SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

TESK Lideri Palandöken dayanak paketini kıymetlendirdi: Esnaf nefes alacak

TESK Lideri Palandöken dayanak paketini kıymetlendirdi: Esnaf nefes alacakEsnaf ve zanaatkârlar için açıklanan dayanak paketi, TESK ve TESKOMB …

TESK Lideri Palandöken dayanak paketini kıymetlendirdi: Esnaf nefes alacak
Akacan The Mall
12.10.2022 07:24
0
A+
A-

TESK Lideri Palandöken dayanak paketini kıymetlendirdi: Esnaf nefes alacak
Esnaf ve zanaatkârlar için açıklanan dayanak paketi, TESK ve TESKOMB tarafında olumlu karşılandı. Kelam konusu takviyenin iktisada can suyu olacağı  belirtilirken; ticari araçlarda ÖTV’nin sıfırlanması ve Meclis’e gelecek perakende yasası üzere gündeme ait başka bahisler için de tahlil beklendiği hatırlatıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın evvelki gün açıkladığı esnaf ve zanaatkârlara 100 milyar, 60 ay vade ve yüzde 7.5 faiz oranlı kredi,Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) ile Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği’ni (TESKOMB) sevindirdi. TESK Lideri Bendevi Palandöken, “100 milyarlık nefes kredisi kıymetli bir ölçü, bilhassa de borcu olup da kredi alamayan esnafın önü açılacak. Artık gözümüz Meclis’e getirilecek olan perakende yasasında ve işyeri kiralarımızın konutlarda olduğu üzere yüzde 25 ile sonlandırılması ile ticari araçlarda ÖTV’nin bir sefere mahsus sıfırlanması müjdesinde” dedi. TESKOMB Lideri Abdülkadir Akgül ise 100 milyar krediden ve borç ertelemeden toplamda 1.3 milyon esnafın yararlanacağını söyledi. 

MALİYET UCUZLAYACAK

Akacan The Mall

TESK Lideri Palandöken, yeni esnaf paketini Hürriyet’e şöyle kıymetlendirdi: “100 milyar değerli bir nefes olacak. Lakin en değerlisi de borcu olduğu için kredi alamayan esnafın önü açılacak. 6 ay sıfır faiz, sonra yüzde 4 faizle, 36 ayda yani 3 yılda borcunu ödeme imkanı bulacak, rahatlayacak. Ayrıyeten Meclis’te torba maddede sicil düzeltmeyle ilgili düzenleme de çok kritik. Evvelki esnaf paketinden 1.3 milyon esnaf yararlanmıştı, yeni eklenenlerle bu sayının daha da artacağını kestirim ediyoruz. Akaryakıt, mazot, LPG çok kıymetlendi; elektrikli ticari araçlarda bir sefere mahsus ÖTV alınmasın, bu maliyetleri düşüreceği için halkın ulaşım maliyetine de olumlu yansıyacaktır. Ayrıyeten perakende yasası bu ay Meclis’e gelecek. Marketlerin açma kapama saatlerinin değiştirilmesi, mobilya, telefon, elektronik eşya, kırtasiye, fırın mamulleri satışının durdurulmasına yönelik taleplerimizi tekrarladık. Cumhurbaşkanımız da bu mevzu üzerinde duruyor.”

TESKOMB Lideri Akgül ise verilen kredi limitlerinin yükseldiğini, bankalarda kredi vermeye kaynak yokken 100 milyarlık kaynak yaratıldığını söyledi. Piyasa kredi faizinin 9.5 olduğunu, esnaf paketinde ise 2 puan aşağıdan, yüzde 7.5 faizle kredi verileceğini belirten Akgül, esnafın en çok limit düşüklüğünden şikâyet ettiğini, bunun da 350 binden 500 bine yükseltildiğini söyledi. 1.3 milyon esnafın krediden yararlanacağını, konut otomobil almak için değil, raflarını, yenilemek için bu krediyi kullanacağını söyledi.

KİME, NE KADAR KREDİ VERİLECEK?

Türkiye genelinde esnaf odalarına kayıtlı tüm işletme sahipleri ve esnaf olmak isteyen genç teşebbüsçüler krediden yararlanacak. Bunun için herkes bulunduğu vilayet ve ilçede kayıtlı olduğu kefalet kooperatifine başvuracak. İşyeri edinme ya da işyeri yenileme kredisi almak isteyenler, 1.5 milyon TL’ye kadar, 10 yıl vadeli, yıllık yüzde 7.5 faizli kredi kullanabilecek. Sıfır taşıt almak isteyenlere de tekrar 1.5 milyon TL’ye kadar, 7 yıl vadeli, yıllık yüzde 7.5 faizle kredi verilecek. Kaybolmaya yüz tutmuş, klasik meslek kollarında faaliyet gösteren esnafa, 50 bin TL’den 500 bin TL’ye kadar, sıfır faizle 5 yıl vadeli kredi kullandırılacak. Usta teşebbüsçü kredisi, rastgele bir meslek kolunda ustalık dokümanı olup da kendi ismine iş yeri açacaklara; 500 bin TL’ye kadar, 5 yıl vadeli ve sıfır faizle kullandırılacak. KOSGEB girişimcilik eğitimini tamamlayan yaşı 35’i geçmemiş olanlara 300 bin TL’ye kadar, sıfır faizli, 5 yıl vadeli genç teşebbüsçü kredisi verilecek. Bu üç küme dışında kalan tüm işletme kredileri ise 5 yıl vadeli, yıllık yüzde 7.5 faizli ve üst limiti 500 bin lira olarak kullandırılacak. Tüm krediler Halk Bankası’ndan yıllık yüzde 15 faizle alınacak. Geri ödemeler krediye nazaran, 1 ay, 3 ay ve 6 aylık dilimler halinde yapılacak.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.