SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Taksilerde zirve lambası tartışması!

İBB UKOME toplantısında kabul edilen, taksilere yönelik ‘akıllı zirve lambası’ uygulaması tartışma yarattı. Tüketici Müracaat Merkezi Onursal Lideri Aydın Ağaoğlu, “Zaten var olan bir uygulamayı, yine getiriyorlar. Anlaşılan, kurallara riayet edilmiyor. Berbat niyetli şoförler bu sistemi suistimal edebilir” dedi. İBB Ulaşım Daire Lideri Utku Cihan ise, “Mevzuatta akıllı zirve lambası, öncesinde yalnızca sarı renkli taban üzerinde ‘Taksi’ yazan bir zirve lambasıydı. Bunun dışındaki kullanımlar yasaktı. Taksicinin bu sisteme dışarıdan rastgele bir müdahale talihi yok” diye konuştu. Taksiciler Esnaf Odası Lideri Eyüp Aksu ise, “Bu mevzuyu suistimal eden taksiciler olursa İBB ve polis hassas kontroller yapabilir” dedi.

Taksilerde zirve lambası tartışması!
Akacan The Mall
30.01.2023 10:38
0
A+
A-

Taksilerde zirve lambası tartışması!
İBB UKOME toplantısında kabul edilen, taksilere yönelik ‘akıllı zirve lambası’ uygulaması tartışma yarattı. Tüketici Müracaat Merkezi Onursal Lideri Aydın Ağaoğlu, “Zaten var olan bir uygulamayı, tekrar getiriyorlar. Anlaşılan, kurallara riayet edilmiyor. Makus niyetli şoförler bu sistemi suistimal edebilir” dedi. İBB Ulaşım Daire Lideri Utku Cihan ise, “Mevzuatta akıllı zirve lambası, öncesinde yalnızca sarı renkli taban üzerinde ‘Taksi’ yazan bir zirve lambasıydı. Bunun dışındaki kullanımlar yasaktı. Taksicinin bu sisteme dışarıdan rastgele bir müdahale talihi yok” diye konuştu. Taksiciler Esnaf Odası Lideri Eyüp Aksu ise, “Bu mevzuyu suistimal eden taksiciler olursa İBB ve polis hassas kontroller yapabilir” dedi.

İBB’nin 26 Ocak’taki UKOME toplantısında ‘Taksi Nakliyeciliğinde Kullanılan Zirve Lambası Düzenlenmesi Teklifi’ oy çokluğuyla kabul edilmiş, taksilere akıllı zirve lambalarına geçiş için 3 ay müddet tanınmıştı. Taksimetreyle de entegre olarak çalışacak sistemle, taksimetre açıldığında zirve lambasında ‘Dolu’, yolcu bulunmadığında ‘Boş’, uygulama rezervasyonları durumunda ise ‘RZV’ yazacak. Yeni sistemin uygulanmaya başlanması öncesinde sistemin nasıl uygulanacağı ve yeni uygulamanın benzerinin daha evvel de uygulandığı savı tartışılmaya başlandı.

BU UYGULAMA EVVELDEN BERİ VAR ZATİ KULLANILIYORDU

Akacan The Mall

Taksilerdeki zirve lambasının yeni bir uygulama olmadığını sav eden Tüketici Müracaat Merkezi Onursal Lideri Aydın Ağaoğlu, “UKOME bir karar aldı, taksiler artık doluysa ışıklı zirve lambası dolu olduğunu yazacak, şoför değiştirmeye gidiyor yahut taşınabilir uygulama üzerinden yolcu almaya gidiyorsa ‘Rezerve’ yazacak lakin, bu uygulama evvelden beri var, esasen kullanılıyordu. Olan bir uygulamayı, tekrar getiriyorlar. Anlaşılan, kurallara riayet edilmediği anlaşıldı. Dolu-boş biçiminde uygulama yapmayan taksilere yaptırımların tesirli olması lazım. Tüketiciler haklarına sahip çıkarak, boş taksi kendilerini almadığında şayet ışıklı zirve tabelasında da boş olduğu gözüküyorsa kesinlikle ilgililere şikayetini yapmalı” formunda konuştu.

SÜRÜCÜ MAKUS NİYETLİYSE YAPILABİLECEK BİR ŞEY YOK YAPTIRIMLAR TESİRLİ OLMALI

Sürücü berbat niyetliyse tedbirlerin hiçbir faydası olmadığını belirten Ağaoğlu, “Örneğin, hiçbir kontağı olmadığı halde sürücü değiştirme vaktinde değilken bile rezerve yazabilir. Şoför, turisti, kendi almak isteyeceği yolcuyu gördüğünde ise bu formda yanına yaklaşabilir. Bu noktada yaptırımların da biraz daha tesirli olmasında fayda var. Tahlil için ne yapılabilir, örnek veriyorum, bu durumu suistimal eden, müşteri seçen şoför cezalandırılır. Hatta iki üç sefer tekrar edildiğinde plaka ruhsatı iptal edilebilir. Zira plaka sahiplerine verilen bu hak ebediyen kullanılabiliyor, dededen toruna geçebiliyor ve hiçbir plaka sahibi bu hakkın iptal edilmesini istemez. Buna nazaran de şoförlerini eğitirler, şoförler de müşterilerine problem yaratacak haksızlıklar yapmazlar. Şoförler yerli müşteri gördüklerinde doluyum diyorlar, turist gördüklerinde alıyorlar. Yerliye, değişime gidiyorum, uygulamadan yolcu aldım üzere mazeretler öne sürebilir, ‘rezerve’ olduklarını tabir edebilirler. Yani, şoför berbat niyetliyse yapılabilecek bir şey yok, yaptırımların tesirli olması, caydırıcı olması gerekir. Evvelce de vardı, taksi doluysa zirvedeki taksi ışığı sönecek, boş ise müşteri arıyorsa yanacaktı. Tüketici, ışığı yanık halde durmayan taksiyi İBB yahut ilgili belediyelere şikayet iletmelidir. Bu hizmet kamusal bir hizmettir, bu hizmeti sunmaktan kaçınılamaz” dedi.

