SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Telefonlarında bu mesajı gördüler… “Uyarı yapılmadan ortadan kaldırılacaksınız!”

Telefonlarında bu mesajı gördüler… “Uyarı yapılmadan ortadan kaldırılacaksınız!”Rusya’nın Kiev ve çevresinden çekilip savaş rotasını Donbass’a …

Telefonlarında bu mesajı gördüler… “Uyarı yapılmadan ortadan kaldırılacaksınız!”
Akacan The Mall
28.04.2022 10:53
0
A+
A-

Telefonlarında bu mesajı gördüler… “Uyarı yapılmadan ortadan kaldırılacaksınız!”
Rusya’nın Kiev ve çevresinden çekilip savaş rotasını Donbass’a çevirmesiyle birlikte tüm dikkatlerin yoğunlaştığı yer Transdinyester oldu. Moldova’nın içindeki Rus yanlısı ayrılıkçı bir bölge olan Transdinyester’de Rusya’nın sahte bayrak saldırıları sonrası işgal planladığı günlerdir konuşuluyor. Bölgeden gelen haberlerse bu korkuların yersiz olmadığını gösteriyor…

Bu mesaj Rus ayrılıkçılarla birlikte yaşayan Moldovalılara, Moskova’nın bölgeyi hedef alma planlarının tam da ortasında gönderildi. Mesaj, halka Ukraynalı ‘işgalcilerin’ kendilerini öldüreceğini söylüyordu.

Transdinyester bölgesindeki halk, Ukrayna’nın topraklarını işgal edeceği ve tahliye etmeleri gerektiği konusunda -sözde- uyarılar aldı.

Akacan The Mall

Uyarı mesajı ise şöyle başlıyordu: Uyarı yapılmadan ortadan kaldırılacaksınız!

Bu mesajlar Rusya’nın korku yaymak için yürüttüğü dezenformasyon kampanyasının bir parçası olarak yorumlandı ve endişeleri artırdı.

Bölgede vurulan ve zarar gören devlet binası böyle fotoğraflandı

Ukrayna’nın güneybatısına sınır komşusu olan, Moskova destekli Transdinyester bölgesinde yaşayanlar, Kiev’in bölgeyi işgal edeceği konusunda kendilerini uyaran mesajlar gönderildiğini söyledi.

MESAJLARA İNGİLİZ BASINI ULAŞTI

The Telegraph gazetesi tarafından elde edilen kısa mesajda şöyle yazıyordu: “Ukrayna Güvenlik Servisi, sivillerin daha güvenli bölgelere tahliye edilmesini şiddetle tavsiye ediyor. Sizi temin ederiz ki, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri barışçıl bölge sakinlerine zarar vermez, ancak şehirde kalanlar sabotaj gruplarının üyeleri olarak kabul edilecek ve önceden uyarı yapılmaksızın ortadan kaldırılacaktır.”

Ancak kısa mesajlar bilinmeyen numaralardan geliyordu ve kaynakları doğrulanamıyor.

Rusya, bölgeyi ve Moldova’nın Batı yanlısı hükümetini ‘istikrarsızlaştırmak’ için sahte bayrak saldırıları planlamakla suçlanıyor. Transdinyester’de son günlerde meydan gelen patlamalar da bu korkuları artırıyor.

Rusya’nın bu mesajları olası bir saldırıyı Ukrayna’nın üstüne atmak için kullanacağı düşünülüyor.

Geçen hafta, Kremlin askeri şefi Rustam Minnekayev, Rusya’nın, Rusça konuşan nüfusa yönelik baskı yaşandığını iddia ettiği Transdinyester’e erişim sağlayabilmek için güney Ukrayna’nın kontrolünü ele geçirmek istediğini söylemişti.

Transdinyester bölgesinde gerçekleşen saldırıların görüntüleri sosyal medya aracılığıyla yayıldı

Sahte mesajı alan bölge sakinlerinden biri Telegraph’a verdiği demeçte “Birçok provokasyon olabilir, bu yüzden buna inanmadım. Bilinmeyen insanlardan gelen bir mesaj güvenilir bir bilgi kaynağı değildir.” ifadesini kullandı.

