SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Tasarruf planları askıya alındı

Tasarruf planları askıya alındıING Türkiye ve Ipsos işbirliğiyle yapılan Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın sonuçların bakıldığında …

Tasarruf planları askıya alındı
Akacan The Mall
20.06.2022 15:37
0
A+
A-

Tasarruf planları askıya alındı
ING Türkiye ve Ipsos işbirliğiyle yapılan Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın sonuçların bakıldığında temel mal ve hizmet ögelerine erişimin zorlaştığı ve gelir ile hayat şartlarının baskı altında kaldığı ortamda, yakın gelecekte…

ÇAĞLAR KUZLUKLUOĞLU – BLOOMBERG HT ARAŞTIRMA

Fed toplantısının beklendiği ve 75 baz puanlık faiz artırım kararının çıkmasının akabinde piyasalarda volatilitenin izlendiği hafta açıklanan tasarruf eğilimleri araştırmasında; yastık altı altın, nakit, sistem içi altın ve BES, iştirakçiler tarafından en çok tercih edilen tasarruf araçları olduklarını gözler önüne koydu.

Akacan The Mall

ING Türkiye ve Ipsos işbirliğiyle yapılan Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın 2022 birinci çeyrek sonuçlarına nazaran, halkın yüzde 18,7’si tasarruf sahibi. Pandemi ile Türkiye ve dünyada artış gösteren tasarruf etme eğilimi, kelam konusu araştırmanın aktüel sonuçlarına nazaran de yüzde 18,7’lik bu oranla son 1,5 yılın en yükseğinde. Türkiye’de 2017 yılının Şubat ayından bu yana birkaç aylık istisna haricinde yıllık enflasyon yüzde 10’un üzerinde çift hanelerde seyrediyor.

Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında; kurlarda üst taraflı besbelli hareketlerin izlendiği 2018’de yüzde 15-16’larda seyreden lakin 2017, 2019 yıllarında ve 2020’nin birinci yarısında yüzde 13-14’lerde kümelenen bir tasarruf sahipliği oranı görülüyor. 2020’nin üçüncü çeyreğinde yüzde 20’nin üzerine yükselen bu oran, o periyottan itibaren yüzde 18’lerde seyrediyor.

2021 yılından itibaren dünyada da bariz biçimde yükselen ve kalıcı hale gelen enflasyon şartları, Türkiye’de çift hanelerde seyreden enflasyonun 2022’nin birinci çeyreğinde yüzde 60’ların da üzerine çıkmasına neden oldu. Temel mal ve hizmet ögelerine erişimin zorlaştığı ve gelir ile hayat şartlarının baskı altında kaldığı ortamda, araştırma sonuçlarına nazaran yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların ortasında ise önümüzdeki “3 ay içerisinde” tasarruf edeceğini belirtenlerin oranı %18’den %16’ya gerilemiş görünüyor. Bu durumda tekrar araştırma sonuçlarına nazaran “yeterli gelirin olmaması”, tasarruf yapamamanın en kıymetli sebebi fakat bu sebep 2022 birinci çeyrekte bir evvelki çeyreğe nazaran daha yüksek oranda belirtilmiş vaziyette.

Yastık altı altın ve nakit zirvede

Çift haneli enflasyonun görüldüğü 2017’den günümüze kadar geçen müddette; kişisel emeklilik fonları 2020’ye kadar tasarruf aracı tercihi olma pozisyonunu başkan olarak sürdürse de pandeminin başladığı 2020’den itibaren kademeli olarak gerileme kaydetti. Kişisel emeklilik fonlarını tıpkı devirde ikinci sırada izleyen “yastık altı altın ve nakit Türk Lirası ve Döviz” ise 2021 yılı son çeyreği ve 2022 birinci çeyrekte birinci sıraya yükseldi. Tasarruf aracı tercihlerinde bir başka dikkat çeken öge ise; seçenekler ortasına 2021 yılının birinci çeyreğinde dahil olan kripto para üniteleri oldu. 2021’in birinci çeyreğinde edindiği hissesini sonraki çeyrekte iki katına çıkaran kripto para üniteleri, ulaştığı seviyesi müdafaayı 2022’nin birinci çeyreğinde sürdürüyor. TL vadeli hesap; 2017 birinci çeyreğinde kişisel emeklilik fonları sonrası yüksek seviyedeki tercih edilme pozisyonunu fazla sürdüremezken bilhassa düşük faiz siyasetine paralel olarak genelde yatay ve aşağı taraflı bir trend ile ilerliyor. Sistem içi altın ise bilhassa ons altının ve döviz kurlarının yükselişleri ile dikkat çektiği 2018 ortasından günümüze olan trendi ile üst taraftaki seyri ile dikkat çekiyor. Döviz vadeli hesap ve vadesiz hesap kıymetli hisseleri ile istikrarlı biçimde pozisyonunu korurken, pay senedi ve fonlar tercihler ortasındaki yerlerini fazla değiştirememiş görünüyor. Hazine bonosu ve devlet tahvili ise en az tercih edilen araç olarak görülüyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.