SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Taban fiyat bugün açıklanacak! İşte ayrıntılar…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, taban fiyata ait kararın bugün açıklanacağını duyurdu. Erdoğan “”Herkesin her söylediği ile adım atamayız. Bizim sırtımızda küfe var. Küfe olmayanlar rahat konuşur. Bunların hepsini düşüneceğiz. Eğitimden sıhhate bütün altyapıları düşüneceğiz” dedi.

Taban fiyat bugün açıklanacak! İşte ayrıntılar…
Akacan The Mall
22.12.2022 08:22
0
A+
A-

Asgari fiyat bugün açıklanacak! İşte ayrıntılar…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, taban fiyata ait kararın bugün açıklanacağını duyurdu. Erdoğan “”Herkesin her söylediği ile adım atamayız. Bizim sırtımızda küfe var. Küfe olmayanlar rahat konuşur. Bunların hepsini düşüneceğiz. Eğitimden sıhhate bütün altyapıları düşüneceğiz” dedi.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren taban fiyat bugün açıklanıyor. Dün AK Parti Küme Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan minimum fiyatın bugün açıklanacağını söyledi. Erdoğan dün akşam saatlerinde de Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Alim’le taban fiyatı görüşmek için toplantı gerçekleştirdi.

Erdoğan “Büyük ihtimalle yarın taban fiyat konusunu da bakanımla bugün görüşmeleri yapmak suretiyle inşallah açıklayıp onu da yoluna koymuş olacağız” sözlerini kullanmıştı.

Akacan The Mall

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bakanımla, Patron Sendikası Lideriyle otururuz, konuşuruz, değerlendirmemizi yaparız. İnşallah iyi bir adım atarız, sonuca varırız. Herkesin her söylediğiyle adım atacak halimiz yok. Zira bizim sırtımızda küfe var. Sırtında küfe olmayanlar rahat konuşuyor; ancak bizim sırtımızdaki küfe 85 milyonun taşındığı bir küfe. Bunların hepsini düşüneceğiz; eğitimden sıhhate, adaletten emniyete, ulaşımdan bütün altyapı üstyapı problemlerine kadar bunlar bir şeyle yapılacak değil mi? Natürel sırtında küfe olmayanlar bol bol atıp tutuyor” değerlendirmesinde de bulundu.

TÜRK-İŞ’İN TALEBİNE TEPKİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜRK-İŞ’in taban fiyat için 9 bin lira talebine yönelik “Herkesin her söylediği ile adım atamayız. Bizim sırtımızda küfe var. Küfe olmayanlar rahat konuşur. Bunların hepsini düşüneceğiz. Eğitimden sıhhate bütün altyapıları düşüneceğiz” kelamlarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, akşam saatlerinde Beştepe’de Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Alim’i kabul etti.

“ASGARİ FİYAT TALEBİMİZ 9 BİN LİRA”

Asgari Fiyat Tespit Kurulu üçüncü toplantısı sonrasında konuşan Türk-İş Lideri Ergün Atalay “40 yıldır araştırma yapılıyor. Yoksulluk, açlık bununla ilgili. Uzman arkadaşlarımız çalışma yapıyorlar. Ayın 1’inde açlık hududu 7785 lira, yoksulluk 10 bin lira. Türk-İş’in teklifi 9 bin lira” demişti.

ASGARİ FİYAT NET 5 BİN 500 LİRA

Asgari fiyat, bir personel için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari fiyatın patrona toplam maliyeti, bir emekçi için 7 bin 603 lira 43 kuruş. Bunun 6 bin 471 lirasını brüt taban fiyat, 1003 lira 1 kuruşunu toplumsal güvenlik primi, 129 lira 42 kuruşunu patron işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

ASGARİ FİYAT, EYT’LİLERİ DE ETKİLEYECEK

EYT’lilere verilecek kıdem tazminatı yeni taban fiyat üzerinden ödenecek. Hürriyet muharriri Ahmet Karabıyık, EYT’lileri de etkileyecek olan minimum fiyat artırımını köşesine taşıdı.

Karabıyık “Son birkaç aydır ülke gündeminin değişmez iki sorusu: “2023’te minimum fiyat kaç lira olacak?” ve “EYT yasası ne vakit çıkıyor?” Her iki soruda milyonlarca çalışanı ilgilendirdiği üzere tıpkı vakitte bu çalışanların patronlarını de ilgilendiriyor. Minimum fiyatlı çalışanına yeni yılda ne kadar maaş ödeyeceğini merak eden patronlar tıpkı vakitte, EYT’li çalışanlarına (emekli olduklarında) ne kadar kıdem tazminatı ödeyeceğini de merak ediyor. Nasıl, taban fiyat yeni yıldan itibaren artırılmış yeni kıymetlerden geçerli olacaksa, EYT’lilere ödenecek kıdem tazminatı da yeni yılda yeni fiyat bedelleri üzerinden ödenecek.

asgari fiyat kestirimleri söylem da edilmeye başlandığından; net taban fiyatın 5 bin 500 liradan, 8 bin liraya, net 2 bin 500 lira (Yüzde 45) arttırıldığı varsayımı üzerinden yeni yılda çalışanlara ödenebilecek kıdem tazminatı meblağlarına ait örnek tablo hazırladık. Taban fiyattan daha yüksek ücretlilerin de kıdem yıllarına nazaran ne kadar kıdem tazminatı hak edebilecekleri tıpkı tabloda yer almakta. Kıdem tazminatı tavanını aşan ücretliler ise en fazla tavan fiyatı kadar (her çalışma yılı için) tazminat alabileceklerinden kıdem tazminatı tavanı için de bir kestirimde (22 bin 500 lira) bulunduk.

NASIL HESAPLANIYOR

Son işyerindeki her bir çalışma (kıdem) yılı ile son aylık (30 günlük) fiyatı çarpılarak, kıdem tazminatı hesaplanıyor. Hali hazırda 10 yıllık kıdeme sahip taban fiyatlı bir çalışan (Net 5.500- Brüt 6.471 TL x 10 yıl=) 64 bin 710 lira kıdem tazminatı alabiliyor iken, yeni yılda taban fiyatın net 8 bin lira (Brüt 9 bin 412 TL) olduğu durumda ise 94 bin 120 lira kıdem tazminatı alabilecek. Kıdem tazminatı üzerinden sırf damga vergisi (Binde 7,59) kesildiğinden 10 yıllık kıdemi olan (asgari ücretli) çalışan net 93.406 lira kıdem tazminatı hak etmiş olacak.” yazısını kaleme almıştı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.