SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

TİM/ Gültepe: 2022 gayemiz 250 milyar dolara yıl bitmeden ulaşacağız

TİM/ Gültepe: 2022 gayemiz 250 milyar dolara yıl bitmeden ulaşacağızTürkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Lideri Mustafa Gültepe, son 22 ayın 20 …

TİM/ Gültepe: 2022 gayemiz 250 milyar dolara yıl bitmeden ulaşacağız
Akacan The Mall
02.07.2022 16:22
0
A+
A-

TİM/ Gültepe: 2022 gayemiz 250 milyar dolara yıl bitmeden ulaşacağız
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Lideri Mustafa Gültepe, son 22 ayın 20’sinde aylık ihracat rekorları kırdıklarını belirterek, “Öncü varsayımlarımız gösteriyor ki yılın ikinci yarısında da sürat kesmeden yolumuza devam edecek ve yıl sonu ihracat…

Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un iştirakiyle haziran ayına ait TİM dış ticaret bilgileri, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nin (DAİB) Erzurum’daki hizmet binasında düzenlenen toplantıda açıklandı.

TİM’in 29. Olağan Genel Kurulu’nda seçilmesinin akabinde birinci Dış Ticaret Kıymetlendirme Toplantısı’na katılan TİM Lideri Mustafa Gültepe, toplantıda yaptığı konuşmada, Erzurum’da bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ve TİM’in yeni idaresi olarak birinci dış ticaret kıymetlendirme toplantısını gerçekleştirdikleri için bugünün kendileri açısından farklı bir kıymete sahip olduğunu söz etti.

Akacan The Mall

Gültepe, TİM’in yeni devrinin birinci ayında ihracat ailesinin tarihi bir rekora imza attığını belirterek, şunları kaydetti:

“Haziran ayında ihracatımız yüzde 18 artışla 23,4 milyar dolara ulaşarak, bugüne kadarki en yüksek aylık ihracat sayısı oldu. Birinci 6 ayda bu sayı, yüzde 20 artışla 126 milyar dolara yaklaştı. 12 aylık ihracatımız ise 246 milyar doları aştı. Son 22 ayın 20’sinde aylık ihracat rekorları kırdık. Öncü kestirimlerimiz gösteriyor ki yılın ikinci yarısında da sürat kesmeden yolumuza devam edecek ve yıl sonu ihracat maksadımız olan 250 milyar dolara yılı tamamlamadan ulaşacağız. Tüm ihracat ailemizi bu üstün performans ismine tebrik ediyorum.”

Kimya dalı ihracatta birinci sırada yer aldı

İhracat sayılarıyla ilgili ayrıntıları paylaşan TİM Lideri Gültepe, şu bilgileri verdi:

“Rakamlarımızın ayrıntılarına baktığımızda tam 20 dalımızın ihracatını artırdığını görüyoruz. Bu ay birinci 5 kesimimiz sırasıyla 3,2 milyar dolarla kimya, 2,7 milyar dolara ulaşan otomotiv, 2,3 milyar dolar ihracatla çelik, 2 milyar dolarla hazır giysi ve 1,4 milyar dolar ihracatla elektrik-elektronik oldu. Hububat ve mobilya kağıt orman eserleri bölümlerimiz, bugüne kadarki en yüksek ihracat sayılarına imza attılar. Hububat dalımız aylık bazda birinci kere 1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.”

Ayrıca motorlu taşıtlar, alüminyum eserleri ve demir çelikten eşyalar eser kümelerinde ihracatı dikkati cazibeli düzeylerde artırdıklarını söyleyen Gültepe, haziranda en çok artış kaydeden birinci 10 eser kümesinde ihracatın 825 milyon dolar arttığını bildirdi.

Haziran ayında 61 vilayet ihracatını artırırken 3 vilayet ihracatta rekor kırdı

Mustafa Gültepe, haziran ayında 61 ilin ihracatını artırma muvaffakiyetini gösterdiğini, en çok ihracat gerçekleştiren 5 ilin sırasıyla İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara olduğunu belirtti.

Bu kentlerin haricinde, ihracat artışıyla dikkati çeken öbür vilayetlerin ise Bursa, Mersin, Sakarya ve Kayseri olduğunu aktaran Gültepe, “Adana, Muğla ve Balıkesir vilayetlerimiz ise güçlü performanslarıyla rekor kıran 3 ilimiz oldu. Ayrıyeten, bugün genel merkezinde bulunduğumuz DAİB bünyesindeki ihracatçılarımız da ihracatlarını yüzde 10 artırarak 255 milyon dolar ihracata imza attı. Tüm vilayetlerimizi bu başarılı performans ismine tebrik ediyorum.” biçiminde konuştu.

