SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Tarımın geleceği masaya yatırıldı

Tarımın geleceği masaya yatırıldıZiraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması’nda konuşan Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “2022 yılında ziraî …

Tarımın geleceği masaya yatırıldı
Akacan The Mall
13.05.2022 14:07
0
A+
A-

Tarımın geleceği masaya yatırıldı
Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması’nda konuşan Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “2022 yılında ziraî üreticilere 9,8 milyar TL meblağında faiz takviyesi sağlamayı öngörüyoruz.” dedi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci de bitkisel üretimde farklı…

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, “Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması” programında biraraya geldi.

Tarım bölümüne ait değerlendermi ve açıklamalar yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “2022 yılında ziraî üreticilere bir evvelki yıla nazaran iki katından fazla bir artışla 9,8 milyar TL meblağında faiz dayanağı sağlamayı öngörüyoruz.” dedi.

Akacan The Mall

Son 10 yılda, Türkiye’nin tarım bölümünün yüzde 28 büyüyerek, 2021 yılında ziraî gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) 407 milyar TL düzeyine ulaştığını belirten Nebati, çalışanların da yüzde 17’sinin tarım kesiminde istihdam edildiğin yaklaşık 5 milyon kişinin geçimini tarımdan sağladığını lisana getirdi.

2021 yılında tarım eserleri ihracatı bir evvelki yıla nazaran yüzde 20 artarak 7,2 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini belirten Nebati, 2022 yılı mart ayı prestijiyle yıllıklandırılmış tarım eserleri ihracatımız 7,5 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Bakan Nebati, klim değişikliği ve tarım başlığına da değinerek, “Araştırmalar, 2050 yılında dünyamızın ulaşacağı toplam nüfusu beslemek için bugünkünden yüzde 60 daha fazla besine gereksinim duyacağımızı gösteriyor. Bu orandaki besin üretimi için de yüzde 15 daha fazla suya ihtiyaç duyulacaktır.” dedi.

90 milyar lira takviye

Son beş yılda çiftçilere yaklaşık 90 milyar TL fiyatında ziraî dayanak ödemesi gerçekleştirdiklerini belirten Nebati, “2022 yılı için 25,8 milyar TL olarak belirlenen ziraî takviye bütçesine hububat üreticilerine ödenmek üzere 3,2 milyar TL ek girdi dayanağı ek ederek 29 milyar TL’ye çıkardık.” diye konuştu.

Nebati, ayrıyeten, 2004 yılından bu yana ziraî üreticilere, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla Hazine faiz takviyeli kredi kullandırarak üreticilerin finansman muhtaçlığını uygun şartlarda karşıladıklarına dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

“Bu kapsamda, 2021 yılı içinde 896 bin üreticiye 75 milyar TL fiyatında Hazine faiz takviyeli kredi kullandırdık. Bu kredilerin faizinin, ortalama yüzde 70’i Bakanlığımızca karşılanmıştır. 2022 yılında da ziraî üreticilere bir evvelki yıla nazaran iki katından fazla bir artışla 9,8 milyar TL fiyatında faiz takviyesi sağlamayı öngörüyoruz.

Böylece küçük ölçekli üreticilerin ağır olarak kredi kullandıkları başlıklardan klâsik hayvansal üretimde 100 bin TL olan sıfır faizli kredi meblağı 200 bin TL’ye, klâsik bitkisel üretimdeki 50 bin TL olan sıfır faizli kredi fiyatı da 100 bin TL’ye yükselttik. Ayrıyeten, 15 Nisan tarihinde borçları aciz vesikasına bağlanmış üreticilerimize ödeme kolaylıklarının sağlanmasına yönelik düzenlemeyi uygulamaya koyduk.”

Ziraî sulamada güneş gücü santrali kurulumunda Ziraat Bankası vasıtasıyla 12 ay ödemesiz 84 ay vadeli kredi imkanı getirdiklerin söyleyen Nebati, “Uygulama müddeti 2023 yıl sonuna kadar devam eden bu imkanla 7,5 milyon TL azami kredi kullanma limiti, yurt içinde üretilen makine teçhizat için yüzde 100, bunun dışındaki makine teçhizatta da yüzde 75 oranında faiz dayanağı sağlıyoruz.” tabirlerini kullandı.

Ayrıyeten, ziraî sulama projeleri kapsamında DSİ ile TOKİ ortasındaki iş birliği ile 830 bin hektar olarak planlanan projelerden öncelikli olarak 390 bin hektarlık alanı içeren 143 sulama projesini hayata geçireceklerini bildiren Nebati, çiğ süte litre başına 20 kuruş olarak uygulanmakta olan takviye fiyatını 1 Mart-15 Mayıs periyoduna yönelik olarak 4 kat artırarak litre başına 1 TL düzeyine çıkardıklarını, böylece çiftçilere aylık yaklaşık 930 milyon TL destekleme ödemesi yapmayı öngördüklerini aktardı.

1,7 milyon üretici 42 milyar lira faizsiz kredi kullandı

“Stratejik eserlere ek takviyelerle çiftçimizin yanında olduk. 2002’de 5 esere prim takviyesi verilirken bugün 18 esere prim takviyesi sağlıyoruz. Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi proje sayısını son 3 yılda 27’den 50’ye çıkardık. Bu bölgelere şimdiki sayılarla 450 milyon lira altyapı kredisi sağladık.” diyen Nebati, hayvancılık dalına yönelik sıfır faizli kredi uygulamasıyla 1,7 milyon yetiştiricinin toplam 42 milyar lira faizsiz kredi kullandığını bildirdi.

“Bitkisel üretime farklı kıymet vermek durumundayız”

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Mutlak surette stratejik eserlere; yumurtaya, yağlı tohumlara, baklagillere, şeker pancarına bitkisel üretimde farklı bir ehemmiyet vermek, hayvansal üretimde de et, süt, yumurtaya takviye olmak durumundayız.” dedi.

Kirişci, Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması’nda yaptığı konuşmada, aktifliğin klasik hale gelmesini, tarımın Davos’u olarak milletlerarası bir hüviyet kazanmasını, her yıl bir tema alınıp Türkiye’nin bir tarım kentinde bu cins etkinliklerle kutlanmasını diledi.

Kirişci, Türkiye’nin 30 milyar dolara dayanmış dış ticaretinin bulunduğunu, kendi ülkesindeki vatandaşlarını, süreksiz statüsündeki mültecileri, bu ülkeye gelen konukları ve ihracatıyla yurt dışındakileri doyuran bir üretici olduğunu anlatarak, “Ben bu eli öpülesi üreticilerimizin, tüm dünyadaki üreticilerin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü tebrik ediyorum.” dedi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.