SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Topla oynamada derbi Avrupa’da sondan üçüncü

Topla oynamada derbi Avrupa’da sondan üçüncüSpor Toto Üstün Lig’de sekizinci hafta geride kalırken Hürriyet müellifleri Fırat Aydınus ile Murat …

Topla oynamada derbi Avrupa’da sondan üçüncü
Akacan The Mall
06.10.2022 07:22
0
A+
A-

Topla oynamada derbi Avrupa’da sondan üçüncü
Spor Toto Üstün Lig’de sekizinci hafta geride kalırken Hürriyet müellifleri Fırat Aydınus ile Murat Fevzi Tanırlı, Hakem Kurulu’nda gündeme damga vuran kararları kıymetlendirdi.

1- Cezaya girmesi gereken bir hakem, sonraki hafta maç alabiliyor yahut güzel maç yöneten bir sonraki hafta dinleniyor. 1 Önümüzdeki hafta sonu oynanacak olan 9 maçın hakemi de geçen haftadan büsbütün farklı. Bunun sebepleri ne olabilir?

FIRAT AYDINUS: KLASMAN DEĞERLENDİRMESİ ÖNCESİ MAÇ SAYILARINI DENGELEME ÇABASI

Akacan The Mall

Enteresan atamalar oluyor. Cezaya girmesi gereken hakem çabucak sonraki hafta maça gidiyor yahut yeterli yönetmiş olan bekliyor. Bununla birlikte MHK’nın kendi kararıyla vazife verdiği ve vermediği hakemler de oluyor. Örneğin Hüseyin Göçek’in yahut Yaşar Kemal Uğurlu‘nun yanlış 2. sarı karttan 3 hafta bekletildiği bir ortamda; daha vahim yanılgı yapanların bir hafta bile beklemeden maça çıkması tezatlık yaratıyor. Sanırım Dünya Kupası molasında yapılacak klasmanlarda adaletli bir kıymetlendirme olması ismine tüm hakemlerin maç sayılarının birbirine denk hale getirilmesi planlanıyor.

MURAT FEVZİ TANIRLI: TOPUN CANI VAR DERLER YAPAR ZEKANIN DA OLMASIN MI!

Atamalarda kullanılan yapay zeka sisteminin, her hafta oynanan maçlar sonucunda ortaya çıkan datalarla beslenmesi ve gelişmesi beklenir. Hakemlerin algoritmik olarak değerlendirildiği kriterleri ve ölçme/değerlendirme sistemini bilemediğimiz için yapay zeka sağlıklı mı yoksa fast foodla mı besleniyor yargısına varmak güç. Demek ki yapay zekanın da her geçen hafta sonlandığı kararlar oluyor. İkinci sarı kartla atılması gereken oyuncuyu alanda tutan hakeme öfke duyup veritabanının tabanlarına gönderiyor olabilir. Nasıl ki topun canı var derler, yapay zekanın da olmasın mı!

2- Ligimizde son devirlerde en büyük tartışma konusu maçlarda topun oyunda kalma mühletinin azlığı. Burada en büyük kabahat oyuncuların mı, teknik yöneticilerin mi, yoksa hakemlerin mi?

FIRAT AYDINUS: NEDEN HAKEM Mİ, FUTBOLCU MU, HOCA MI FASLINI BİR BIRAKIP MASAYA OTURMALI

CIES’in 2021 raporuna nazaran ligimizde maçlar ortalama 99 dakika…Topun oyunda kaldığı müddet istatistiğinde de Avrupa’da 20.’yiz. Bu hafta beklentileri yüksek tuttuğumuz iki maçta topun oyunda kalma müddeti ortalama 46-50 dakika. Tıpkı haftada Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya İspanya’da bu mühlet 59-64 dakika aralığında. Buna neden olan hakemler mi, futbolcular mı, teknik adamlar mı faslını artık bir kenara bırakalım. Bu etmenleri bir ortaya getirip konsorsiyum kurulmalı ve uzun soluklu fikir alışverişleri yapılarak asıl aktörler olarak sorun masaya yatırılmalı. Tahlil birlikte hareket ve sistemli istişarelerle sağlanabilir.

MURAT FEVZİ TANIRLI: TÜM STATLARDA DEMİRBAŞ TEZAHÜRAT ‘YERE YATSANA, YERE YATSANA’ DEĞİL Mİ?

Tüm statlarda demirbaş tezahürat nedir? ‘Yere yatsan, yere yatsanaaa…’ Geçen hafta sonu 5 büyük Avrupa Ligi ve Muhteşem Lig’de toplam 58 maç oynandı. Topla oynama müddeti sıralamasında derbimiz kaçıncı dersiniz? 56! Beşiktaş-F.Bahçe maçında topun oyunda kalma mühleti 48’26”. Listede son 10’da 100 dakikanın üzerinde oynanmasına rağmen Alanya-Giresun ve Kasımpaşa-Gaziantep maçları da yer alıyor. Bu tablonun baş sorumlusu asla hakemler olamaz. Oyuncu ve teknik adam mantalitesinin ülke futbolunu yönetmeyi yalnızca hakemlikle ilgili kararlar almak sanan TFF anlayışlarıyla birleşmesinin sonucu.

