SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Torba teklif genişledi: Hazine’ye 200 milyar lira ek borçlanma yetkisi istendi

Özelleştirilen limanlarda 49 yıldan az vadeli işletme mukavelelerini 49 yıla uzatan torba yasa teklifi genişletildi. Torbaya, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın borçlanma yetkisine 200 milyar lira eklenerek 493 milyar liraya çıkarılması da eklendi. Borçlanma Genel Müdürü Yiğit Yaşar, 2022’yi güçlü kasayla bitirmek ve 2023’teki borçlanma muhtaçlığını piyasayı bozmadan yapmak hedefiyle ek limite muhtaçlık duyduklarını söyledi.

Torba teklif genişledi: Hazine’ye 200 milyar lira ek borçlanma yetkisi istendi
Akacan The Mall
17.12.2022 07:23
0
A+
A-

Torba teklif genişledi: Hazine’ye 200 milyar lira ek borçlanma yetkisi istendi
Özelleştirilen limanlarda 49 yıldan az periyodik işletme kontratlarını 49 yıla uzatan torba yasa teklifi genişletildi. Torbaya, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın borçlanma yetkisine 200 milyar lira eklenerek 493 milyar liraya çıkarılması da eklendi. Borçlanma Genel Müdürü Yiğit Yaşar, 2022’yi güçlü kasayla bitirmek ve 2023’teki borçlanma muhtaçlığını piyasayı bozmadan yapmak gayesiyle ek limite gereksinim duyduklarını söyledi.

TBMM Sanayi ve Ticaret Kurulu, 14 Aralık’ta başladığı torba teklif görüşmesini dün sabaha karşı saat 04.00 sularında tamamladı. Zeytinlik alanlarda maden işletmelerine müsaade verilen karar, yansılar nedeniyle birinci günkü görüşmede tekliften çıkarılmıştı. Muhalefet, Anayasa’ya ve Anayasa Mahkemesi’nin evvelki kararlarına ters olduğu gerekçesiyle liman işletmelerinde müddet uzatımıyla ilgili hususun de çıkarılmasında ısrarcı oldu. Bu unsur, Cumhur İttifakının oylarıyla teklifte korundu. Buna nazaran işletme müddeti 49 yıla uzatılacak limanlarda ek kontrat imzalanabilmesi için şirketlerin işletme hakkını doğuran kontrattan kaynaklanan tüm mali yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmiş olmaları ve işletme hakkını doğuran mukaveleden kaynaklı açılmış davalardan feragat etmeleri gerekecek.

AK Parti’nin gece ilerleyen saatlerde getirdiği borçlanma önergesi de tartışmaya neden oldu. Muhalefet, hem Plan-Bütçe Komisyonu’nun vazife alanına girdiği hem de “bütçe görüşmelerinden kaçırıldığı” gerekçesiyle önergeye karşı çıktı. CHP Genel Lider Yardımcısı Veli Ağbaba, “Korsan bir önergeyle 200 milyar borçlanma limitinin arttırımıyla bugün (dün) oylanacak bütçe maalesef çöp olmuş durumda. Burada da hedef şu; hem kamuoyu duymasın hem burada bulunan üyeler duymasın ve oldubittiyle 200 milyar lira iç edilmek isteniyor. Sahiden kaptıkaçtı kaptıkaçtı bir kanun. Bu türlü bir rezilliği kabul etmiyoruz” dedi.

Akacan The Mall

GÜÇLÜ KASA MESAJI

Önerge ve teklif, AK Parti-MHP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi. Borçlanma Genel Müdürü Yiğit Yaşar, limit artışının münasebetini şöyle anlattı: “Kanun yıl içerisinde yapabileceği borçlanmaya bir limit getirmekte. Sene başında kanundaki ölçü 279.5 milyar liraydı ve bu fiyatı yüzde 5 oranında bakanlık makamı onayıyla arttırma imkânı bulunmaktadır. Bu imkân kullanıldı, limit 293 milyar lira düzeyine yükseltildi fakat limit kâfi olmadığı için tekrar arttırılması lakin kanunda bir değişiklik yapılmasıyla mümkün. Burada açığın ulusal gelire oranı değişmedi, hatta azaldı; 3.5 yerine 3.4’e gelmişti.

Yani buradaki artış oradaki açığın oransal olarak sabit kalmasıyken, nominal fiyatların artmasından kaynaklandı ve biz de bunları piyasadan iç ve dış borçlanmayla karşıladık. 2023’ün birinci çeyreğinde de yüklü iç ve dış borç ödemeleri bulunmakta, birinci üç ayda yaklaşık 185 milyar lira. Bunu da rahatlıkla karşılayabilmek için hazinenin güçlü kasayla yılı bitirerek yeni yıla girmesi gerekmekte. Sonuçta bu fiyatı gidip 2023’ün birinci aylarında piyasadan bir anda karşılamaya çalışsak piyasayı çok bozmak demektir bu, bunları peyderpey 2022 yılının sonlarında piyasayı bozmadan borçlanarak karşıladık.”

 

BÜTÇEDE AÇIK OLUŞMAYACAK

MECLİS Plan-Bütçe Komitesi Lideri Cevdet Yılmaz da ek borçlanmanın bütçede artış yahut açık oluşturulmadığını belirtti. “Nominal sayıların artışından kaynaklanan bir gereksinim karşılanıyor” diyen Yılmaz, şunları söyledi: “Gelecek yıla daha güçlü bir kasayla girmek istiyor hazinemiz. Piyasayı da bozmadan, bir anda borçlanmaya gitmeden, peyderpey borçlanarak kamuya da yarar oluşturacak halde bir kasayla, bir nakitle gelecek yıla girme muhtaçlığı var, bunu karşılamış oluyoruz. Daha evvel yapsa ne kadar gereksinimi olduğunu yıl sonuna gelmeden tam hesaplama imkânı yoktu. Hasebiyle ihtiyaten muhtemelen çok daha yüksek bir borçlanma limiti talep edecekti bizden. Bu sayı da piyasalar açısından tekrar yanlış bir sinyal olacaktı; ‘Yüksek bir borçlanma geliyor’ diye tahminen borçlanma maliyetlerimiz artacaktı. Münasebetiyle bu, biraz akılcı bir siyasetten kaynaklanıyor. Piyasayı bozmadan hazinenin daha uygun şartlarla finansman sağlamasına dönük alınan bir önlem. Bütçe açığımız OVP’de öngörülenden de daha düşük gerçekleşecek fakat buna karşın nominal büyüklüklerden kaynaklanan bir borçlanma limitini arttırma muhtaçlığı var.”

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.