SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Startup Challenge artık kendisiyle de yarışan bir proje

Startup Challenge 2022 sonuçlarını kıymetlendiren MediaMarkt Türkiye CEO’su Yenal Gökyıldırım, “Geçtiğimiz yıllarda kendisiyle yarışan bu projeyi büyütmeye devam ediyoruz. Bu yıl, yapay zeka, robotik ve veri analitiği çok öne çıkıyor. Burada da verimlilik anlayışının kelam konusu olduğunu görüyoruz. Veri çok bol lakin veriyi en yeterli halde kullanmak için onun analitiğini çok düzgün çözmek lazım ki o verilerden bir sonuç üretebilelim. Yapay zekada yaptığımız süreçleri çoklayarak, daha süratli yaparak sonuç üretilmesi lazım. Türkiye’deki çalışmaları çok titiz, itinayla hazırlanmış projeler olarak görüyoruz” diye konuştu.

Startup Challenge artık kendisiyle de yarışan bir proje
Akacan The Mall
29.12.2022 07:36
0
A+
A-

Startup Challenge artık kendisiyle de yarışan bir proje
Startup Challenge 2022 sonuçlarını kıymetlendiren MediaMarkt Türkiye CEO’su Yenal Gökyıldırım, “Geçtiğimiz yıllarda kendisiyle yarışan bu projeyi büyütmeye devam ediyoruz. Bu yıl, yapay zeka, robotik ve veri analitiği çok öne çıkıyor. Burada da verimlilik anlayışının kelam konusu olduğunu görüyoruz. Veri çok bol ancak veriyi en güzel halde kullanmak için onun analitiğini çok uygun çözmek lazım ki o verilerden bir sonuç üretebilelim. Yapay zekada yaptığımız süreçleri çoklayarak, daha süratli yaparak sonuç üretilmesi lazım. Türkiye’deki çalışmaları çok titiz, ihtimamla hazırlanmış projeler olarak görüyoruz” diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde girişimcileri desteklemek için kıymetli bir proje yürüttünüz. MediaMarkt Startup Challenge projesi nasıl ve neden doğdu? Maksadına ulaştı mı? Bize anlatabilir misiniz?

Bizim ruhumuzun aslında bir modülü startup. Startup Challenge da 2016 yılında Almanya organizasyonumuzla başladı. İki sene sonra da biz, 2018’de Türkiye’de çok güçlü bir teşebbüsçü ekosistemi olduğunu bildiğimiz bu işi hayata geçirelim dedik. O zamanki projeleri globaldeki arkadaşlarımız da çok beğendiler. Bu kadar parlak fikrin olduğu bir ülkede bu işiyapmamıza yarar sağlayacağını söylediler ve biz orada kendimize hoş bir çerçeve çizdik.

Akacan The Mall

Çünkü startup dediğimiz vakit çok geniş bir perspektif olabiliyor. ‘Bizim üzere geleceğin teknolojilerini kurgulayan şirketlerle, perakendeyi tekrar şekillendirecek girişimcileri bir ortaya getirelim ve tahlil oluşturacak startupların üzerine gidelim’ dedik. 2018 yılında birinci başladığımızda, çok güçlü 60 tane proje geldi bize. Bunların pek birçoklarının biz grobal çapta boyut kazanabileceklerini gördük. Gerisinden bu projeleri, 13 ülkedeki faaliyet gösterdiğimiz operasyonlarla paylaştık. Bu büyük network içine dahil ettik. Bu türlü olunca da Türkiye’den çıkan teşebbüsler Amerika’dan Nijerya’ya kadar pek çok pek çok ülkeyi kapsayan geniş bir yelpazenin ekosisteminin modülü oldu.

TOPLAMDA 525 TEŞEBBÜS DEĞERLENDİRİLDİ

Dönüp baktığımızda gerçekten değerli bir iş yaptığınızı düşünüyorum. Birinci dört yılımızda 525 tane teşebbüsü değerlendirdik. Bunların 268 adedinin perakende satış teknolojileri olduğunu, 145 adedinin kurumların dijitalleşme süreçleri, 54 adedinin satış sonrası teknolojiler olduğunu gördük ve farklı farklı alanlara baktığımızda da tekrar 59 farklı teşebbüsünü değerlendirdiğimizi gördük. Burada yıllar geçtikten sonra 2022’ye geldiğimizde de büyük bir ivme kazandığını gördük. 2022 yılında Startup Challenge’a 51 ülkeden, 205 müracaat geldi. Bu da hakikatten harikulade bir şey. Artık bu challenge kendisini de aşmış durumda. Biz de bu kadar çok ülkeye ulaştığımız için bu kadar çok girişimciye ulaştığımız için memnunuz. Bunların 205 adedinin, 136 tanesi de halihazırda yatırımcılardan fon almayı başarmış. Yani ‘benim fikrim var, göndereyim’ niyetiyle esasen birkaç adımı geçmişler ve birtakım kaynak toplamışlar. Gerçekten biz de görüyoruz ki geçtiğimiz her yıl boyunca kendisiyle yarışan bir hale geldi proje. Biz de bu formda büyütme devam ediyoruz.

Bu yılki iştiraki nasıl buldunuz? Hangi tıp projeler geldi, kimler kazandı?

