SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Suriye’nin sarsıntı bilançosu da ağır

Kahramanmaraş merkezli ikili sarsıntı Suriye’de en çok muhaliflerin denetimindeki ülkenin kuzeybatısını vurdu. Ülkede can kaybı 5200’ü geçerken evsiz kalanların sayısının 5.3 milyonu bulduğu belirtiliyor.

Suriye’nin sarsıntı bilançosu da ağır
Akacan The Mall
12.02.2023 07:38
0
A+
A-

Suriye’nin sarsıntı bilançosu da ağır
Kahramanmaraş merkezli ikili sarsıntı Suriye’de en çok muhaliflerin denetimindeki ülkenin kuzeybatısını vurdu. Ülkede can kaybı 5200’ü geçerken evsiz kalanların sayısının 5.3 milyonu bulduğu belirtiliyor.

Kendi yaralarını sarmaya uğraşan Türkiye’nin yokluğunda, Suriye’nin kuzeyinde durum kötüleşiyor. Sarsıntı sonucu hem Türkiye üzerinden yardımlar, hem Türkiye’den belediye ve devlet kurumlarının buradaki faaliyeti aksıyor. Suriye’de en ağır hasarın olduğu kuzeyde Şam rejimi de yok. Arama kurtarmayı İngiltere’nin desteklediği Beyaz Baretliler yürütüyor.

5 MİLYON KİŞİ EVSİZ KALDI

Akacan The Mall

Birleşmiş Milletler’e nazaran Sarsıntı yüzünden Suriye’de 5.3 milyon kişi evsiz kaldı. Bunların birden fazla aslında savaş yüzünden yerinden olmuş bireylerdi. Silahlı muhalif kümelerin denetimindeki kuzeyde yaklaşık 4 milyon kişi insani yardıma muhtaçlık duyarken Esad rejimi, buraya yardım konvoylarının geçişine müsaade verdiğini söyledi. Lakin Hürriyet’e konuşan alandaki aktörlere nazaran bu şimdi gerçekleşmedi.

REJİMDEN YARDIM YOK

Suriye-Türkiye Ortak Mülteci Komitesi İrtibat Sorumlusu Inas al-Najjar, Suriye’nin kuzeyine şu ana kadar yalnızca Türkiye hududundan konvoy geçtiğini, rejim bölgesinden yardımın kelam konusu olmadığını söyledi. Bölgeye giren birinci yardımlar, Irak Kürt idaresince hazırlandı ve Türkiye üzerinden taşındı. “Arama-kurtarma çalışmalarına Mısırlı bir grup katıldı, lakin onlar da aslında Türkiye’de yaşayan gönüllüler. Yani Mısır’dan gelmediler” diyen Najjar, yeniden Türkiye’ye gelen İspanyol takımın küçük bir kısmının Suriye’ye geçtiğini, lakin enkaz kaldırmak için ekipmanlarının yetersiz kaldığını söyledi. Najjar, Katar’dan bir takımın bugün Suriye’ye girmesini beklediklerini de kaydetti.

CENAZELER GÖTÜRÜLÜYOR

Öte yandan Türkiye’de ölen Suriyelilerin ülkelerine son seyahati da sürüyor. Şu ana kadar 975 Suriyelinin cenazesi huduttan geçti. Göç Yönetimi Başkanlığı bilgilerine nazaran zelzelenin vurduğu 10 vilayette süreksiz müdafaa statüsünde 1 milyon 634 bin Suriyeli yaşıyordu. Yıkımın en çok olduğu Gaziantep ve Hatay’da bu sayı sırasıyla 460 bin ve 354 binin üzerindeydi. Türkiye’deki Suriyeli kaybının çok büyük olduğunu söyleyen Najjar, “Tanıdığım, bildiğim herkes en az 10 yakınını kaybetti. Hatay’da ‘Suriyeliler sokağı’ denilen yerdeki tüm meskenler yıkıldı” dedi. İçişleri Bakanlığı şimdi ölen Suriyeliler için farklı bir bilgi yayınlamazken, bunlar AFAD’ın açıkladığı can kaybı verisine dahil edilmiyor.

DÜNYA MÜSLÜMAN ÂLİMLER BİRLİĞİ: DEPREMZEDELER ZEKÂT İÇİN ÖNCELİKLİ

– Dünya Müslüman Âlimler Birliği, zekâtların depremzedelere verilmesi daveti yaptı. Fetva heyetinden yazılı açıklamada, “Depremden etkilenenlerin bir kısmı çocuk, aile, mesken ve malları dahil sahip oldukları her şeylerini kaybetmiştir. Hasebiyle yoksul, borçlu ve evsiz olmaları hasebiyle zekât verilen birden fazla sınıfa dahil olmuşlardır” tabirleri kullanıldı. Arap Körfez Ülkeleri İslam Hukuku Alimleri Şurası Lideri Pir Acil en-Neşmi de yayımladığı fetvada, “Zekat bir iki yıl da olsa erkenden verilebilir” dedi.

ABD, SURİYE’YE YARDIMI YPG ÜZERİNDEN YAPACAK

– ABD Merkez Komutanlığı, Suriye’de zelzeleden ziyan gören bölgelere ulaşabilmek için Pentagon, ABD Memleketler arası Kalkınma Ajansı (USAID) ve Ankara’nın terör örgütü olarak kabul ettiği YPG’nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri (SDF) ile uyum içerisinde olduklarını belirtti. Açıklamada Türkiye’ye ek yardımlar gönderebilmek için ABD Avrupa Komutanlığı ile görüşmelerinin sürdüğü aktarılırken taziyede bulunuldu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.