SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Tüm okullar ‘çevre dostu okul’ olacak  

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Petek Aşkar, “Geçtiğimiz yıl bin okulu dönüştürerek ‘çevre dostu okul’ haline getirdik. Bu yıl hedefimiz bütün okulları dönüştürmek. O yüzden ne kadar hareket edersek ve önlem alırsak o kadar iyi” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı ve Hayat Holding iş birliğinde hazırlanan ‘Hayata İyi Bakarız’ Ekolojik Okuryazarlık projesinin tanıtım toplantısı 20 Ocak’ta yapıldı.

Tüm okullar ‘çevre dostu okul’ olacak  
Akacan The Mall
20.01.2023 14:51
0
A+
A-

Tüm okullar ‘çevre dostu okul’ olacak  
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Petek Aşkar, “Geçtiğimiz yıl bin okulu dönüştürerek ‘çevre dostu okul’ haline getirdik. Bu yıl hedefimiz bütün okulları dönüştürmek. O yüzden ne kadar hareket edersek ve önlem alırsak o kadar iyi” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı ve Hayat Holding iş birliğinde hazırlanan ‘Hayata İyi Bakarız’ Ekolojik Okuryazarlık projesinin tanıtım toplantısı 20 Ocak’ta yapıldı.

Proje kapsamında Türkiye genelinde ilkokul 3 ve 4’üncü sınıf öğrencileri ile öğretmen ve velilerin ekolojik okuryazarlık düzeylerinin artırılmasının hedefleniyor. Proje, öncelikle Meteoroloji Genel Müdürlüğü Kuraklık Haritası’na göre Türkiye temsili olarak belirlenen Kocaeli, İzmir, Muğla, Antalya, Giresun, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Erzurum, Malatya illerinde uygulanacak. Ayrıca her yıl bu illere yenilerinin eklenmesi planlanıyor. 2022-2023 eğitim öğretim yılının 2’nci döneminde başlayacak olan projenin, 300 okulda, 600 öğretmen, 30 bin öğrenci ile 60 bin veliye ulaşılması hedefleniyor. Projenin tanıtım toplantısında konuşan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Aşkar, konuyla ilgili çok yönlü çalışmalar yaptıklarını dile getirerek şunları söyledi:

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GİRİŞİMCİLERİ ORTAYA ÇIKABİLİR
“Okullarda bahçelerinde kompostlar, küçük tarım alanları görüyorum. Öğrenciler gelip ‘Ben patent başvurusu yapacağım’ diyor. Dolayısıyla ilerleyen süreçlerde iklim değişikliğiyle ilgili girişimciler de ortaya çıkabilir. Okulların içinde su tasarrufu, enerji verimliliği gibi birçok konu var. Bununla ilgili olarak geçtiğimiz yıl bin okulu dönüştürerek çevre dostu okul haline getirdik. Bu yıl hedefimiz bütün okulları dönüştürmek. O yüzden ne kadar hareket edersek ve önlem alırsak o kadar iyi.?

Akacan The Mall

TEMEL EĞİTİMDE KAZANIMLAR TEKRAR ELDEN GEÇECEK
Bakanlık olarak çok yönlü çalışmalar yapıyoruz. İklim değişikliği eylem planı hazırladık. Bu eylem planı içinde öğretim programlarının yenilenmesi, iklim değişikliğiyle ilgili etkinliklerin hazırlanması. Bununla ilgili ilk olarak seçmeli dersleri güncelledik. Ama tabii bütün uluslararası kuruluşların söz ettiği bir konu var o da iklim değişikliğinin tüm derslere yedirilmesi. O yüzden de öğretim programlarının kazanımlarıyla ilgili çalışalım dedik. Öte yandan onların da güncellenmesi gerekiyor. Temel eğitimdeki bütün kazanımların tekrar elden geçirilmesi söz konusu olacak. İklim değişikliğiyle konusunda kavramlarla ilgili birçok bilgi var ama bilgilerin anaokulundan itibaren hangi bilgi ve derinlikte verileceği önemli. Bunun da sürdürülebilir olması lazım. Eminim bu çalışma pilot olduğu için çok büyük veri sağlayacak. Böylelikle sürekli bir geri besleme ve dönütle programları iyileştireceğiz.”

GEZEGENİMİZ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM ATACAĞIZ
‘Hayata İyi Bakarız’ Ekolojik Okuryazarlık projesinin içerik kurulunda yer alan Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Utku Perktaş ise şöyle konuştu:

“Özellikle ilköğretim seviyesindeki çocuklara biyoçeşitlilik ve iklim değişimi kavramlarına ilişkin bilgilerin ulaşması yakın gelecekte karşı karşıya kalacağımız çevre problemlerine karşı olumlu katkı sağlayacak. Bu projeyi düşündüğümüzün ötesine taşıyan bir durum da toplumda belli bir gelenek oluşturmak için belli bir yaş grubu seçmemiz lazımdı. Dolayısıyla bugünün çocuklarını geleceğe hazırlamak açısından seçtiğimiz yaş grubu çok önemli. Bu projeyi biricikleştiriyor. Üniversitedeki öğrenci arkadaşlarıma baktığımda iklim değişikliği herkesin ağzına pelesenk olmuş durumda ama ilkokuldan bu bilgiyi vermeye başlarsak gezegenimiz için önemli bir adım atmış olacağız.”

OYUNLA ÖĞRENMELERİ VERİM SAĞLAYACAK
Toplantıda çocukların öğrenmesinde oyunun önemini vurgulayan Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Bayhan, “Çocukların, ekolojik okuryazarlık konularını yaşlarına göre oyun yoluyla öğrenmeleri, bu öğrenimin içselleştirilmesi ve kalıcı olması adına en verimli araç. Özellikle ailelerin de projede yer alması, aile içinde oyun kurarak öğrenime katkı sağlayacak” dedi. Öğretmenlerin ekolojik okuryazarlık eğitimi konusunda projeye katkı sağlayan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Bengisu Koyuncu ise “Yaşadığımız çevrenin korunması, çevre farkındalığı gibi sosyal konuları disiplinler arası bütünde verebilecek en etkili öğrenme düzeyi ilkokuldur ve bu da ilkokul öğretmenleri tarafından verilebilir” diye konuştu.

İŞ DÜNYASINI PROJENİN PARÇASI OLMAYA DAVET EDİYORUM
Vizyonlarını “nesiller boyu fayda sağlamak” teması üzerine dayandırdıklarını belirten Hayat Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Başkanı M. Avni Kiğılı da “Yarının dünyası, iklim farkındalığı yüksek bir nesle ihtiyaç duyacak. Çocuklara erken yaştan itibaren yapılan her yatırım, sadece çocuğun yaşamını dönüştürmekle kalmayarak, bilinçli kuşakların yaşam sürdüğü refah içinde bir dünya anlamına geliyor. Bu nedenle tüm iş dünyasını buradan ekolojik okuryazarlık eğitimlerinin bir parçası olmaya davet ediyorum. Birimiz değil, hepimiz hayata iyi bakalım” dedi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.