STERLIN
41,1570
DOLAR
32,3370
EURO
35,1959
ALTIN
2.247,60
BIST
8.718,11
SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Tabipler Birliği’nden Covid-19 Önerileri – KIBRIS HABER

Tabipler Birliği’nden Covid-19 Önerileri – KIBRIS HABER
Akacan The Mall
30.06.2022 16:25
0
A+
A-

COVID-19’da Güncel Durum ve Öneriler:

Dünyada Mart 2022’den beri COVID-19 vakalarında düşüş trendi gözlenmesine rağmen Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre son haftalarda COVID-19 vakalarında artış meydana gelmiştir. 20-26 haziran 2022 tarihleri arasında Dünya çapında 4.1 milyon yeni vaka ve 8500’den fazla ölüm bildirilmiştir. Dünya çapında son 1 haftada COVID-19 vakalarında görülen %18 oranında artışın yanında ölümlerde de %3 artış tespit edilmiştir. Dünyada bölgelere göre en fazla vaka artışı % 47 ile Doğu Akdeniz ve %33 ile Avrupa bölgesinde tespit edilmiştir.

Hepimizin farkında olduğu ve çevremizde gözlemleyebileceğimiz gibi COVID-19 pandemisi ülkemizde ve Dünyada devam etmektedir. 2 seneden uzun bir süredir yaşantımızı etkileyen COVID-19, omicron varyantı baskın hale gelmiş ve alt tipleriyle beraber ( özellikle son haftada artış saptanan BA.4 ve BA.5) insanlar arasında daha bulaşıcı olacak şekilde evrimine devam etmektedir.

Bütün bu nedenlerle sağlıklı bir şekilde günlük yaşantımıza devam edebilmek için kişisel korunma tedbirlerimizden vazgeçmememiz gereklidir. Kişisel korunma tedbirlerinin en başında etkin maske kullanımı gelmektedir. Ülkemiz ve Dünyada artış trendi olan COVID-19 varyantlarına karşı basit bir şekilde korunmanın yolu maske kullanımına devam etmekten geçmektedir.

Akacan The Mall

Rakamlar ve güncel veriler ışığında değerlendirme yapıldığında varyantlar ve alt tipleri evrimleşme kapasitesiyle yayılımlarını sürdürürken değişikliğe uğramaya devam etmektedir. Bu nedenle varyant ve alt tip değişikliklerinin getireceği olası vaka artışları, hastane ve yoğun bakım yatışı gerekliliklerine önceden hazırlıklı olmak toplum sağlığı yararına olacaktır. Bu hazırlıklar için yapılması gerekenler;

  • COVID-19 nedeniyle başvuran hastane ile yoğun bakım yatışı gereken hastalar için uygun ve diğer servislerden bağımsız yataklar olması ve  yeterli yatağın hazır bekletilmesi, gereğinde kapasitenin nasıl artırılacağının planlanması
  • COVID-19 servis ve yoğun bakım takibi gerektirebilecek hastaların bakımı ve tedavisi için görevlendirilecek hekim, hemşire ve personellerin planlaması yapılıp son dakika kararları ile kaosa ve hizmet aksamasına neden olunmamalıdır.
  • Hali hazırda tespit edilen pozitif vakaların hastaneye başvurma ve doktor muayenesi ihtiyacı göz önünde bulundurularak COVID-19 poliklinikleri oluşturulup, diğer poliklinik hizmetlerinin etkilenmemesinin sağlanması ve diğer nedenlerle poliklinik muayenesi yapılacak olan hastalarla aynı alanlarda bekletilmemesinin sağlanması bulaşı en aza indirmek açısından önemlidir. Bunun için;
  • Oluşturulacak COVID-19 poliklinikleri hastalara gecikmesiz hizmet verilebilecek sayıda olmalı
  • Polikliniklerde çalışacak hekim, hemşire ve personel planlaması yapılmalı,
  • Önceden duyurusu yapılarak ve hastane içerisinde gerekli işaret/yönlendirme levhaları ile COVID-19 hastaları başvuracağı merkezler hakkında bilgilendirilmiş olmalı
  • COVID-19 poliklinikleri bulaş riskini en aza indirilmesi açısından izole olmalı
  • COVID-19 nedeniyle istihdam edilen personel istihdam amacına uygun şekilde hizmet vermelidir.
  • Herhangi bir hastalık nedeniyle hastaneye başvurup başvuru gerekçesi hastalığının yanında COVID-19 pozitif olduğu saptanan hastalar için her serviste yeterli miktarda izole odalar oluşturulması sağlık hizmetinin aksamasının önüne geçecek önlemlerden olacaktır.  
  • Ameliyat ya da girişimsel işlemler öncesi hastalara PCR testi, hastane yatışlarında antijen veya PCR testi rutin olarak yapılmalıdır.
  • Acil servisin acil hastalar için kullanılmasının sağlanması açısından, COVID-19 hastalarının rutin poliklinik takip ve tedavileri için acil servis kullanılmamalı, covid-19 pozitif hastaların mesai dışı zamanlarda acil durum teşkil eden şikayetleri olması halinde acil servise başvurmaları ve takip, tedavilerinin sağlanabileceği izole alanlar oluşturulması gereklidir.
  • Acil serviste görev yapan sağlık çalışanlarının sayılarının bu hizmetleri yürütecek yeterli sayıya ulaştırılması gereklidir.