ÖNCESİNDE YALNIZCA SARI RENKLİ ÜZERİNDE TAKSİ TABİRİ YAZAN BİR ZİRVE LAMBASI VARDI

İBB Ulaşım Dairesi Lideri Utku Cihan ise, “Mevzuat çok açık. Akıllı zirve lambası öncesinde yalnızca sarı renkli üzerinde, ‘Taksi’ yazan bir zirve lambasıydı. Bunun dışındaki kullanımlar yasaktı. Alanda taksilerle ilgili yaşadığımız sıkıntılardan biri de bu zirve lambalarının değiştirilerek, özelleştirilerek kullanılmasaydı. Biz de görüyorduk, birtakım taksicilerimiz bunları tercih ediyorlardı, aslında bu da bize yürek verdi. Münasebetiyle müsaade almadan, mevzuata ters olarak yeni uygulamaya benzeri zirve lambaları kullananlar evet vardı. Biz ise geçenlerde aldığımız UKOME kararı ile İstanbul’daki tüm taksilerin akıllı zirve lambası kullanmasını zarurî hale getirdik, üç ay içerisinde hepsi kullanıyor olacaklar. Bu yeniliği resen getirenler vardı, ama bizim sistemimize yani ‘akıllı zirve lambası’na geçiş zarurî hale geldi” sözlerini kullandı.

TAKSİCİNİN BU SİSTEME DIŞARIDAN RASTGELE BİR MÜDAHALE BAHTI BULUNMAYACAK

Tepe lambalarının mevcut kontrol sistemleriyle entegrasyonu bulunacağını belirten Cihan, “İstanbul’da bizim bir İtaksi sistemimiz var. Bu sistem tüm taksilerde bulunan bir kontrol sistemi ve sonrasında biz mecliste alınan kararla İstanbul’da 2 taşınabilir taksi-yolculuk uygulamasına lisans vermiş durumdayız. Uygulamaların İtaksi sistemiyle entegrasyonu var. Biz rastgele bir davet ve seyahatin ayrıntılarını bu sistemle görebiliyoruz. Şoförün cep telefonuna uygulamadan davet geldiğinde ve rezervasyon talebi oluştuğunda bu görünüyor. Kontrol sistemimizin zirve lambasıyla entegrasyonu bulunduğundan bu durumda taksici uygulamadan süreç yapıldığında zirve lambası otomatik olarak rezerve halini alacak. Taksicinin bu sisteme dışarıdan rastgele bir müdahale bahtı bulunmayacak. Dolu, boş ya da rezerve tabirlerine rastgele bir müdahale kelam konusu olmayacak. Yalnızca tek bir butonumuz var, bu buton taksicinin acil durumda ‘SOS’ vermek için basabileceği buton. Bunun dışında taksicilerin zirve lambasındaki dolu, boş, rezerve yazılarını değiştirebileceği bir buton araç içerisinde bulunmayacak. Büsbütün cep telefonuna, cep telefonu uygulamalarına, İtaksi sistemine ve taksimetreye entegre bir sistem olacak. Dışarıdan buna müdahale bahtı yok” diye konuştu.

“ŞOFÖR DEĞİŞİM DURUMU İÇİN EKSTRA BİR İKAZ İŞARETİ YAPMAYA MUHTAÇLIK YOK”

Yeni uygulamayla ilgili bilgi veren Cihan, “Şoför değişimi konusunda ise, şöyle bir bahis var, bu sürücü değişimi durumu İstanbul’daki taksicilerin yolcu almama mazeretlerinden en önde olanlarından bir tanesi. Münasebetiyle öbür sürücüyle mevcut sürücü ortalarında anlaşacaklar, o alanda sürücü değişikliği yapacaklar. Buna nazaran de kendi ortalarında bir sistem oluşturacaklar. Sürücü değişimi durumu için ekstra bir çalışma yapmaya, ekstra bir ikaz işareti yapmaya gereksinim yok” biçiminde konuştu.

“ESKİDEN BU UYGULAMA YOKTU ZİRVE LAMBALARI SABİTTİ”

Yaşanan şikayetler sebebiyle yeni uygulamaya geçildiğine vurgu yapan Taksiciler Esnaf Odası Lideri Eyüp Aksu, “Şimdi kimi yolcularımız, taksiler bizi almıyor üzere durumlar yaşıyorlardı. Şikayetler oluyordu. Artık 3 ay içerisinde tüm taksilerde, zirve lambalarındaki led ekranda dolu, boş, rezerve, acil durum üzere tabirler yazacak. Şayet taksici, taksimetreyi açarsa otomatik olarak lambada ‘Dolu’ yazacak, taksimetre kapalı, yolcu yok ise ‘Boş’ yazacak. Arkadaş uygulama davetine yahut durak telefon davetine gidiyorsa yahut araç sürücü değişimi ya da muhtaçlığını karşılamaya gidiyorsa ‘Rezerve’ yazacak. Evvelden bu uygulama yoktu. Bir evvelki uygulamada zirve lambaları sabitti. Yalnızca Taksi yazıyordu, artık led ışıklı ikazlı olacak. Araç içerisindeki Zirve Lambası elektronik ortamla değişecek. Manuel müdahale edilmeyecek. Arkadaş çağrıyı kabul ediyorsa, ‘Rezerve’ yazacak. Bu mevzuyu suistimal eden taksiciler olursa İBB ve polis hususta hassas kontroller yapabilir” dedi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.