SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Sudan’da çatışmalar sürüyor! Uydu manzaraları yayınlandı… Meyyit sayısı 59’a çıktı

Sudan’ın başşehri Hartum’da ordu ile paramiliter güçler ortasında çıkan çatışmada en az 59 kişi hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler’in üç çalışanı da çatışmalar nedeniyle öldü. Uydu imajlarında başşehir Hartum’daki havalimanından yükselen dumanlar görülüyor.

Sudan’da çatışmalar sürüyor! Uydu manzaraları yayınlandı… Meyyit sayısı 59’a çıktı
Akacan The Mall
17.04.2023 09:06
0
A+
A-

Sudan’da çatışmalar sürüyor! Uydu imajları yayınlandı… Meyyit sayısı 59’a çıktı
Sudan’ın başşehri Hartum’da ordu ile paramiliter güçler ortasında çıkan çatışmada en az 59 kişi hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler’in üç çalışanı da çatışmalar nedeniyle öldü. Uydu imajlarında başşehir Hartum’daki havalimanından yükselen dumanlar görülüyor.

Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Besin Programı’nda (WFP) çalışan ve vazife başındayken hayatını kaybeden üç çalışanının öldürülmesini kınadığını açıkladı.

Sudan ordusu Port Sudan, Kadaref, Demazin, Kasala ve Kosti kentlerindeki paramiliter güçlere ilişkin üsleri ele geçirdiğini açıkladı.

Akacan The Mall

Sudan’dan bildiren muhabirler ve görgü şahitleri çatışmaların neredeyse hiç durmadan devam ettiğini aktardı.

Hartum’daki BBC muhabiri Mohamed Osman, ülkede yıllardır iç karışıklık devam etse de başşehir Hartum’da bugüne kadar çatışma yaşanmadığını ve buna alışkın olmayan başşehir halkının iki tarafa da öfkeli olduğunu aktarıyor.

Ordu ile paramiliter Süratli Takviye Güçleri (RSF) ortasında haftalardır devam eden tansiyon, Sudan’da sivil bir hükümet kurma müzakerelerini baltaladı.

RSF Omdurman ve Darfur kentilerindeki üsleri denetim etmeyi sürdürdüğünü duyurdu. Sudan’ın başşehri Hartum’da yaşayanlar hafta sonuna çatışma sesleriyle başladıklarını anlattı. Başşehrin merkezindeki çeşitli noktalarda ve etrafında çatışmalar sürüyor

BBC’ye konuşan şahitler, çatışmaların yerleşim yerlerine sıçraması nedeniyle konutlarına sığındıklarını söylediler.

Şehre gelmek için yola çıkan uçaklar geri dönüyor ve Hartum’da pistteki bir ticari uçağın patlayıcıyla vurulduğuna dair haberler var. Suudi havayolu şirketi Saudia, uçağının “kaza geçirdiğini” kaydetti.

Kenya’da yaşayan kız kardeşi aracılığıyla BBC’ye konuşan bir görgü şahidi, “Çatışmalar hâlâ devam ediyor ve beşerler sokağa çıkmıyor, çok fazla panik ve dehşet var” dedi.

Kent sakinlerinin çatışma çıkmasını beklemediğini ve birçoğunun bu nedenle çatışmalara yolda yakalandığını söyledi. Başkentte birçok yol ve köprü kapatıldı.

Duaa Tariq, binasının üzerinden askeri bir uçak geçtiğinde BBC’ye konuşuyordu, “Yandaki meskenin çatısına gerçek mermi sıkıyorlar ve biz de artık siper alacağız” dedi

ABD Büyükelçisi John Godfrey, “son derece rahatsız edici silah ve çatışma seslerine uyandım. Hartum’daki ve öteki yerlerdeki Sudanlıların yaptığı üzere, şu anda Büyükelçilik grubuyla birlikte saklanıyorum” dedi.

Godfrey, üst seviye askeri başkanları çatışmaları durdurmaya çağırdı.Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, “Sudan’daki tüm bölümleri, geçiş sürecinin kazanımlarına bağlı kalmaya, sükunet ve diyaloğa davet ediyoruz. Sudan’ın sıkıntılarına lakin ulusal uzlaşı yoluyla kalıcı tahlil bulunabilecektir” denildi.

Hızlı Takviye Güçleri (RSF), en az üç havalimanının, genelkurmay liderinin konutunun ve başkanlık sarayının denetimini ele geçirdiğini öne sürüyor. Lakin ordu bunu reddediyor ve hava kuvvetlerinin paramiliter kümenin üslerine saldırdığını açıkladı.

Devlet televizyon kanalında da çatışmalar yaşandığına dair haberler var ve görgü şahitleri kanalın artık RSF tarafından denetim edildiğini söylüyor.

‘Hemedti’ olarak da bilinen RSF kumandanı General Mohamed Hamdan Dagalo, El Cezire’ye tüm ordu üsleri ele geçirilene kadar savaşacağını söyledi.

Dagalo, Genelkurmay Lideri General Abdulfettah el-Burhan’ın bir “suçlu” olduğunu ve ya öldürüleceğini ya da “adaletle yüzleşeceğini” söyledi.

Daha evvel RSF, Hartum’un güneyindeki kamplarından birinin taarruza uğradığını söylemişti. Ordu da, RSF’in askeri karargâhları ele geçirmeye çalıştığını söyledi.

Ordu sözcüsü Tuğgeneral Nabil Abdallah, Fransız haber ajansı AFP’ye, “Hızlı Takviye Güçlerine bağlı savaşçılar, Hartum’da ve Sudan etrafındaki öteki yerlerde çok sayıda ordu kampına saldırdı” dedi ve ekledi: “Çatışmalar devam ediyor ve ordu ülkeyi korumak için vazifesini yapıyor.”

Sudan, Ekim 2021’de General Abdulfettah el-Burhan’ın idaresindeki ordunun sivil bir hükümeti devirmesine öncülük etmesinden bu yana siyasi bir karışıklık içinde.

Ordu, Ekim 2021’deki darbeden bu yana ülkeyi Egemenlik Kurulu aracılığıyla yönetiyor. Kurul lideri Orgeneral Burhan, lider yardımcısı ise Hemedti.

Ancak sivil bir hükümete geçiş önerisi, RSF’yi ulusal orduya entegre etme takvimi nedeniyle suya düştü. RSF bunu 10 yıl ertelemek istedi, fakat ordu bunun iki yıl içinde gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.

Hemedti, Darfur’da 2003’te başlayan ve yüzbinlerce kişinin vefatına yol açan çatışmada kıymetli bir figürdü.

Batılı güçler ve bölgesel başkanlar, iki tarafı tansiyonu düşürmeye ve sivil idaresi tekrar tesis etme maksatlı müzakerelere geri dönmeye çağırdılar.

2021 darbesi, askeri ve sivil başkanların iktidarı paylaştığı iki yılı aşkın bir periyodu sona erdirdi. Muahedeye, Sudan’ın uzun müddettir ülkeyi yöneten otoriter Devlet Lideri Ömer El Beşir’in devrilmesinden sonra varılmıştı.

Darbeden bu yana Hartum’da tertipli olarak demokrasi yanlısı protestolar düzenleniyor.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.