Transdinyester’in Rusya’nın savaşına sürüklenmesinden duydukları endişeden bahseden bölge sakini, “Bunu istemiyoruz. Mültecileri evlerimizde ağırlıyoruz, insanlara yardım ediyoruz. Ve savaşın topraklarımıza gelmesinden korkuyoruz.” diyerek yaşananları özetledi.

SAHTE BAYRAK OPERASYONLARI BAŞLAYACAK

Ukraynalı ve Moldovalı yetkililer, Rusya’nın Moldova’da hem konvansiyonel saldırıları hem de yeni savaş biçimlerini deneyeceğini söylüyor. Rusların ayrım gözetmeyen şiddet ve terörist eylemler düzenlemesinden korkuluyor.

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, önceki gün bölgedeki bir dizi saldırıdan Transdinyester’deki “savaş yanlısı güçleri” sorumlu tuttu.

Pazartesi günü düzenlenen bir saldırıda iki radyo anteni imha edildi ve Moldovalı bir askeri birlik hedef alındı, salı günü bölgedeki Devlet Güvenlik Bakanlığı’nı birkaç patlama meydana geldi.

Rus yanlısı güçler Transdinyester’de, Ukrayna’nın insansız hava araçlarıyla Rus silah deposunun bulunduğu bir köye ateş açıldığını iddia etti ve bu iddialar Kiev tarafından provokasyon olarak adlandırıldı.

Transdinyester’in sembolünde Sovyet döneminden kalma orak çekiç figürleri kullanılıyor

Moldova ve Ukrayna arasında yaklaşık 470 bin kişinin yaşadığı bir bölge olan Transdinyester, Moldova’nın bir parçası olarak uluslararası alanda tanınıyor, ancak ayrılıkçılara vatandaşlık veren Rusya tarafından kontrol ediliyor.

Transdinyester’de yaklaşık bin 500 Rus askeri kalıcı olarak konuşlandırıldı, ancak bölgenin Ukrayna’ya yönelik yeni saldırılar için bir fırlatma rampası olarak kullanılabileceğine dair endişeler de yüksek.

Financial Times’a konuşan Ukraynalı bir istihbarat yetkilisi, Rusya’nın Moldova’da faaliyet gösteren casus ajansı FSB’nin ajanlarına gönderme yaparak, “Moldova’yı karıştırmak için bir planları var” dedi.

“Rusya Moldova’ya her an saldırabilir. Masada bu seçenek var” uyarısında bulunan yetkilinin açıklamaları Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov tarafından reddedildi.

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Malyar dün yaptığı açıklamada, Rusya’yı Transdniestria topraklarını Ukrayna’ya veya Moldova’nın geri kalanına geçmek için bir köprü yapmaya çalışmakla suçladı.

MOLDOVA RUSYA’NIN SALDIRISINA DAYANAMAZ

Moldova Dışişleri Bakanlığı da “Rusya’nın uluslararası kabul görmüş sınırlar içinde ülkemizin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekleyen tutumuyla çelişen” yorumlar üzerine Rusya büyükelçisini uyardı.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov dün yaptığı açıklamada, Rusya’nın Transdinyester’deki olayları yakından takip ettiğini ve bölgeden gelen haberlerin ciddi endişe kaynağı olduğunu söyledi.

Ukrayna cumhurbaşkanlığı danışmanı Mykhailo Podolyak, Rusya’yı Transdinyester’i istikrarsızlaştırmaya çalışmakla suçladı ve “Ukrayna yarın düşerse, Rus birlikleri Moldova’nın başkenti Kişinev’de olacak” uyarısında bulundu.

Transdinyester’de vurulan radyo antenleri

Moldova Güvenlik Konseyi’nin salı günü acil bir toplantı düzenlemesinin ardından konuşan Sandu, “Şu anda sahip olduğumuz bilgilere göre, bu girişimler, Transdinyester bölgesindeki savaş yanlısı güçler olan ve bölgedeki durumu karıştırmak isteyen kişilerden kaynaklanmaktadır.” dedi.

Ukrayna ve Gürcistan’ın aksine, Moldova NATO üyeliği peşinde değil. Sadece 2 milyon 600 bin nüfusa sahip olan ve denize kıyısı olmayan ülke, sadece birkaç bin aktif askeri personele sahip, bu yüzden bir Rus işgaline dayanması olası değil.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.