SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

TikTok’ta mülteci sömürüsü

TikTok’ta mülteci sömürüsüİngiliz BBC televizyonu, Suriyeli ailelerin toplumsal medya platformu TikTok’taki dilenme görüntülerinin izini sürdü …

TikTok’ta mülteci sömürüsü
Akacan The Mall
13.10.2022 07:39
0
A+
A-

TikTok’ta mülteci sömürüsü
İngiliz BBC televizyonu, Suriyeli ailelerin toplumsal medya platformu TikTok’taki dilenme görüntülerinin izini sürdü. Canlı yayında saatlerce dijital armağan bağışı isteyen ailelerin cebine 1000 dolardan sırf 33 dolar kaldığı, bağışların yüzde 70’ine TikTok’a gittiği argüman edildi.

Çinli görüntü paylaşım uygulaması TikTok’un, Suriyelilere yapılan bağışların yaklaşık yüzde 70’ine el koyduğu sav edildi. İngiliz BBC’nin haberine nazaran, Suriye’nin kuzeyindeki mülteci kamplarında yaşayan ve TikTok üzerinden yaptıkları yayınlarla ‘nakit pahası olan dijital hediye’ talebinde bulunan Suriyelilerin saatte yaklaşık bin dolar topladığı, fakat bunun çok az bir kısmını alabildikleri belirtildi. TikTok’taki sanal armağanlar daha sonra nakit paraya çevrilebiliyor.

BBC TEST ETTİ

Akacan The Mall

Özellikle bu yılın başında, Suriye’deki mülteci kamplarında yaşayanların TikTok üzerinden açtığı canlı yayınlar ve buradan bağış talebinde bulunduğu görüntüler bir anda trend oldu. TikTok bağışlarındaki para akışını izlemek isteyen BBC takımı, Suriye’nin kuzeybatısındaki bir mülteci kampına giderek şahsen süreci test etti.

ARACILAR DA KÂR EDİYOR

Tıpkı bir mülteci üzere kampa giden bir BBC muhabiri, buradaki ‘aracılar’ kanalıyla evvel bir TikTok hesabı edindi. Daha sonra, aracıların sağladığı akıllı telefon, sim kart, internet ve mikrofon ile bağış talebinde bulunduğu bir canlı yayın açtı. Bu yayına İngiltere’den katılan BBC takımından bir kişi, canlı yayındaki muhabire 106 dolar bedelinde bir dijital ikram gönderdi. Lakin Suriye’deki test yayının sonunda, canlı yayın yapılan hesapta 33 dolar bakiye bulunduğu, 106 dolarlık bağışın yüzde 69’unu TikTok’un çektiği ortaya çıktı. Kalan 33 doların yüzde 10’una lokal para transfer merkezi el koyarken, yüzde 35’i ise TikTok aracısına gitti. Günün sonunda, 106 dolarlık TikTok bağışından BBC muhabirine 19 dolar kaldı.

TİKTOK REDDETTİ

TikTok’tan yapılan açıklamada, “Sömürüye dayalı dilencilikle çaba için global politikalarımızı daha da güçlendiriyoruz” denildi. TikTok’un bağışlardan yüzde 70 kurul almadığı vurgulansa da komite oranı açıklanmadı. TikTok etkileyicilerinden (influencer) eski rugby oyuncusu Keith Mason, bir yayınında Suriyeli muhtaç bir aileye 330 dolar bağışta bulunarak yaklaşık 1 milyon takipçisini bağış yapmaya teşvik etmişti. Mevzuyla ilgili BBC’ye demeç veren Mason, TikTok’un paraların büyük kısmına el koyduğu haberine ait ‘gülünç ve haksızlık’ yorumunda bulundu.

AJANSLARLA İŞBİRLİĞİ

Suriye’deki ‘TikTok aracılarından’ Hamid, günde birkaç saat müddetle, 12 farklı aile ile yayın yaptığını aktardı. TikTok’un ailelere para kazandırdığını belirten Hamid, kârın büyük kısmını onlara bıraktığını belirterek, sadece masrafların bedelini aldığını söyledi. Hamid, öteki ortacılar üzere Çin’deki canlı yayın ajanslarıyla çalıştığını söyleyerek, “Uygulama ile ilgili rastgele bir meselede bize yardım ediyorlar. Engelli hesapların pürüzünü kaldırabiliyorlar. Biz onlara sayfa ismi ve profil fotoğrafı gönderiyoruz, onlar da hesap açıyor” diye konuştu.

‘EN CÖMERT İNGİLİZLER’

TikTok algoritması, şahısların sim kartının bağlı bulunduğu ülkeye uygun içerikleri kullanıcıların önüne getiriyor. Bu nedenle Suriye’deki TikTok aracıları da İngiliz sim kartlarını tercih ediyor. BBC’ye yaptıkları açıklamada buna münasebet olarak, “En cömert TikTok’çuların İngilizler olduğunu” söylüyorlar. Her gün TikTok’ta ‘dilenen’ 6 çocuklu Mona Ali el-Kerim çadır konutlarında oturarak İngilizce “Lütfen beğenin, lütfen paylaşın, lütfen armağan gönderin” cümlelerini saatlerce tekrar ediyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.