COVID-19 pandemisinin Dünya çapında hala devam etmekte olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir. Bu nedenle ülkemizde toplum sağlığını korumak adına COVID-19 antijen/PCR testlerinin yeterli sayıda yapılması, ücretsiz ve ulaşılabilir olması gerekliliğini vurgularız.

Sağlık bakanlığı tarafından açıklanan haftalık verilerde test pozitiflik oranı %10’a yaklaşan ülkemizde yetersiz test yapıldığını gözlemlemekteyiz. Ücretsiz test uygulamasının kaldırılmasının bu yetersiz test sayısında büyük etkisi olduğu açıktır. Test pozitiflik oranları günlük olarak değerlendirilip Dünya Sağlık Örgütünün de önerdiği şeklide yüzde 5 pozitiflik oranının altında olacak şekilde test sayılarının artırılması gerekmektedir. Özellikle üst solunum yolu yakınması olan kişiler hızlı test ve/veya PCR testine yönlendirilmelidir.

COVID-19 pandemisi için koruyuculuğu ve bulaştırıcılığı azalttığı kanıtlanmış aşıların kullanımıyla toplumsal bağışıklığın sağlanması gereklidir. Bu nedenle aşı konusunda var olan ulusal verilerin analiz edilerek aşı koruma oranına göre riskli gruplardan başlamak üzere hatırlatma doz aşı planlaması ve uygulaması kış aylarına kadar tamamlanacak şekilde yapılmalıdır. 5 yaş-12 yaş arası çocuklar için aşı temin edilerek okullar açılıncaya kadar bağışık yanıtın sağlanması için hızla aşılanmalıdır.

Toplum sağlığı adına yaptığımız tüm önerilerin dikkate alınmasını talep ederken, Sağlık Bakanlığı’na sağlıkta örgütlü meslek örgütleri ile iş birliği ve ortak akıl yoluyla kamu sağlığına yön verilmesinin kamu yararına olacağını bir kez daha hatırlatırız.

Kıbrıs Haber

Kıbrıs Haberleri, Doğru, Tarafsız ve Güncel Kıbrıs Haberleri Kıbrıs Habercide son dakika olarak okuyabilirsiniz.

Yayın sürecimiz boyunca tarafsız olarak Ülkemizde ve Dünyada gelişen bütün  Politika, Sağlık, Ekonomi, Eğitim, Spor ve Teknoloji alanlarında ülkemizi ilgilendiren ve son dakika Kıbrıs Haberlerini Kıbrıs Haberci ‘de ücretsiz bir şekilde okuyabilirsiniz.

kibrishaberci.com

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.