SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Tek isteği biyolojik ailesini bulmaktı… Bir DNA testi yaptı, sinema üzere bir maceranın içine düştü

Meskende yapılan DNA testleri son periyotta bilhassa ABD’de çok tanınan. Bu testler sayesinde hiç tanımadıkları kardeşlerini bulan, aile geçmişlerine dair çok değişik sürprizlerle karşılaşan birçok insan var. Birazdan okuyacaklarınız da bu türlü bir öykü. Bırakın ülke hudutlarını kıtaları bile aşan bir maceraya hazır mısınız?

Tek isteği biyolojik ailesini bulmaktı… Bir DNA testi yaptı, sinema üzere bir maceranın içine düştü
Akacan The Mall
08.01.2023 09:36
0
A+
A-

Tek isteği biyolojik ailesini bulmaktı… Bir DNA testi yaptı, sinema üzere bir maceranın içine düştü
Evde yapılan DNA testleri son periyotta bilhassa ABD’de çok tanınan. Bu testler sayesinde hiç tanımadıkları kardeşlerini bulan, aile geçmişlerine dair çok enteresan sürprizlerle karşılaşan birçok insan var. Birazdan okuyacaklarınız da bu türlü bir kıssa. Bırakın ülke sonlarını kıtaları bile aşan bir maceraya hazır mısınız?

Tim Curran, biyolojik ailesini bulma umuduyla bir gen testi yaptığında başına geleceklere dair en ufak bir fikri yoktu.

Curran, 1961 yılında California’da dünyaya gelmiş ve doğar doğmaz evlat edinilmişti. Hayatı boyunca devir periyot biyolojik ebeveynini bulmak için teşebbüslerde bulunsa da kayıtların mühürlü, resmi kurum temsilcilerinin ise ketum olması nedeniyle fazla ilerleme kaydedememişti.

Akacan The Mall

Dolayısıyla meskende yapılabilen DNA testlerinin son 10 yılda süratle yaygınlaşması, Curran için oyunun kurallarını değiştiren bir gelişme oldu.

Curran, bahtını artırmak için kesimin iki büyüğü olan 23andMe’ye ve Ancestry.com’a tükürük örneklerini gönderip beklemeye başladı. Analiz sonuçlarını içeren e-postayı okuduğunda ise gözlerine inanamadı.

Yaşadıklarını CNN Travel için kaleme alan Curran, “Hayatım boyunca daima sıradan bir Beyaz Amerikalı olduğuma inanmıştım lakin bunun yalnızca yarısının gerçek olduğunu öğrendim. Biyolojik annem Iowa doğumluydu lakin biyolojik babam Kuzey Afrikalı çıktı” tabirlerini kullandı.

Curran, 23andMe ve Ancestry’nin data tabanında birtakım akrabaları olduğunu görüyordu. Fakat bu bireylerin kimlikleri aşikâr değildi. Curran, bu siteler üzerindeki iletileşme uygulamaları aracılığıyla kelam konusu akrabalarına bildiri gönderse de bir cevap alamadı.

Ardından halka açık resmi bilgi tabanlarında dolaşmaya başlayan Curran, haftalarca uğraştıktan sonra nihayet her iki ebeveyninin de kimliklerini tespit etmeyi ve yakın akrabalarının bağlantı bilgilerini bulmayı başardı.

Casablanca’nın en ünlü sahnesi

FAS’TAN SAN FRANCISCO’YA UZANAN BİR HAYAT

Curran’ın biyolojik babası 1930’ların ortalarında Fas’ın Kazablanka kentinde dünyaya gelmişti. Bu gerçeği öğrenen Curran, Humphrey Bogart ve Ingrid Bergman’ın Nazilerden kaçtığı 1942 tarihli “Casablanca” sinemasıyla ilgili hayaller kurmaya başlamıştı.

Resmi kayıtlar, biyolojik babanın 1959 yılında ABD’ye göç ettiğini ve San Francisco’da yaşamaya başladığını gösteriyordu. Anne de San Diego’da büyümüş ve liseden sonra San Francisco’ya yerleşmişti. Pekala lakin bu insanları yaşadıkları yerleri terk edip San Francisco’ya yerleşmeye iten neydi?

