SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Türkiye’nin çelik zaferi

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Donald Trump’ın ortalarında Türkiye’nin de olduğu 4 ülkeden çelik ve alüminyum ithalatına yönelik ek gümrük vergisi kararı almasının global ticaret kurallarına muhalif olduğunu açıkladı. Washington idaresi ise DTÖ’nün kararını kınadı ve gümrük vergilerini yürürlükte tutmayı planladığını kaydetti. ABD, 2018’den beri Türkiye’den ithal edilen alüminyuma yüzde 20, çeliğe yüzde 25 ek vergi istiyor.

Türkiye’nin çelik zaferi
Akacan The Mall
12.12.2022 07:24
0
A+
A-

Türkiye’nin çelik zaferi
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Donald Trump’ın ortalarında Türkiye’nin de olduğu 4 ülkeden çelik ve alüminyum ithalatına yönelik ek gümrük vergisi kararı almasının global ticaret kurallarına alışılmamış olduğunu açıkladı. Washington idaresi ise DTÖ’nün kararını kınadı ve gümrük vergilerini yürürlükte tutmayı planladığını kaydetti. ABD, 2018’den beri Türkiye’den ithal edilen alüminyuma yüzde 20, çeliğe yüzde 25 ek vergi istiyor.

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ABD’nin Türk çeliğine yönelik ek vergi kararında Türkiye’yi haklı buldu. DTÖ, ABD’nin tedbirlerinin DTÖ kurallarıyla tutarsız olduğunu belirterek, evvelki lider Donald Trump’ın çelik ve alüminyum ithalatına yönelik ek gümrük vergilerinin global ticaret kurallarını ihlal ettiğine karar verdi. DTÖ Uyuşmazlıkların Tahlili Mekanizması’nın üç kişilik paneli, Türkiye, Çin, Norveç ve İsviçre’nin, Trump’ın çelik ve alüminyum ithalatına yönelik ek gümrük vergisi itirazına yönelik kararını açıkladı. Panel, ABD’nin tedbirlerinin DTÖ kurallarıyla tutarsız olduğunu belirterek, Trump’ın çelik ve alüminyum ithalatına yönelik ek gümrük vergilerinin global ticaret kurallarını ihlal ettiğine hükmetti.

WASHINGTON’DAN KINAMA

Akacan The Mall

Trump’ın kelam konusu ek vergileri gerekçelendirmek için ulusal güvenlik dertlerini öne sürmesini reddeden panel, bu vergilerin “savaş yahut öbür bir harika durum sırasında” uygulanmadığının altını çizdi. Washington idaresi ise DTÖ’nün kelam konusu kararını kınadı. Örgütün üyelerinin ulusal güvenlik kararlarını sorgulama yetkisine sahip olmadığını tez eden Washington idaresi, Trump’ın gümrük vergilerini yürürlükte tutmayı planladığını kaydetti.

ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi’nden Adam Hodge, yazılı açıklamasında, DTÖ’nün uyuşmazlıkların tahlili düzeneğinde temelden ıslahat yapmasını gerektiğini söz ederek “ABD, ulusal güvenliği konusunda karar vermeyi DTÖ panellerine bırakmayacak. DTÖ’nün, bir üye ülkenin güvenlik tehditlerine verdiği karşılıkla ilgili sonradan fikir yürütme yetkisi yoktur” tabirlerini kullandı.

SONUÇ ÇIKMAMIŞTI

Söz konusu uygulamaya ait Türkiye, ABD’ye gerekli istişarelerde bulunma talebini iletmiş lakin olumlu sonuç alamamıştı. Türkiye, kelam konusu kararın Dünya Ticaret Örgütü kurallarına karşıt olduğunu belirterek, ABD’yi DTÖ’ye şikayet etmişti. Türkiye’nin yanında Çin, Norveç, Hindistan, Rusya ve İsviçre de kelam konusu kararı DTÖ’ye taşımıştı. Türkiye, Çin, Norveç ve İsviçre’yi haklı bulan DTÖ; Hindistan ve Rusya’nın itirazlarına yönelik kararını ise şimdi vermedi. ABD’nin DTÖ’nün kararına itiraz etme hakkı bulunuyor. Lakin otoriteler bu itirazın bir tesirinin olmayacağı belirtiliyor.

NE OLMUŞTU

ABD’li rahip Brunson’un tutuklanmasıyla başlayan tansiyon ABD tarafından Türkiye’ye uygulanan yaptırımlarla devam et-mişti. Ağustos 2018’de Türkiye’den ithal edilen çelik ve alüminyum için gümrük vergilerini iki katına çıkardığını duyuran Trump, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Alüminyumda bu oran artık yüzde 20, çelikte de yüzde 50 olacak. Türkiye ile ilişki-lerimiz bu periyotta düzgün değil” sözlerini kullanmıştı. ABD’nin, Türkiye menşeli çelik eserleri için uyguladığı gümrük vergi-sini iki katına çıkarmasının akabinde Türkiye de kimi ABD menşeli eserlerin ithalatında uyguladığı ek mali yükümlülük oranlarını tıpkı oranda yükseltmişti. ABD, Mayıs 2019’da ise Türkiye’den ithal edilen çelik eserlerinde uyguladığı ek vergileri yüzde 50’den yüzde 25’e düşürmüştü.

 

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.