160 ülkeye ihracatta artış kaydedildi

Gültepe, ihracatçıların haziranda, Türkiye’nin bayrağını 215 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başardığını ve 160 ülkeye ihracatta artış yaşandığını söz etti.

En çok ihracat yapılan birinci 5 ülkenin, Almanya, ABD, Irak, Birleşik Krallık ve İtalya olduğunu belirten Gültepe, “Bu ülkelerin yanı sıra Romanya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Güney Afrika‘ya ihracatımızda değerli yükselişler var. Ortalarında Rusya, Güney Kore, Arjantin ve Hindistan’ın da dahil olduğu tam 18 ülkeye ihracatta rekor düzeylere ulaştık.” diye konuştu.

TİM Lideri Gültepe, ülke kümelerinde Avrupa ülkelerine 13 milyar dolar, Yakın ve Orta Doğu ülkelerine 3,9 milyar dolar, Afrika kıtasına 2,3 milyar dolar, Kuzey Amerika’ya 1,8 milyar dolar ve Uzak Doğu ülkelerine 1,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiği bilgisini verdi.

Miktar bazında ihracatın, bir evvelki haziran ayına nazaran yaklaşık yüzde 10 artışla 16,6 milyon tona ulaştığını kaydeden Gültepe, ünite ihracat kıymetinin ise yüzde 9 artışla 1,41 dolara yükseldiğini belirtti.

Gültepe, haziran ayında 1.905 firmanın birinci kere ihracat yaparak ihracat ailesine katıldığını ve kelam konusu firmaların ilgili ayda 80 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.

“İhracattaki güçlü performansımız üretim ve istihdam piyasalarını dinamik tutuyor”

Mustafa Gültepe, yüksek enflasyon ve güç fiyatlarındaki artışın tetiklemesiyle birlikte dünyanın ekonomik zorluklarla uğraş ettiği bir periyotta, Türkiye’nin mal ve hizmet üretimiyle iktisatta güçlü adımlar atmayı sürdürdüğünü söyledi.

İhracattaki güçlü performansın üretim ve istihdam piyasalarını dinamik tuttuğunu vurgulayan Gültepe, “Sanayi üretimi son açıklanan datalara nazaran yıllık bazda yüzde 10,8 arttı. Kapasite kullanım oranı haziran ayında yüzde 77,6 düzeyinde gerçekleşti. Nisan ayında 408 bin yeni istihdam oluşturuldu. Bu sevindirici gelişmelerin ülkemize güzel olmasını temenni ediyoruz.” diye konuştu.

“Sektörlerimizin gereksinimlerine yönelik talepleri Merkez Bankası Liderimizle paylaştık”

Son günlerde Türk lirasının döviz kurları karşısında istikrara kavuşması ismine ticari krediler ve reeskont kredilerinin kullanımına dair birtakım makroihtiyati önlemler uygulamaya konulduğunu hatırlatan Gültepe, Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, atılan adımları büyük bir dikkatle takip ettiklerini belirtti.

Gültepe, şöyle devam etti:

“İhracatımızın hızla yükselmesiyle bir arada, finansman muhtaçlığımız da buna bağlı olarak artıyor. Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası Liderimiz Sayın Şahap Kavcıoğlu ve kesim temsilcilerimizin iştirakiyle TİM Genişletilmiş Liderler Konseyi toplantımızı gerçekleştirdik. Toplantıda yeni periyotta ihracatın finansmanından, uygulanan makroihtiyati önlemlere kadar geniş bir yelpazede mevzuları ayrıntılarıyla ele aldık. Ortak akıl ve istişare ile dallarımızın gereksinimlerine yönelik talepleri Merkez Bankası Liderimizle paylaştık.”

“Suudi Arabistan ile ikili bağlantıların gelişmesi ihracatımıza olumlu yansıdı”

TİM Lideri Gültepe, Türkiye için değerli bir pazar olan Suudi Arabistan’la alakaların normalleşmesinin yeni fırsatları da beraberinde getireceğini söyledi.

İkili bağlantılardaki gelişmelerin olumlu yansımalarını ihracat sayılarında da gördüklerini belirten Gültepe, “Suudi Arabistan’a ihracatımız yüzde 63 artarak 25 milyon dolara ulaştı. Global ölçekte resesyon tasalarının arttığı bir periyoda girilirken, yakından ve emniyetli ticaretin kıymeti her zamankinden daha fazla artıyor. Ülkemizin bu süreçte yakın coğrafyasında jeopolitik tahliller üretmesi, olası bir global daralmadan etkilenmemek ismine son derece kıymetli.” değerlendirmesinde bulundu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.