Curran ailesi hakkında bilgi sahibi hayli merakı körükleniyordu. Aklından güzeliyle kötüsüyle birçok senaryo geçiyordu. Varlığından bile haberdar olmayan akrabalarıyla tanıştığında söyleyeceği şeylerin provalarını yapıyordu kendi kendine. Nihayetinde tüm cüretini topladı ve aile üyelerine bildiriler gönderdi.

Tahmin ettiği üzere Curran’ın varlığından ne annesinin ne de babasının ailesinin haberi vardı. Münasebetiyle hepsi ufak bir şok yaşadı. Lakin bu durum onu kucaklamalarına pürüz olmadı. Bu hal Curran’ı ziyadesiyle rahatlattı.

Ne var ki tüm haberler güzel değildi. Biyolojik ebeveynlerinin hayatlarını kaybettiğini öğrenen Curran, anne babasıyla asla tanışamayacağını anlayınca çok büyük bir hayal kırıklığına uğradı. “Onları bulmak için daha evvel harekete geçsem sonuç farklı olur muydu?” diye düşünmeden duramıyordu.

En büyük tesellisi ise anne ve babasının tüm kardeşlerinin hala hayatta olmasıydı.

North Beach’te geçmişi çok eskiye dayanan cümbüş yerleri bulunuyor

BEBEĞİN VARLIĞINI BİLEN ÇOK AZ KİŞİ VARDI

Yeni ailesi sayesinde Curran, anne ve babasının öykülerine dair kesimleri birleştirmeyi başardı.

Dünyanın iki ucunda doğup büyüyen bu iki genç, vaktinde kendi aileleriyle çok çatışmış ve ellerine geçen birinci fırsatta meskenden ayrılmıştı. Kendilerini “özgürlükler şehri” San Francisco’ya atmalarının sebebi de buydu.

Babası, North Beach civarında döşemeci olarak çalışıyordu. Annesi de tıpkı semtteki bir gece kulübünde garsonluk yapıyordu. Curran, “Babamın, annemin çalıştığı kulüpte yer döşemesi yaptığı sırada tanıştıklarını hayal ediyordum” sözlerini kullandı.

Muhtemelen birlikte çok fazla vakit geçirmemişlerdi. Zira baba o devirde diğer bir kız arkadaşıyla birlikte yaşıyordu. Curran’ın teyzesi de kardeşinin bu türlü bir adamdan bahsettiğine hiç şahit olmamıştı. Hatta anne, gebe olduğunu kız kardeşi ve kendi annesi haricinde hiç kimseye söylememişti. Babanın ailesi de genç adamın bu türlü bir hamileliğe dair bilgisi olmadığından emindi.

Sürprizler bununla bitmiyordu. Curran’ın annesi hayatının geri kalanında ne evlenmiş ne önemli bir alaka kurmuş ne de çocuk sahibi olmuştu. Baba tarafına gelince; Curran bir erkek bir de kız kardeşi olduğunu, Fransa’da ve Fas’ta yaşayan onlarca kuzeni bulunduğunu öğrendi.

Paris’in Montmartre mahallesi

“PARİS’İN MANEVİ OĞLU” OLDU

Kuzenleri Curran’ı yaşadıkları ülkelere davet etti. O da uçak biletlerini alıp ailesiyle tanışmak üzere Fransa ve Fas’ın yolunu tuttu.

Curran’ın birinci durağı Paris’ti. Burada yaşayan kuzenlerinden biri, konutunda Curran için büyük bir parti verdi. Bu sayede Curran bütün akrabalarıyla tanıştı.

Akrabaları Curran’a hazır Fransa’dayken ziyaret etmesi gereken yerlere dair de ipuçları verdi. Daha evvel iki sefer Paris’e gitmiş olmasına karşın Curran daima turistlerin gezdiği yerleri gezmişti. Bu defa Buttes-Chaumont Parkı’na gidip Julien’de “bouillon” çorbası içen Curran, “Kendimi Paris’in manevi oğlu üzere hissettim” tabirlerini kullandı.

Curran’ın Fas’ta geçirdiği vakitler daha da enteresandı. Hayatı boyunca Avrupa ve Amerika kıtalarının dışında bir yere gitmemiş olduğundan, Fas hem değişik hem de sihirli bir seyahat olacaktı.

