LEFKOŞA – Yunanistan’da ana muhalefet SYRIZA’nın lideri Stefanos Kasselakis’in Batı Şeria’ya gerçekleştirdiği ziyaret, Yunanistan’da hükümetin tepkisine neden oldu. Ziyaretin ardından yapılan açıklamalar ve karşılıklı eleştiriler, ülke siyasetinde tansiyonu yükseltti.
Kasselakis, Filistin halkı ile dayanışma mesajları verirken Atina’da hükümet dış politika meselelerinin ‘hassas’ olduğu ve ‘büyük dikkatle ele alınması gerektiği’ yönünde mesajlar verdi.
Tvx haber sitesinin aktardığına göre, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis, Kasselakis’in Hamas hakkında yaptığı açıklamalara sert tepki gösterdi. Gerapetritis, SKAI televizyonunda yaptığı açıklamada, “Dış politika ve uluslararası diplomasi karmaşık konulardır ve basit çözümlerle yönetilemez. Hamas’ın terör örgütü olmadığını söylemek, büyük bir yanılgıdır. Hamas, Filistin halkıyla özdeşleştirilemez” dedi. Yunanistan Dışişleri Bakanı ayrıca, Filistin’de kan dökülmesinin durdurulması gerektiğini belirterek, “Filistin’in geleceği Hamas olamaz. Terör unsurlarının gelecekteki yönetimde yeri olamaz” ifadelerini kullandı.
‘İSRAİL DE ZİYARET EDİLMELİYDİ’
Hükümet sözcüsü Pavlos Marinakis de Kasselakis’in ziyaretini eleştirerek, “Bölgedeki diplomatik ziyaretlerde İsrail’e de gidilmesi gerekiyor” mesajını verdi. Marikanis ayrıca ilgili açıklamasında, “Hamas’ın terör örgütü olmadığını söylemek, yanlış mesajlar gönderiyor. Dış politika selfie ve video ile yürütülemez, bu tehlikeli” ifadelerini kullandı.
SYRIZA’DAN MİÇOTAKİS’E DÖRT SORU
SYRIZA’nın yayın organı Avgi’de yer alan açıklamada, ana muhalefet partisi hükümeti sert bir dille eleştirdi. SYRIZA, Başbakan Kiriakos Miçotakis’e dört soru yöneltti. “Hamas ve İsrail Başbakanı Netanyahu hakkında çıkarılan tutuklama taleplerini adil buluyor musunuz ve uygulamayı düşünüyor musunuz?” ve “Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail’in askerî saldırılarını derhal durdurması gerektiği yönündeki kararına katılıyor musunuz?” sorularını gündeme taşıyan ana muhalefet partisi, Miçotakis’in yakın dönemde hangi nedenle Ramallah’ı ziyaret etmediği ile Kasselakis’in Filistin ziyareti için hükümet temsilcileri tarafından kullanılan sert dilin açıklığa kavuşturulmasını talep etti.
Açıklamada ayrıca, “Miçotakis, sözde ‘dengeli’ dış politika dersleri vermek yerine bu sorulara yanıt vermeli. Devam edin Miçotakis! Daha da kötü işlere imza atabileceğinizden eminiz!” ifadeleri kullanıldı.
‘ZİYARETİN AMACI ADALET MESAJI VERMEK’
SYRIZA sözcüsü Voula Kehagia, Kasselakis’in ziyaretini “Filistin halkına açık bir dayanışma ve destek mesajı” olarak nitelendirdi. Kehagia, “Ziyaretin amacı barış ve adalet mesajı vermek, derhal ateşkes sağlanması ve rehinelerin serbest bırakılması. Batı dünyası bu yönde çalışmalıdır,” dedi. SYRIZA Sözcüsü ayrıca, AB’nin Filistin halkına insani yardım sağlaması gerektiğini vurguladı.
KASSELAKİS NE DEDİ?