3- Yedek kulübeleri panayır yeri üzere. Hele yakınında bir faul olduğunda cümbür cemaat neredeyse sahadalar. 4. hakem kuralları uygular ve büyük ekip hocasını atarsa, ne yazık ki cezasını kendisi çekiyor, haftalarca maç alamıyor. Nasıl önlenecek?

FIRAT AYDINUS: SORUN HAKEMİN CEZA UYGULAMAMASI MI YOKSA CEZANIN YETERSİZ KALMASI MI?

Sezon başından beri bu çeşit olaylar kamuoyu tarafından hakikaten hiç tasvip edilmiyor. Çok berbat imajlara mahal verilen maçlar izliyoruz. Burada sorunun hakemlerin disiplin cezalarını uygulamamaları mı yoksa verilen cezaların yetersiz kalması mı olduğu düşünülmeli. Bu mevzu dönem başından bu yana Merkez Hakem Kurulu’nun pek umrunda olmadı fakat yalnızca şu örneği vereceğim. Salı akşamı Şampiyonlar Ligi’nde oynanan Club Brugge-Atletico Madrid maçında konuk kadronun teknik yöneticisi Diego Simeone’nin 29. dakikada gördüğü sarı kartı seyretmek bence bir çok şey için hoş örnek olacak.

MURAT FEVZİ TANIRLI: KURTLARIN İÇİNDE KUZU KALAN 4 HAKEMDEN MEDET UMMAK HAYAL

Ekran başında bir Üstün Lig maçıyla Avrupa liglerindeki bir maçın kulübelerinin pilot kamera imajını yan yana koyup bakmanız kâfi. Ayaktaki biletli sayısının çok olduğu, koltukların prestij görmediği otobüs firması üzereyiz. Hele ki son 10 dakikalar. Sanırsın Avrupa kupalarında finalin son anları, bitiş düdüğüyle kupaya sarılıp öpeceğiz. Hele ki hakemin sarı kart göstereceği şahıs teknik yönetici değilse bittik! Ekrandan seçemediğimiz için maçın sonundaki TFF raporundan umutlanıyoruz. Kurtların içinde kuzu kalan 4. hakemden medet ummak elbette hayal. TFF’de iş bitiyor. Bu yüzden de bitmek bilemiyor.

4- Biz Avrupa’ya öykündükçe, Avrupalılar Türkleşmeye mi başladı? Şampiyonlar Ligi’nde skandal hakem kusurları dikkat çekerken Barcelona, UEFA’ya resmi şikayette bulunurken, VAR hakemini bir daha maçlarına istemediklerini belirtmişler.

FIRAT AYDINUS: UEFA’NIN AÇIKLAMASINI VE YAPTIRIMINI MERAKLA BEKLİYORUM

Club Brugge-A.Madrid maçının 29. dakikasında Simeone’ye gösterilen sarı kart. Ajax maçında Napoli’nin attığı 2. gol. Tadic’in 73’te 2. sarı kartla atılması. Porto-Leverkusen’de 41’deki gol iptali. Bilhassa Inter-Barcelona maçında penaltı öncesi ofsayt kararının tespitinde hakem-VAR kaosu. Barça golünün VAR müdahalesi ile elle oynama gerekçesiyle iptali… Bunlar Şampiyonlar Ligi’nde yalnızca bir gecede göze çarpan majör tartışmalı kararlar. Ve Barcelona’nın VAR hakemini UEFA’ya şikayet edip bir daha maçlarında istemediklerini söylemesi. UEFA’nın açıklamasını ve yaptırımını merakla bekliyorum.

MURAT FEVZİ TANIRLI: BARÇA’NIN ‘HAKEMİ İSTEMİYORUZ’ DEMESİNİ UEFA PEK DİKKATE ALMAZ

Tartışmalı konumlar pek çok ligde her hafta yaşanıyor. Buna karşın tenkitler hürmet hududunu aşmıyor. Bizdeki üzere ağır ithamlar olmuyor Avrupa’da. Bunda en kıymetli faktör yaptırımlar. Zira cezalar ağır. Bizde ise PFDK cezaları 1000 ile 10 bin euro üzere korkutucu(!) olduğundan bu usul talepler kanıksanmış boyutta. Şu da bir gerçek ki Avrupa’da hakem kalitesinde son 20 yılı değerlendirdiğimizde değerli düşüş olduğu aşikar. Her ligin VAR çıtası ve alışması vakit aldı. Barça’nın hakemi istemiyoruz demesini UEFA pek dikkate almaz lakin hakem komitesi gözlemci raporuna nazaran değerlendirmesini yapar.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.