SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

TFF & beIN Sports’un 2.2 milyar TL’lik mutabakatı ve 5 büyük ligle ortadaki kocaman fark!

TFF & beIN Sports’un 2.2 milyar TL’lik muahedesi ve 5 büyük ligle ortadaki kocaman fark!Liglerin başlamasına bir hafta kala Avrupa’nın beş büyük …

TFF & beIN Sports’un 2.2 milyar TL’lik mutabakatı ve 5 büyük ligle ortadaki kocaman fark!
Akacan The Mall
29.07.2022 11:12
0
A+
A-

TFF & beIN Sports’un 2.2 milyar TL’lik muahedesi ve 5 büyük ligle ortadaki kocaman fark!
Liglerin başlamasına bir hafta kala Avrupa’nın beş büyük ligi ve Harika Lig’in yayın gelirlerini inceledik. Büyük ligler içinde 704.5 milyon dolar ile en düşük yayın gelirine sahip Fransa Ligue 1 dahi, Üstün Lig’e 6 kat fark attı.

Futbolda mesai, Dünya Kupası nedeniyle bu dönem erken başlıyor. Katar’daki büyük tertip, sıcaklığının yüksek olması nedeniyle yaz aylarında değil, Kasım ve Aralık’da gerçekleşecek.

Avrupa’nın 5 büyük liginde 2022 / 23 döneminin başlama tarihi de net. Harika Lig’de dönem başlangıcı 5 Ağustos olarak belirlendi. Spor Toto Harika Lig müsabakaları 28 Mayıs 2023 tarihinde sona erecek. 21 Kasım – 18 Aralık 2022 tarihlerinde FIFA Dünya Kupası nedeniyle Spor Toto Harika Lig ve Spor Toto 1.Lig’e 14 Kasım Pazartesi gününden itibaren orta verilecek.

Akacan The Mall

Avrupa liglerinde de planlamalar emsal formda gerçekleşti. Tekrar Premier Lig, Bundesliga ve Fransa Lig 1 de Ağustos’un birinci haftasında start alacak.

Ve yayın ihalesi…

Öncelikle yaz devrinde yaşananları hatırlayalım. Digiturk, tüm paketleri kapsayan (96 Muhteşem Lig ve tüm Spor Toto 1. Lig maçlarının canlı yayınları ile, Harika Lig özetleri, dijital platformlardan kısa özetler, radyo yayınları, bahis platformlarından ve GSM şebekelerinden yayınları kapsayan paketler) Paket 4’e toplam 2 milyar 105 milyon TL’lik teklif yaparken, bu sayı Yayın İhale Komitesi tarafından düşük bulunarak geri çevrilmişti.

Daha sonra taraflar 2.2 milyar TL (120 milyon euro) üzerinde muahede sağladı. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve uzun yıllardır Üstün Lig ve TFF 1. Lig yayın haklarını elinde bulunduran Digiturk beIN Media Group ortasında 2022-2023 ve 2023-2024 dönemlerini kapsayan 2 yıllık yayın hakları uzatma mukavelesi yapıldı.

AVRUPA LİGLERİYLE İLE MUHTEŞEM LİG ORTASINDA KOCAMAN FARK

Peki Avrupa’nın beş büyük liginde durum ne? 

Yayın gelirlerinde Premier Lig, kendisine en yakın lig La Liga’ya iki kat fark atmış durumda. 4.1 milyar euro ile pazarın önderi pozisyonunda olan Premier Lig’i 2 milyar euro ile La Liga, 1.4 milyar euro ile Bundesliga, 1.1 milyar euro ile de İtalya Ligi Serie A takip ediyor.

Fransa Ligue 1 ise 704.5 milyon euro ile gelirde beşinci durumda. TV gelirinden elde edilen sayı baz alındığında Harika Lig ile 5 büyük lig ortasındaki fark ise hayli fazla.

Yayın gelirinde 704.5 milyon euro ile beşinci sırada olan Fransa Ligue 1’de elde edilen gelirler Harika Lig’in 6 katı. Premier Lig’in geliri ile Muhteşem Lig kıyaslandığında ise farkın 36 katı olduğunu görüyoruz. 

ŞİFRELİ YAYININ TARİHİ

Ülkemizde 1971’de Alsancak Stadı’nda oynanan Karşıyaka-İstanbulspor maçının naklen yayını ile maç yayınları başladı. TRT stat-tesis masrafları üzere kalemlerle çok cüzi ödemeler yaparken, Avrupa’yı model alan kulüplerimiz TRT’den daha fazla para talep etmeye başladı. 1988’de G.Saray, Neuchatel ile oynanan Avrupa Kupası maçında TRT’nin verdiği parayı beğenmeyerek maçını naklen yayınlatmadı ve yayın gelirlerine Türkiye’de birinci yansıyı gösteren kulüp olarak tarihe geçti.

TRT düşük bedellerde ısrar edince, 1990 yılı Mayıs Ayı’nda Magic Box Star1’in kuruluşuyla ipler koptu ve 4 büyük kulüp ile kimi Anadolu grupları, Magic Box ile 1990-91 döneminde farklı ayrı milyon dolarlık mukaveleler imzaladılar. 1994’te şifreli kanal Cine5’in de açılmasıyla kulüpler kendi yayın haklarını daha yüksek gelirlerle pazarlamaya devam etti. Ama, küçük kulüpler yalnızca büyük gruplarla kendi alanlarında yaptıkları maçlardan para alabiliyordu. Yani 1950’lerde Amerika’da yaşanan gelir farkından doğan sorunlar ülkemizde de yaşanmaya başladı.

Dönemin TFF idaresi, kulüplerin de talebiyle Cine 5 ile 1996’da üç yıllık bir muahede yaptı ve ‘Havuz Sistemi’ resmen Türkiye’de gündeme girdi. 1996’da maçların yayın hakkını alan Cine 5, 40-45 ve 50 milyon dolar ödeyerek 3 yıl boyunca maçları yayınladı ve Türkiye’de futbolseverin dekoder koleksiyonu da başladı. Cine5’in akabinde 1999’da havuz ihalesini Uzan Kümesi aldı, taahhütlerini yerine getirmeyince yayın haklarını 2001’in başında Digitürk’e geçti. Ve o gün bugündür Digitürk her türlü tartışmaya karşın konutlara maçları ulaştırıyor. Lakin gel gör ki bugün gelinen noktada, ne alan şad, ne satan… (Tahir Kum – Hürriyet)

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.