Curran, birinci 6 günü Kazablanka’dan 45 dakika uzaklıktaki bir kıyı kasabası olan Dar Bouazza’da geçirdi. Buraya gittiğinde kuzenlerinin, dedesinin bir asır evvel satın aldığı bir yere yan yana yazlıklar inşa ettiğini ve yazlarını burada geçirdiklerini öğrendi.

Kazablanka

FAS’TA KÖKLERİNİ BULDU

Curran bu süreçte birtakım zorluklar yaşadığını da anlattı. Akrabalarının irtibat lisanı Fransızcaydı. Halaları ve amcaları İngilizce bilmiyordu. Curran da Fransızca bilmediğinden, kuzenlerinin tercümanlığı olmadan konuşmalara katılamıyordu. Bilhassa sofra sohbetlerinde zorlanan Curran, bir sonraki ziyareti öncesi Fransızca öğrenme kararı aldı.

Curran, “Yaşadığım lisan sıkıntısına karşın tüm akrabalarımı tanıma fırsatı buldum. Katı amcamı, anaç halalarımı, şakacı kuzenimi… En değerlisi de onların kişilik özelliklerini ve tuhaflıklarını kendimde de gördüm” dedi.

Ancak akrabalarla vakit geçirip nefis FAS yemekleri yemek Curran için kâfi değildi. Babasının memleketini daha güzel tanımak istiyordu. Bunun için bir seyahat şirketi sahibi olan kuzeninin organize ettiği bir cinsle Fez’e ve Marakeş’e de gitti.

İki kentin de büyüleyici hoşlukta olduğunu belirten Curran, “Ama bir yandan da tuhaf bir biçimde tanıdıktılar. DNA seyahatim sayesinde bu kentleri eşsiz ve ferdî bir biçimde deneyim ettim. Rehberleri ailemin kültürünü ve tarihini keşfedebilmem için bana özel tipler organize etti. Hatta Fez’deki aile kabristanımızı bile ziyaret etme bahtı buldum” diye yazdı.

Fez

SÜRPRİZLERE HAZIRLIKLI OLMAK GEREK

Curran kendisi üzere meskende DNA testi yapmayı planlayanlara da “İsteseniz de istemeseniz de kendinizi bir maceranın ortasında bulabilirsiniz” ikazını yaptı.

Gerçekten de bu testleri yaptıranların kimileri taşıdıkları genetik hastalıkları kimileri da etnik kökenlerini öğrenme maksadıyla yola çıkıyor. Fakat testler sayesinde hiç tanımadıkları bireylerle beklenmedik bağlarını ortaya çıkaran birçok kişi de var.

Yıllarca babaları bildikleri kişinin babaları olmadığını keşfedenler, sperm bağışı yoluyla dünyaya geldiğini ve sayısız kardeşi olduğunu öğrenenler yakın vakitte öykülerine şahit olduğumuz örneklerden kimileri.

Hatta bu sürpriz keşiflere odaklanan “Suddenly Family” isimli bir podcast serisi bile bulunuyor. Serinin imalcisi gazeteci Samuel Burke, “DNA testi Pandora’nın kutusunu açabilir ve maalesef DNA sanayisinde kimse bundan bahsetmiyor” dedi.

Şok yaşamamak ismine test yaptırmadan evvel her şeye hazırlıklı olmak gerektiğin belirten Burke, “Beklenmedik bir şeyle karşılaşacakmışsınız üzere düşünün. Şayet makûs bir şey çıkacağından şüpheleniyorsanız, sonuçlarınızı paylaşmamayı tercih edebilirsiniz” diye konuştu.

Bu alanda çalışırken öğrendiği en kıymetli dersin “yavaş gitmek” olduğunu da söz eden Burke, “‘Sonuçlarımı çabucak paylaşıp tüm gizemi bir anda çözmeliyim’ diye düşünmeyin” yorumunu yaptı.

Podcast’in dördüncü kısmında anlattığı üzere Burke de yakın vakitte kendisini yetiştirenlerin biyolojik ailesi olmadığını öğrenme şoku yaşamıştı.

CNN Travel’ın “I used DNA analysis to find my birth family and it sent me across three continents” başlıklı haberindend derlenmiştir

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.