SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Sucuk yerine ot yedirmişler

İstanbul’da 39 ilçede marketlerden sucuklar toplandı, laboratuvarda incelendi. İncelemeyi yürüten Besin Laboratuvarları ve Besin Denetçileri Derneği Lider Yardımcısı Bahadır Orhan’ın açıkladığı sonuçlar dehşet verici: “Sucukların harçlarında hiç hayvan hücresine rastlanılmadı. Bitkisel proteinlere çeşitli sanayi tuzları katılarak sucuk üretiliyor. Vatandaş etiketi güzel incelemeden hiçbir eseri almamalı. Kendi kontrolünü yapmalı” dedi.

Sucuk yerine ot yedirmişler
Akacan The Mall
30.03.2023 07:51
0
A+
A-

Sucuk yerine ot yedirmişler
İstanbul’da 39 ilçede marketlerden sucuklar toplandı, laboratuvarda incelendi. İncelemeyi yürüten Besin Laboratuvarları ve Besin Denetçileri Derneği Lider Yardımcısı Bahadır Orhan’ın açıkladığı sonuçlar dehşet verici: “Sucukların harçlarında hiç hayvan hücresine rastlanılmadı. Bitkisel proteinlere çeşitli sanayi tuzları katılarak sucuk üretiliyor. Vatandaş etiketi uygun incelemeden hiçbir eseri almamalı. Kendi kontrolünü yapmalı” dedi.

İstanbul’da yapılan besin kontrollerinin sonuçları, “Et yerine ot yiyormuşuz” dedirtti. Besin Laboratuvarları ve Besin Denetçileri Derneği’nin (GLADER) İstanbul genelinde yürüttüğü incelemeler, sucukta inanılmaz hile yapıldığını ortaya koydu. GLADER Lider Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, bilhassa sucukta hile tespit ettiklerini belirterek “Et yerine ot yiyoruz. Maalesef kimi sucuklarda bu cins hilelere şahit olduk. Çok daha profesyonelce yapıldığı için kolay laboratuvar tahlillerinde bu hileleri yakalamamız mümkün olmuyor. Denetçiler, hayvansal hücre kullanılmadan sadece ot ile üretilmiş hileli sucukları tespit etti” dedi.

‘HAYVANSAL HÜCRE HİÇ YOK’

Akacan The Mall

Yaptıkları incelemede toplanan birtakım sucuklarda hayvansal hücreye hiç rastlamadıklarına dikkat çeken Bahadır Orhan, bunun nedenini fiyat artışına bağladı. Orhan, “Kullandığımız hayvansal besinler değerli olduğu için bunların yerine bitkisel proteinler kullanılıyor. Bu proteinler başka sanayi tuzlarıyla kamufle ediliyor. Daha da berbatı içerisine birçok ‘hadise’ katılabiliyor. Bilhassa entegre üretim tesislerinde hileler çok daha gelişmiş durumda. Bunları yakalamamız çok daha güç oluyor. Çok daha profesyonelce yapıldığı için kolay laboratuvarda bu hileleri yakalamamız mümkün olmayabiliyor” diye konuştu.

‘SOYAYI ET SANABİLİYORSUNUZ’

Orhan soya unu, tuz, tatlandırıcıyla sucuğa et tadı verildiğini söz etti. Bu alanda teknolojinin epey geliştiğini vurgulayan Orhan, şöyle devam etti: “Siz soya ununa tuz, tatlandırıcı kattığınızda et yediğinizi sanıyorsunuz. Bunun yakalanması çok sıkıntı. Önemli bir laboratuvarla kimyasal muayenenin yapılması gerek. Türkiye’de bu laboratuvarların sayısı hudutlu. Kontrolde eserdeki protein oranına bakılıyor. Yüzde 22 protein varsa tamam ancak o proteinin bitkisel mi hayvansal mı olduğuna bakılmıyor. Buradan şunu söylemek istiyorum; et yerine ot tüketildiğinin farkında olun.”

‘TAVUKTAN DA SUCUK YAPILIR’

Marketlerde etten üretilen sucuğun kilosu 188 lira, tavuk sucuğun kilosu 87 liradan satılıyor. Kasaplarda ise et sucuğun kilosu 300 ila 350 lira ortasında değişiyor. Kasaplara nazaran meslek ustalarının ürettiği sucuklar, endüstriyel olanlardan daha emniyetli. Kasap Özcan’a sucukta hileyi sorduk: “Soya sosu, baharat, tavuk taşlığı koyulabilir. Tavuk bile çeksen sucuk tadı olur. Kullanılan iyotlu tavuğu bile sucuk yapabilir, istediğin fiyata satabilirsin. Tavuktan da ottan da sucuk yapılır, vatandaş aslında içeriğine bakmıyor. Biz burada doğruyoruz, yağsız tuzsuz veriyoruz.”  

Kasap Arif Aydın da sucuğun kilosunun 330 liradan satıldığını, et fiyatları düşünüldüğünde bunun olağan karşılanması gerektiğini belirterek, “Bizim sucuklarımızın üzerinde ne olduğu yazıyor lakin yeniden de içine unsur koyanlar da var” diye konuştu. 30 yıldır kasaplık yapan Cengiz Uysal da müşterinin gözü önünde, talep ettiği etten, sucuk sattıklarını, hazır eser kuşkusunun oluşmadığını tabir etti.

‘ETİKETİ UYGUN İNCELEMEK GEREKİYOR’ 

Bahadır Orhan, İstanbul’un 39 ilçesindeki marketlerden toplanan sucuklar laboratuvarda incelendiğine önemli bir içerik meşakkati tespit edildiğinin altını çizdi. Besin eserleri içinde bilhassa SUCUK üzere karışımlarda hile mümkünlüğünün arttığını vurgulayan Orhan, şu bilgileri verdi: “Sucuğun üzerindeki etiketin kesinlikle okunması gerekiyor. Ramazan ayı geldi, ister istemez beşerler kuvvetli ve daha kaliteli beslenmek istiyor. Hayvansal besinler tercih ediliyor. Bu noktada vatandaşımızı uyarmak gerek. Bilhassa sucuk hileye çok açık bir besin eseri. Üzerindeki etiketlerin çok yeterli okunması gerekiyor. Kendi kontrollerini kendileri yapıyor olmalılar. Son kullanma tarihine bakılmalı. Etiket bildirimine nazaran içinde neler olduğu paketin üzerindeki etikette yazmak zorunda. Hele hele de fiyat ucuzsa, etiketi yeterli incelemekte yarar var.” 

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.