Kasselakis, Filistin ziyareti ile ilgili olarak Alpha televizyonuna verdiği röportajda Hamas’ın ‘insani yardım çalışmaları yaptığını ve bu çalışmaların Batı tarafından desteklenmesi gerektiğini’ belirtti. Kasselakis ayrıca, Filistin’in iki devletli çözümle barışa ulaşabileceğini ve 1967 sınırlarına dayalı olarak Doğu Kudüs’ün başkent olması gerektiğini söyledi. Bu açıklamalar, İsrail’in Atina Büyükelçisi Noam Katz tarafından sert bir şekilde eleştirildi. Katz, X platformu üzerinden yaptığı açıklamada, Kasselakis’in “Hamas’ın bir kısmının terörist faaliyetler yürüttüğü” ifadesini, “Sadece bir kısmının terörist olduğunu söylemek, sadece bir kısmının IŞİD olduğunu iddia etmek gibidir” sözleriyle eleştirdi.
Tepkiler üzerine Kasselakis, Action24 kanalına yaptığı yeni bir açıklamada, Hamas’ın insani yardım faaliyetlerinin Batı tarafından desteklenmesi gerektiğini yineledi. Ancak, Hamas’ın terörist bir örgüt olduğunu belirterek, “Bir organizasyon, bir grup diyelim ki, bu faaliyetler içinde terörist eylemler gerçekleştiriyorsa, bu defacto olarak terörist bir organizasyondur. Eğer bir kısmı insani bir ihtiyacı karşılıyorsa, bunu Batı desteklemelidir” diyen Kasselakis, gazetecinin “Hamas’ın terörist organizasyon etiketi mi var mı?” sorusuna “Yüzde 100” yanıtını verdi.
Kasselakis’in ziyaret programı kapsamında ayrıca, Yaser Arafat Müzesi’ni ziyaret ettiği ve PLO Genel Sekreteri ile görüştüğü belirtildi.
Kasselakis, Batı Şeria ziyareti ile ilgili gerçekleştirdiği açıklamada, “PLO’nun yürütme sekreteri ile görüştüm. Filistin Yönetimi çok zor bir dönemden geçiyor. Avrupa, Filistin’i destekleyen ve ateşkesi sağlamaya yönelik açık bir mesaj göndermelidir. İki devletli çözümün uygulanması için diğer ülkeler, özellikle de Yunanistan, Filistin devletini tanımalıdır” vurgusunda bulundu.
Kasselakis, ziyareti sırasında yaptığı açıklamalarda ise “Gazze’deki kan dökülmesi insanlığa yakışmaz. Batı dünyası ve Yunanistan, ateşkesi sağlamak ve bölgeye insanî yardım göndermek için tüm araçlarını kullanmalı” mesajını verdi. Kudüs Patriği ile de görüşen Kasselakis, “Patrik, Kudüs’ün üç büyük dinin buluşma noktası olduğunu ve HIristiyanlar, Müslümanlar ve Yahudiler için yer olduğunu belirtti. Filistin halkına destek vermek, Yunanistan’ın demokratik geleneğinin bir parçasıdır” ifadelerini kullandı.
FARKLI DIŞ POLİTİKA VİZYONLARI
Muhafazakar Yeni Demokrasi iktidarı son yıllarda ABD-Yunanistan-İsrail ekseninde inşa edilen yakın müttefiklik ve ortaklık ilişkilerinde ısrarcı bir tavır sergiliyor. İsrail’in Gazze’de sergilediği, uluslararası kamuoyunun tepkisini çeken saldırganlık iktidarın çizgisinde herhangi bir değişikliğe neden olmuyor.
2015-2019 döneminde Yunanistan’da iktidarda olan ve İsrail ile diyalog ve iş birliği kanalları geliştiren SYRIZA ise yaklaşan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesinde sol tabanının onayladığı Filistin yanlısı bir tavır takınıyor. Söz konusu tavrı, Yunanistan solunun geniş kesimleri de destekliyor. Sol kesimler, Yunanistan’ın taraf tutmaması ve krizin bir an evvel kontrol altına alınması için çatışmada taraf olmayan ülkeler safında arabulucu olması görüşünü öne çıkarıyor.