programına konuk oldu.

TÜSİAD olarak Türkiye’ye paha yaratmaya çalıştıklarını söyleyen Turan, “Başta enflasyonla gayret olmak üzere tekliflerimizi paylaşacağız. Anadolu buluşmalarını arttıracağız. Yeşil ve Dijital dönüşüm olarak iş dünyasına rehberlik edeceğiz. Gençler ve toplumsal cinsiyet eşitliği hakkında da çalışmalarımız var. Ağır bir ajandamız var” dedi.

Akacan The Mall

TÜSİAD’ın yeni ekonomik programa bakışı hakkında bilgi veren Turan, “Hem dünya hem de Türkiye harika bir periyottan geçiyor. Pandemi, savaş ve global tedarik zincirinin kırılması bizi olumsuz etkiliyor. Para siyasetleri olmak üzere, besin ve güç güvenliği, iklim değişikliği kaynaklı riskler var. Öngörüsüz bir süreçten geçiyoruz. Kırılganlığımızı en aza indirmemiz lazım. Bizim de gündemimizde en kıymetli yüksek enflasyon ve Döviz gereksinimi. Maalesef bu sarmaldan kurtulamıyoruz. Türkiye enflasyon da ithal ediyor. Arkadaşların yaptığı hesaplamalara nazaran, yüzde 10-15’ını ithal ediyoruz. Değerli bir döviz borcumuz var. Dış kaynağa da muhtaçlığımız var. Diğerlerinin tasarrufunu ithal ediyoruz zira büyümek için muhtaçlığımız var. Bu senede 30-40 milyar civarında cari açık öngörülüyor. Turizm gelirleri bekleneni getirmeyecek. Değişimlere ahenk sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

“Kredileri frenlememiz şirketlerin üretimlerini zorlayacak”

TÜSİAD Lideri Orhan Turan’ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

“Bu programda üretim, istihdam, ihracat, yatırım iştahının artması hedefleniyor. Faizi düşürdük lakin borçlanma maliyetimizi düşüremedik. İş dünyasının en büyük beklentisi öngörülebilir ortamın ve belirsizliğin asgarî olsun ki yatırım iştahı artsın. Emtia ve güç fiyatlarının artması ile önemli işletme sermayesi gereksinimleri doğdu. Örnek datayım ben 90 ay vade ile alıyordum artık peşin istiyorlar. Doğal olarak daha çok paraya gereksinimim var. Kredilerin de büyük çoğunluğunun şirketlerin işletme sermayesine gittiğini düşünüyorum.”

“Önceliğimiz enflasyonla çaba olmalı”

“Özel şirketler faizlerin düşmesini ister. Bizim kredileri frenlememiz şirketlerin üretimini de zorlayacak, bir de kullandığı kredinin maliyeti artacak. Ticari kredilerinin artma nedeni, işletme sermayesi yani 2021’in ocak ayında 1 TL’ye mal ettiğiniz bir eseri bugün 3 TL’ye mal ediyorsunuz. Önemli bir kaynağa gereksiniminiz var. Bizim bir formda ucuz ve sürdürülebilir finansmana erişmemiz gerekiyor. Büyüme uğruna enflasyonla çabayı bırakmamamız lazım. Önceliğimiz enflasyonla gayret olmalı.

Türkiye’nin katma pahalı, markalı ihracat yapması gerekiyor. ’Değersiz bir Türk lirası ile ihracatı patlatırız’ modeli 90’larda kaldı. İhracatın en çok arttığı periyotlar kurun stabil gittiği periyotlar. Bu, kalıcı bir siyaset değil. Türk lirasını zayıflatarak kur avantajı ve ucuz işgücü ile ihracatı sürdürülebilir olarak artırmamız mümkün değil.

AB güçte Rusya’ya olan bağımlılığını azaltmaya çalışıyor. Türkiye de muhtaçlığı olan gücün yüzde 75’ini ithal ediyor. Güç seferberliği Türkiye için çok değerli. Güç verimliliğinde farkındalık yaratılması için çalışma yapacağız.”

Taban fiyat yorumu

Son olarak, minimum fiyatta artış konusunu da pahalandıran Turan, “Gençlerin hayallerini hayata geçirecekleri ortam oluşturmalıyız. Türkiye yetenek havuzunu kaybetmemeli.Bazı şirketler geçen sene Ağustos Eylül aylarında takviye manasında kimi düzenlemeler yaptı. İş barışı açısından da bunu düşünmemiz, çalışanları enflasyona ezdirmeden bu süreci birlikte geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Yüzde 60’ın üzerinde enflasyonun olduğu bir yerde yapılması gereken yapılmalı. Bu bahis hakkında hükümetle görüşmeyi düşünüyoruz” yorumunu yaptı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.