SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Türk Akademisyene ‘Kraliyet’ unvanı

Prof. Dr. Sezgin Bakırdere’nin kimya alanında yaptığı akademik çalışmaları, İngiliz Kraliyet ailesi tarafından desteklenen The Royal Society of Chemistry (Kraliyet Kimya Topluluğu) tarafından “Fellow Member” (danışman üye) unvanıyla taçlandırıldı. Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Kimya Kısmı öğretim üyesi Prof. Dr. Bakırdere, analitik kimya alanında yaptığı milletlerarası çalışmalar nedeniyle bu unvana layık görüldü. Onun bu başarısına en çok sevinenlerden biri de 2022 Liselere Geçiş Sistemi (LGS)’de 500 tam puan alarak şampiyonlar ortasında yer alan kızı Bengisu Ece Bakırdere oldu.

Türk Akademisyene ‘Kraliyet’ unvanı
Akacan The Mall
12.12.2022 11:07
0
A+
A-

Türk Akademisyene ‘Kraliyet’ unvanı
Prof. Dr. Sezgin Bakırdere’nin kimya alanında yaptığı akademik çalışmaları, İngiliz Kraliyet ailesi tarafından desteklenen The Royal Society of Chemistry (Kraliyet Kimya Topluluğu) tarafından “Fellow Member” (danışman üye) unvanıyla taçlandırıldı. Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Kimya Kısmı öğretim üyesi Prof. Dr. Bakırdere, analitik kimya alanında yaptığı milletlerarası çalışmalar nedeniyle bu unvana layık görüldü. Onun bu başarısına en çok sevinenlerden biri de 2022 Liselere Geçiş Sistemi (LGS)’de 500 tam puan alarak şampiyonlar ortasında yer alan kızı Bengisu Ece Bakırdere oldu.

10 yıldır bilimsel çalışmalarını YTÜ’de sürdüren ve lisans, yüksek lisans, doktora öğrencilerinden oluşan 67 kişilik bir araştırma kümesinin başında bulunan Prof. Bakırdere; “Ülkemizin ismini milletlerarası toplulukta daha fazla duyurmak için çaba sarf ediyoruz. Biliyoruz ki bunun yolu bilimden geçer. Bir ülke bilimde ne kadar güçlüyse milletlerarası arenada da sesi o kadar yüksek çıkar. Biz de çorbada tuzumuz olması için bilim yolunda ilerlemeye gayret gösteriyoruz” dedi.

ÖĞRENCİLERİ NOBEL ÖDÜLLÜ İSİMLERLE BULUŞTURDU
Prof. Dr. Bakırdere ona kraliyet unvanını getiren çalışmalarını anlatırken şunları söyledi:
“Biz grup olarak analitik kimya alanında bilimsel çalışmalar yapıyoruz. Kovid-19, kutup, sıhhat ve etraf üzerine son yıllarda ağırlaşıp tesir faktörü yüksek çalışmalar yapmaya çaba gösterdik. Pandeminin birinci vakitlerinde kullanılan iki ilaç etken unsuru üzerine hazırladığımız proje Türkiye Sıhhat Enstitüleri Başkanlığı (TUSEB) tarafından desteklendi ve proje kapsamında yaptığımız çalışmalar 5 farklı yayın halinde tesir pahası yüksek, saygın mecmualarda dünya literatürüne kazandırıldı. Araştırma takımımın bakış açısını değiştirmek ve katkı sağlamak ismine Nobel ödüllü bilim insanlarını davet ettim ve bu kapsamda ‘Farklı Olmak için Farklı Düşün’ mottosuyla “Think Different to be Different” aktifliğini başlattım. Bir lisans öğrencisinin Nobel ödüllü birine soru sorması fikri beni heyecanlandırıyordu ve Nobel ödüllü 7 bilim insanıyla bu aktifliği yaptık. 2016 Nobel Kimya mükafatı sahibi Dr. Jean-Piere Sauvage’ın toplantı sonrası ona soru soran lisans öğrencilerinin fotoğraflarıyla birlikte isimlerini istemesi yaptığım işin yanlışsız olduğunu bir defa daha bana gösterdi. Analitik kimyanın geniş yelpazseninde yaptığımız çalışmalar bana bu üyeliği getirdi. Bu muvaffakiyet yalnızca benim değil araştırma grubumun başarısı.”

Akacan The Mall

KIDEMLİ OLMADAN DANIŞMAN OLDU
Normal koşullarda danışman üye olmak için öncelikle kıdemli üye olmak ve 6 yıl bu unvanla çalışmalar yapmak gerektiğini söyleyen Dr. Bakırdere kendisinin direkt danışman üyeliğe uygun görüldüğünü belirterek, “Bu toplulukta bir misyon ediniyorsunuz. Kimya üzerine bir siyaset geliştirecekleri vakit danışman üyelerden teklifler talep ediyorlar. Her yıl bu çerçevede toplantılar organize ediliyor. Ben de ülkemizin sesi olarak orada bulunup tekliflerde bulunacağım. Ülkemizi en düzgün formda temsil etmeye uğraş edeceğim” dedi.

LGS ŞAMPİYONU BABASININ MUVAFFAKİYETİNİ ANLATTI
2022 LGS şampiyonlarından Bengisu Ece Bakırdere 500 tam puan alarak, hayali olan Galatasaray Lisesi’ne yerleşmişti. Şampiyon, babasının elde ettiği muvaffakiyetin kendisini kamçıladığını söyledi ve şöyle devam etti;
“Babam gece gündüz çalışarak bu başarıyı hak etti. Uğraşının karşılık bulması ve insanlığa yardım edebilecek bilimsel faaliyetlerin içinde olması beni çok gururlandırıyor. Tıpkı vakitte annem Doç. Dr. Gülhan Bakırdere de YTÜ’de öğretim üyesi olduğu için meskende daima bilim üzerine konuşmalar yapılıyor. Babamın başarısı ve bilimle iç içe bir ailede büyümem benim gelecekle ilgili hayallerimi daha üst koymam konusunda motive ediyor. Babamı görünce başarılarına imreniyorum.”

KRALİYET KİMYA TOPLULUĞU
1841 yılında, İngiltere’de diyalizin mucidi Thomas Graham’ın başkanlığında kurulan Londra Kimya Derneği, 7 yıl sonra Kraliçe Victoria’nın “Kimya Biliminin Genel İlerlemesi” başlıklı Kraliyet Beyannamesi’nin yayınlanmasıyla ‘Kimya Derneği’ olarak çalışmalarını sürdürdü. 1972’de Kraliyet Kimya Enstitüsü, Faraday Topluluğu ve Analitik Kimya Derneği ile birleşme sürecini başlatan Kimya Derneği, 15 Mayıs 1980’den bu yana The Royal Society of Chemistry (Kraliyet Kimya Topluluğu) ismi altında bilime taraf veren çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalar Kraliyet Ailesi tarafından destekleniyor. Daha evvel 2018 yılında İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Reşat Apak emsal bir unvanla topluluğa kabul edilmişti.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.