SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Tüm gözler İstanbul’da… Tahıl krizinin tahlili için tarihi imza!

Tüm gözler İstanbul’da… Tahıl krizinin tahlili için tarihi imza!24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlamasıyla başlayan savaşın en …

Tüm gözler İstanbul’da… Tahıl krizinin tahlili için tarihi imza!
Akacan The Mall
22.07.2022 17:07
0
A+
A-

Tüm gözler İstanbul’da… Tahıl krizinin tahlili için tarihi imza!
24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlamasıyla başlayan savaşın en değerli sonuçlarından biri olan global besin krizinin aşılması için bugün İstanbul’da tarihi bir adım atılıyor. Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına tahıl ve başka besin eserlerinin taşınmasına ait muahede birazdan Dolmabahçe Sarayı’nda imzalanacak…

Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına tahıl ve başka besin eserlerinin taşınmasına ait mutabakat, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri António Guterres’in iştirakiyle Dolmabahçe Ofisi’nde imzalanacak. İmza merasimine Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve beraberindeki heyet de katılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan az evvel Dolmabahçe Sarayı’na geldi. Merasimin birazdan başlaması bekleniyor…

Akacan The Mall

GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞA DEVA OLACAK

Türkiye ve BM tarafından mayıs ayından bu yana yürütülen arabuluculuk uğraşlarının sonuç vermesiyle imzalanan mutabakat savaşta bir birincisi ve dönüm noktasını temsil etmesi bir yana, dünyayı saran tahıl krizi ve beraberinde gelen besin fiyatlarındaki artışa da deva olması bekleniyor.

ANLAŞMANIN AKABİNDE İZLENECEK YOL HARİTASI NASIL OLACAK?

Tahıl koridoru oluşturulmasına dönük gayretlerin birinci maksadı, Odessa başta olmak üzere mayınlar nedeniyle Ukrayna limanlarında sıkışıp kalan tahıl ve öteki besin eserleriyle yüklü gemilerin dünya pazarlarına açılmasını sağlamaktı.

Bu kapsamda yaklaşık 80 adet geminin olduğu kaydediliyor. Bu gemilerin denize açılabilmelerini sağlayacak koridorun oluşması, silolarda alıcı bekleyen yaklaşık 25 milyon ton tahılın da dünya pazarlarına taşınması manasına geleceği için değer kazanıyor.

Pazarlığın en kıymetli ayaklarından birisini, gemilerin meselesiz biçimde mayınlı alanlardan çıkabilmesi ve Rusya’nın ataklarına maruz kalmaması için Moskova’dan alınacak güvenlik garantileri oluşturdu.

UKRAYNA, KILAVUZ GEMİLERİN YARDIMIYLA İHRACATA BAŞLAYACAK

Gıda koridorunun oluşturulmasıyla birlikte Ukrayna, büsbütün kendi kontrolünde olan Odessa, Pivdennyi ve Chornomorsk limanlarından ihracata başlayabilecek. Mutabakata nazaran besin yüklü kargo gemiler, kılavuz gemiler aracılığıyla mayınlı limanlardan Karadeniz’e ulaşacak ve evvelce belirlenen rotalardan dünya pazarlarına taşınacak.

Bu süreçte, Rusya’nın ateşkes uygulayacağı ve gemilerin güvenliğini tehlikeye atmayacağı basına yansıyan haberlerde yer almıştı.

Ukrayna ise Rus gemilerinin Ukrayna kara sularına hiçbir formda girmemesini istiyor.

İSTANBUL’DA UYUM MERKEZİ

Anlaşma, sevkiyatın güvenliği ve işlerliğinin İstanbul’da oluşturulacak bir uyum merkezi tarafından gözlenmesini de içeriyor.

Rusya, bu müşahede vazifesinin tüm tarafların katıldığı ortak bir formda yapılmasını Ukrayna ise BM nezaretinde olmasını istiyordu. Son durumun nasıl olduğu mutabakat açıklandığında ortaya çıkacak.
Anlaşma, besin koridorunu kullanan gemilerin kargolarının Türkiye tarafından oluşturulacak noktalarda Rusya’nın da iştirakiyle denetlenmesini içeriyor.

Rusya, Ukrayna’ya yük almaya gelecek kargo gemilerinin silah ve askeri gereç taşımadığından emin olmak için bu kontrolü istiyor.

Bu süreçte Türk Deniz Kuvvetleri’nin taraflar ortasındaki süreçler açısından kolaylaştırıcı rol oynayacağı kaydediliyor.

RUSYA DA İHRACATA BAŞLAYACAK

Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin, 19 Temmuz’da Tahran’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmeyle ilgili olarak basını bilgilendirirken, mutabakatın Rusya’ya da ihracat imkanı sağlaması gerektiğini belirtmiş, “Uluslararası kuruluşlarla üzerinde birinci olarak bunun üzerinde uzlaştık. Bunu bir paket tahlil formülü olarak sundular. Amerikalı ortaklarımız da dahil olmak üzere şu ana kadar kimse karşı çıkmadı. Yakın gelecekte ne olacağını göreceğiz” demişti.

24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgalle başlayan Rusya’ya uygulanan yaptırımlar, gübre ve besin eserlerinin satışını kapsamıyor.

Ancak Rusya’dan mal satın almak isteyen ya da bu malı alıcılara ulaştırmak isteyen taraflar, bankacılık ve sigorta üzere süreçlere uygulanan yaptırımlardan çekindikleri için ticari mutabakat yapmaya yanaşmıyorlar.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da 21 Temmuz’da TRT’ye yaptığı açıklamada, “Bu sorunu çözdüğümüz vakit yalnızca Ukrayna’nın tahıl, ayçiçek ve ayçiçek yağı ihracatının önü açılmayacak. Rusya’nın da gerek bu eserler gerekse dünyanın gereksinimi olan gübrenin ihracatının da önü açılacak” demişti.

Çavuşoğlu, eserlerin kendilerine değil lakin onları taşıyacak gemilere yönelik yaptırımlar olduğunu belirterek, “Lojistik hususlar, hiçbir yerde hizmet alamıyor, sigorta konusu kıymetli. Bu ödemelerin yapılması için bankacılık sisteminin işlemesi lazım. Bu hususlarda da aslında gerek ABD ve öbür Avrupa Birliği bu manileri kaldıracağına yönelik taahhütlerde bulundular” bilgisini vermişti.

Financial Times gazetesine konuşan bir Batılı yetkiliye nazaran Rusya’nın tahıl eserlerini ihraç etmesini kolaylaştırmak için BM ile Rusya bir mutabakat muhtırası da imzalayacak.

Bu sürecin tamamlanması durumunda, Rusya’nın 2022 sonuna kadar 50 milyona yakın tahıl eseri satabileceği kaydediliyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.