SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Türkiye’de üniversite mezunlarında istihdam oranı yüzde 71,1 oldu

Türkiye’de üniversite mezunlarında istihdam oranı yüzde 71,1 olduTÜİK datalarına nazaran, lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı 2021 yılında …

Türkiye’de üniversite mezunlarında istihdam oranı yüzde 71,1 oldu
Akacan The Mall
01.08.2022 12:52
0
A+
A-

Türkiye’de üniversite mezunlarında istihdam oranı yüzde 71,1 oldu
TÜİK datalarına nazaran, lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı 2021 yılında yüzde 71,1 olarak gerçekleşirken, bu oran ön lisans mezunlarında 63 olarak hesaplandı.

Türkiyede üniversite mezunlarında istihdam oranı yüzde 71,1

Türkiye’de lisans mezunlarında istihdam oranı 2021’de yüzde 71,1 olarak gerçekleşti.

Akacan The Mall

Türkiye İstatistik Kurumu, “Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri, 2021” haber bültenini yayımladı.

İdari kayıtların bütünleşik bir data tabanında eşleştirilmesi ile kurulan “Eğitim-İşgücü Bilgi Tabanı (EİVT) çalışması temel alınarak 2011-2020’de Türkiye’de bir yükseköğretim programından lisans ve ön lisans seviyesinde mezun olan ve referans yılda Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nde yer alan bireylerin kayıtlı istihdam oranları, mezuniyetleri sonrası birinci iş bulma müddetleri ve aylık ortalama karları hesaplandı.

Buna nazaran, lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı 2021 yılında yüzde 71,1 olarak gerçekleşirken, bu oran ön lisans mezunlarında 63 olarak hesaplandı.

Lisans mezuniyet alanları göz önüne alındığında, kayıtlı istihdam oranının en yüksek olduğu birinci beş eğitim ve öğretim alanı ise sıhhat ve refah yüzde 82,7, eğitim yüzde 77,8, mühendislik, imalat ve inşaat yüzde 77,8, bilişim ve bağlantı teknolojileri yüzde 76,7 ile tabiat bilimleri, matematik ve istatistik yüzde 72,3 olarak kayıtlarda yer aldı.

Lisans düzeyinde en yüksek kayıtlı istihdama sahip olan kısımlar sırasıyla işitme engelliler öğretmenliği (yüzde 96,6), aile iktisadı ve beslenme öğretmenliği (yüzde 95,5), zihin engelliler öğretmenliği (yüzde 95,4), görme engelliler öğretmenliği (yüzde 94,4) ile çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmenliği (yüzde 94,3) oldu.

Ön lisans mezuniyet alanlarına nazaran kayıtlı istihdam oranının en yüksek olduğu eğitim ve öğretim alanı, yüzde 71,3 ile mühendislik, imalat ve inşaat oldu. Bunu, tarım, ormancılık, balıkçılık ve veterinerlik (yüzde 66), bilişim ve bağlantı teknolojileri (yüzde 65,8), tabiat bilimleri, matematik ve istatistik (yüzde 65,2) ile iş, idare ve hukuk (yüzde 64,3) takip etti.

Ön lisans düzeyinde en yüksek kayıtlı istihdama sahip kısımlar, paramedik (yüzde 97,1), ambulans ve acil bakım teknikerliği (yüzde 97), polis meslek eğitimi (yüzde 92,1), endüstriyel otomasyon (yüzde 87,9) ve elektronik haberleşme (yüzde 86,7) olarak sıralandı.

İlk iş bulma süresleri daha kısa

Lisans mezunlarında ortalama iş bulma müddeti 13,6 ay olarak gerçekleşirken bu mühlet ön lisans mezunları için 14,8 ay olarak hesaplandı.

Lisans mezuniyetinde birinci iş bulma müddetinin en kısa olduğu birinci beş eğitim ve öğretim alanı sırasıyla sıhhat ve refah (7,7 ay), eğitim (10,9 ay), mühendislik, imalat ve inşaat (11 ay), bilişim ve bağlantı teknolojileri (11,6 ay) ile hizmetler (12,4 ay) olarak kayıtlara geçti.

Lisans mezunlarının mezuniyetleri sonrası birinci iş bulma mühlet ortalamasının en kısa olduğu beş kısım ise lisan ve konuşma terapisi (2,4 ay), güvenlik bilimleri (3 ay), görme engelliler öğretmenliği (3,4 ay), zihin engelliler öğretmenliği (3,7 ay) ve işitme engelliler öğretmenliği (3,8) ay oldu.

Ön lisans mezuniyet alanlarında birinci iş bulma mühletinin en kısa olduğu birinci beş eğitim ve öğretim alanı ise hizmetler (12,5 ay), tabiat bilimleri, matematik ve istatistik (12,7 ay), mühendislik, imalat ve inşaat (13,7 ay), sıhhat ve refah (13,7 ay) ile eğitim (15 ay) olarak gerçekleşti.

Ön lisans mezunlarının mezuniyetleri sonrası birinci iş bulma müddet ortalamasının en kısa olduğu beş kısım, uçak gövde bakım (1 ay), polis meslek eğitimi (2,9 ay), paramedik (3,3 ay), kamu güvenliği ve asayişin sağlanması (4,3 ay) ve mekatronik teknolojisi (5,8 ay) oldu.

Aylık ortalama yararı en yüksek kısım pilotaj

Lisans mezunlarının da aylık ortalama karı en yüksek olan beş kısım sırasıyla pilotaj, havacılık ve uzay mühendisliği, gemi makineleri işletme mühendisliği, matematik mühendisliği ve uçak mühendisliği olarak belirlendi.

Ön lisans mezunlarının aylık ortalama yararı en yüksek olan beş kısım, polis meslek eğitimi, tarım, perakende satış ve mağaza idaresi, marka bağlantısı ile konut yönetimi oldu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.