SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Türkiye’yi 30 yılda demiryolu ağı saracak

Türkiye’yi 30 yılda demiryolu ağı saracak30 yılda 197 milyar dolar yatırım yapılacağını söyleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu …

Türkiye’yi 30 yılda demiryolu ağı saracak
Akacan The Mall
11.11.2022 07:25
0
A+
A-

Türkiye’yi 30 yılda demiryolu ağı saracak
30 yılda 197 milyar dolar yatırım yapılacağını söyleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Yüzde 65 demiryolu yüklü yatırım periyoduna giriyoruz. 2023’te Ankara-İstanbul tren çizgisi 3.5 saate inecek” dedi. Havaalanlarından büyük gelir elde edildiğini anlatan Karaismailoğlu, taksi sorunu ile ilgili de “İstanbul’da taksi probleminin tahlili için aplikasyon zarurî olmalı” diye konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Ankara’dan Batman’a ve son olarak da KKTC’ye uzanan bir seyahat yaptık. Bakan Adil Karaismailoğlu, Batman’ı Mardin’in Midyat ilçesine bağlayan karayolu tünelinin açılışını yaptı. Tünel 638 metre lakin bölgenin coğrafik şartları bir de hava durumunun yarattığı zorluklar eklenince sağladığı kolaylık ile bölge halkı için değerli. Adil Karaismailoğlu, ortalarında Hürriyet gazetesinin de bulunduğu bir küme gazetecinin sorularını yanıtladı. 

Hürriyet Ankara Temsilci Yardımcısı Gonca Şenay Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu ile tünel açılışında bir ortaya geldi.

Akacan The Mall

BOYDAN BOYA YENİLENMİŞ SINIRLAR

Bakanın açıklamalarına nazaran; görünen o ki son 20 yılda çok konuşulan karayollarının, duble yolların, otoyolların yerini gelecek 30 yılda demiryolu yatırımları alacak. Gaye Türkiye’yi uzunluktan boya yenilenmiş bir demiryolu ağına kavuşturmak. Hem yolcu taşımak için hem de daha değerlisi yük taşımak, üretilen malları ülkenin dört bir yanına fakat en çok da ihracat kapısı limanlara ulaştırabilmek için. Bakan Karaismailoğlu’nun bildirileri şöyle:

DEMİRYOLU AĞI 29 BİN KİLOMETREYE ÇIKACAK

– “Yüzde 65 karayolu yüklü bir süreçten yüzde 65 demiryolu yüklü bir yatırım periyoduna girmiş bulunmaktayız. 

– Demiryolu ağı 13 bin kilometreden yaklaşık 29 bin kilometreye çıkacak. 

– Türkiye genelinde 4 bin 500 kilometre demiryolu inşaatı sürüyor. 

– Yaklaşık olarak Halkalı-Kapıkule 1 milyar , Bursa’nın Ankara-İstanbul çizgisine bağlanması 1.2 milyar Euro. Bursa’dan hem İstanbul’a hem Ankara’ya gidilebilecek. Bursa’dan sonra Balıkesir’e kadar uzatılacak. 

– Çukurova Havalimanı en geç nisan ayında açılacak. Amanos Tüneli de Çukurova’ya bağlanacak. Sıkıntı bir proje Mersin, zira tünel var. 4 yıl içerisinde bitirebiliriz. 

– 2025 başında Mersin-Adana, 2026’da da Mersin-Aksaray sınırlarını açmayı planlıyoruz. 

– Ankara-Sivas’ı nisan ayına yetiştireceğiz. 

– Ankara-İzmir’de son yaptığımız ihale 2.3 milyar Euro. Yaklaşık 3 milyar liralık bir yatırım olacak. Bunlar devasa bütçeler.

HEDEF 270 MİLYON YOLCU

– Gaye önümüzdeki 30 yılda demiryollarında taşınan yolcu sayısını 19.5 milyondan 270 milyona çıkarmak… 

– Türkiye, yalnızca yolcu taşımak için değil yük taşımak üzere de tasarlanmış demiryolları ile örülecek. Türk endüstrisinin ürettiği eserler ülkenin en kritik limanlarına demiryolları ile taşınacak. Bugün demiryolları ile 38 milyon ton yük nakliyeciliği yapılıyor. 30 yıl sonra bu sayı 448 milyon tona çıkacak.”

