SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Türkiye’ye terör örgütleriyle uğraş taahhüdü! İsveç: Tüm koşulları yerine getireceğiz

Türkiye’ye terör örgütleriyle gayret taahhüdü! İsveç: Tüm koşulları yerine getireceğizNATO’ya tam üyelik yolundaki İsveç’ten kıymetli bildiriler …

Türkiye’ye terör örgütleriyle uğraş taahhüdü! İsveç: Tüm koşulları yerine getireceğiz
Akacan The Mall
26.10.2022 07:43
0
A+
A-

Türkiye’ye terör örgütleriyle gayret taahhüdü! İsveç: Tüm koşulları yerine getireceğiz
NATO’ya tam üyelik yolundaki İsveç’ten kıymetli bildiriler geldi. İsveç’in yeni merkez sağ hükümetinin Dışişleri Bakanı Billström, Türkiye ile imzalanan mutabakattaki tüm şartların yerine getirileceğini vurguladı.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, ülkesinde yeni merkez sağ hükümetin Türkiye ile NATO’ya iştirak mutabakatı kapsamındaki tüm koşulları yerine getireceğini söyledi. Amerikan Associated Press’e (AP) konuşan Billström, yeni hükümetin Türkiye’nin terör örgütü PKK/YPG ile ilgili tasalarını paylaştığını aktararak, “PKK kelam konusu olduğunda İsveç hükümeti anlamsız bir davranışta bulunmayacak” dedi.

ÜÇLÜ MUTABAKAT

Akacan The Mall

Billström, “Terör örgütlerinin İsveç topraklarında faaliyet gösterme hakkı olmadığı manasına gelen siyasetin büsbütün arkasındayız” dedi. Her şeyin yasal olarak inançlı bir halde yapılması gerektiğini belirten Billström, “Üçlü mutabakatta yazılı olan ve üç tarafın da üzerinde mutabakata vardığı her şey tüm taraflarca yerine getirilmelidir” diye konuştu.

‘FEMİNİST’ DIŞ POLİTİKA

Yeni hükümetin, bir evvelki hükümetin 2014’te kurduğu ‘feminist dış politika’dan vazgeçeceğini kaydeden Billström, “Kadınlar ve erkekler ortasındaki eşit hakların kıymetli olduğuna inanıyoruz, lakin ‘feminist dış politika’ sözünü kullanmak, bazen ilgiyi asıl kıymetli olandan uzaklaştırdığınız manasına geliyor. Asıl içerikten çok etikete ehemmiyet vermiş oluyorsunuz” dedi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin akabinde İsveç ve Finlandiya NATO’ya dahil olmama siyasetlerini değiştirmişti. NATO üyesi Türkiye, Stockholm ve Helsinki’nin NATO’ya katılma teşebbüsünü, iki ülkenin – bilhassa İsveç – PKK üyeleri ve ilişkili kümeler için inançlı bir sığınak haline geldiği tasaları nedeniyle durdurmuştu.

TÜRKİYE’NİN TALEPLERİ

Hazirandaki NATO Zirvesi’nde İsveç’te o devir iktidarda olan merkez sol hükümet ve Finlandiya hükümeti, Türkiye ile bir mutabakat zaptı imzalamıştı. Buna nazaran İsveç ve Finlandiya, Suriye’nin kuzeyinde faaliyet gösteren terör örgütü PKK’nın kolu YPG’ye takviyesi kesip, 2019’da Suriye’ye operasyon nedeniyle Türkiye’ye uygulanan silah ambargosunu da kaldırmayı taahhüt etmişti. Bu iki ülke, Ankara’nın talep ettiği terör şüphelilerini de Türkiye’ye iade edecekti. Bu şartların yerine getirilmesi karşılığında da Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine vetosunu kaldıracaktı. İsveç’te 11 Eylül’de yapılan seçimler sonrasında iktidara gelen merkez sağ hükümet, Türkiye’nin taleplerini karşılama konusunda daha kararlı bir tavır sergilemişti.

PKK AKSİYONLARININ ADRESİ

İsveç’te resmi olmayan sayılara nazaran 1980’lerden itibaren Irak, İran ve Türkiye’den göç eden yaklaşık 100 bin Kürt kökenli yaşıyor. Kürt kökenli nüfusun bir kısmı ise terör örgütü PKK/YPG’ye yakın duruyor. Tabir özgürlüğü ve kültürel haklar ismi altında İsveç, yakın vakte kadar sık sık örgüt yandaşlarının aksiyonlarına göz yumuyordu.

‘YENİ HÜKÜMETİN AVANTAJLARI VAR’

İsveç’teki Stockholm Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü Yöneticisi Paul Levin, yeni hükümetin Türkiye ile alakalarda evvelki Toplumsal Demokrat hükümete nazaran bir avantajı olabileceğini zira İsveç’teki Kürt diyasporasıyla tıpkı kontaklara sahip olmadığını söyledi. Bununla birlikte Levin, İsveç’teki yetkililer ve mahkemelerin bağımsızlığının ve milletlerarası hukukun “mümkün olanın sonlarını belirlediğini” de kelamlarına ekledi.

İKİNCİ GÖRÜŞME FİNLANDİYA İLE YAPILDI

TÜRKİYE, NATO’ya üye olmak isteyen İsveç ve Finlandiya ile yapılan üçlü mutabakat kapsamında FETÖ ve PKK’lıların da yer aldığı terörist listesinde bulunanların iadesine ait ikinci teknik görüşmeyi İsveç’ten sonra dün Finlandiya ile yaptı. 5-6 Ekim’de Türkiye’yi ziyaret eden İsveç heyetinden sonra Adalet Bakanlığı’nda dün Finlandiya heyeti ile görüşüldü. Adalet Bakanlığı heyetine Dış Alakalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürü Kasım Çiçek başkanlık etti. Finlandiya heyeti yetkililerine, “Mutabakata uyun. Teröristleri iade edin. YPG/PKK ve FETÖ’ye takviye sağlamayın” denildi. Türkiye’nin şu ana kadar İsveç’ten terör kabahatlerine ait 27 iade talebi var. 9’u PKK, 3’ü FETÖ/PDY ve 5 başka terör örgütü ile ilgili talep reddedilirken, FETÖ/PDY’den 7 talebin derdest ve süreci devam ediyor. PKK’lılar Mehmet Sıraç Alım, Aziz Turan, Ragıp Zarakolu ve Halef Tak’ın iadelerini reddeden ve bu şahıslara vatandaşlık veren İsveç, FETÖ’nün ‘istişare heyeti’ denilen konsey üyelerinden kelamda ‘İsrail imamı’ Harun Tokak ile kapatılan Today’s Vakit Gazetesi Genel Yayın Direktörü Bülent Keneş’in ortalarında olduğu FETÖ mensuplarının iade talebine karşılık vermemişti. (Oya ARMUTÇU / ANKARA)

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.