HIZLI TRENDE YENİ DÖNEM 

Hem bakanın verdiği iletilerden hem de 2053 maksatlarına ulaşmak için hazırlanan yatırım planlarına nazaran atılacak adımlar ise şöyle:

– Yüksek süratli trenlere geçiş; Ankara-İstanbul çizgisindeki süratli tren yakın bir vakit içinde hakikaten süratli bir tren olacak. Tren bugün Bilecik geçişi nedeniyle yavaşlıyor, fakat kısa mühlet içinde burada yapılacak güzelleştirmeyle seyahat müddeti yaklaşık bir saat kısalacak. 4.5- 5 saati bulan Ankara- İstanbul seyahati 3.5 satte inecek.

– Ulaştırma kesiminde 2053 amaçlarına ulaşmak için yapılacak yatırımların fiyatı tam 197 milyar 900 milyon . Bunun ülke iktisadına getirisi ise kat kat fazla. Ulusal gelire 1 trilyon, üretime 2 trilyon dolar katkısı olması bekleniyor. 27 milyondan fazla şahsa ise istihdam yaratması bekleniyor.

HABERLEŞMEDE YATIRIM PLANLARI 

Haberleşme de yatırım atılımının değerli ayaklarından biri… Bakan Karaismailoğlu baz istasyonlardan, TÜRKSAT 6A’ya kadar atılacak adımları ise şöyle sıraladı:

– “Şu anda bin köyde yeni baz istasyonu çalışmamız var. Bunların maliyeti 7 milyar lira. Peşinden bin köyde daha yapacağız. 

– Kent merkezlerinde de çok önemli fiber yatırım yapıyoruz. Fiber alt yapımız 480 bin km’ye ulaştı. Gaye 1 milyon km’nin üzerine çıkarmak. 

– 5G’nin yerli ve ulusal olarak yapılması gündemimizde. 

– İstanbul Havalimanı’nda 5G uyumlu aygıtı olan herkes 5G’yi kullanabiliyor. Telefon ile konuşmada tahminen 5G’yi hissedemeyeceğiz fakat bilhassa endüstride, teknolojide, medikalde ve TV yayıncılığında 5G’nin ehemmiyetini anlayacağız. 

– 5G, 6G’nin de altyapısı olacak. 

– TÜRKSAT 6A’yı 2023 içinde fırlatacağız.”

BAKANDAN İSTANBUL’A TAKSİ ÇÖZÜMÜ 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ortasındaki uyuşmazlık biliniyor. Bakan Karaismailoğlu’na İETT’nin otobüs arayışı da soruldu. Kendisi de İstanbul Belediyesi kökenli olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı hem otobüs hem de taksi sorunu bahislerinde konuştu:

– “İstanbul Büyükşehir Belediyesi otobüs alamıyormuş, Ankara’ya yazmışlar. Otobüsler İstanbul’da satılıyor. Ankara’ya sormasına gerek yok. İETT’nin İstanbul’da olduğunu bilmesi gerekiyor. 

– Taksi çağırmak için aplikasyon mecburî olmalı. İçişleri Bakanlığı’nın telefonlara yüklenecek bir aplikasyon için çalışması var.” 

TAŞINAN TAHIL 10 MİLYON TON

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ‘Tahıl Koridoru’ ile ilgili son durumu da paylaştı. 10 milyon ton tahılın nerelere gittiğini açıkladı;

“Buradan çıkan tahılın yoksul ülkelere gitmesi lazım. Bana gelen datalarda yüzde 49’u Avrupa’ya gitmiş. İspanya yüklü. Orada herhalde bir değişiklik olacak. Türkiye’ye yüzde 15’i geliyor. Türk gemileri büyük iş görüyor. Kontrolleri sürdürüyoruz.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.