Bu seneye baktığımızda, yapay zeka, robotik ve veri analitiği çok öne çıkıyor. Bunların gerisine baktığınız vakit büsbütün verimlilik anlayışının kelam konusu olduğunu görüyoruz. Zira günümüzde veri çok bol. Ancak veriyi en uygun biçimde kullanmak için onun analitiğini çok güzel çözmek lazım ki o verilerden bir sonuç üretebilelim. Yapay zekada yaptığımız süreçleri çoklayarak, daha süratli yaparak sonuç üretilmesi lazım. Mesela robotik tahlillerde projelerden bir tanesi, bir depodaki robotik tahlillerle ilgiliydi. Bir eserin A noktasından B noktasına götürülüp getirilmesi, rafların taşınması üzere süreçlerin süratli bir halde çözülmesi konusuydu, yani verimliliği arttıracak işler karşımıza çıkıyor. Kelam konusu 205 projenin alt kırılımlarına bakarsak, 103 tanesi perakende satış teknolojileri, yani satış sürecini hızlandırma konusundaydı. 54 tanesi kurumsal dijitalleştirme ki burada da süreçleri nasıl daha süratli dijitalleştirebiliriz ve nasıl buradaki tüketiciye kolay ve süratli bir tahlil sunabiliriz mevzuları öne çıkıyor. 15 tanesi satış sonrası teknolojilerle ilgiliydi.

Fikir vermesi ismine kazananlardan bahsetmekte fayda var. Yılın teşebbüsçüsü, gerçek vakitli müşteri tecrübesini düzgünleştiren Oriient oldu.

ÜRÜN MUHTAÇLIĞINA KİRA ÇÖZÜMÜ

İç yer pozisyonlandırma sistemi olan Oriient, dijital dünyayı ve bilgi takviyeli kişiselleştirmeyi bir ortaya getirerek gerçek vakitli müşteri tecrübesini güzelleştiriyor. İkinci Varsapp isimli bir projeydi. İnsanların kullanmadıkları eşyayı kiraya verebilecekleri yahut gereksinim duydukları eserleri kiralayabilecekleri bir kiralama pazar yeri. Günümüzde biliyorsunuz eseri taksitli de olsa satın alıyoruz lakin artık bilhassa teknolojide eserlerin çok süratli gelişmesi ve değişmesiyle birlikte bir kiralama muhtaçlığı da ortaya çıktı. Bunu yalnızca uzun vade kiralama üzere düşünmeyin. Günümüzde birtakım kullanmaktan emin olmadığımız eserleri de kiralayarak o tüketicinin sahiden muhtaçlığı olup olmadığını ortaya çıkartabiliyoruz. Mesela herkes drone’larla ilgili istekli olabiliyor ancak bu drone’u aldıklarında kullanıp kullanamayacağından çok emin değiller. O vakit üç aylık kiralıyor mesela. Kiralama dediğiniz vakit artık çok fazla alanı kapsayabiliyor. Üçüncü olan yarışmacımızsa Vouchery.io oldu. Burada da bildiğimiz kuponları dijitalleştirerek onların daha kolay takibi sağlanıyor, kampanyalardan yatırım getirisini artıran yapay zeka dayanaklı bir promosyon altyapısı olarak öne çıkıyor.

Siz de vurguladınız, artık küreselden de buraya müracaat alıyorsunuz. Çok merak ediyorum, küreselden gelen müracaatlarla Türkiye’den yapılabaşvurular ortasında bir fark var mı? Farklar neler? Bakış açıları nasıl?

Biz Türkiye’deki çalışmaları çok titiz, itinayla hazırlanmış, kurgulanmış projeler olarak görüyoruz. Yani ne Amerika’dan ne İngiltere’den aşağı kalıyor, daha ihtimam gösteriliyor gerçekten. Zira şunu görüyorum, bizim girişimcilerimiz, eğitim ve donanım olarak çok kuvvetli arkadaşlarımızdan oluşuyor. Bu sayede de yaptıkları işi önemli yapmaya çalışıyorlar. Bir de tabi sonunda da bir kaynağa ulaşma motivasyonuyla arkadaşlarımız yaptığı işi birinci seferde yeterli yapmaya çalışıyorlar. Türk girişimcisinin esasen hoş fikirlerle geldiği gerçek ancak beraberinde de yeni neslin daha titiz hazırlanmış olduğunu da görüyoruz. Sahiden ‘dünyada iş yapabilir miyiz?’sorusunu kendileri de soruyorlar ve o tarafta hazırlık yapıyorlar. Yalnızca Türkiye’de kalır diye değil de sanki biz dünyaya çıkabilir miyiz diye kendilerini hazırlayarak geliyorlar.

DENEYİM MUHTAÇLIĞI ÖN PLANDA

MediaMarkt’ı düşündüğümüzde küresel bir marka ve Türkiye de değerli bir pazar. Kendine has çok özelliği var. Buradaki yaklaşımların küresel tesiri nasıl oluyor?

Genel olarak baktığımızda, çok süreç odaklı bir şirketiz. Burada yaptığımız her bir işin yanlışsız bir süreç çerçevesinde olmasını sağlıyoruz ve bütün süreçlerimizi kayıt altına alıp, verimliliğimizi arttırmaya çalışıyoruz. Pazarlama iletişimize bakarsanız, 360 derece pazarlama bağlantısı yapıyoruz. Yani tüketiciye çok noktadan ulaşmaya çalışıyoruz ve daima tüketicimiz merkezde. MediaMarkt’ta tüketicimizde temas ettiğimiz her noktaya çok değer veriyoruz. Mesela davet merkezi bizim için yalnızca bir davet merkezi değil, servisimizin de hizmetimizin de kusursuz olmasını sağlıyoruz. Orada tüketicimize dokunduğumuzu biliyoruz. Onlarda en uygun intibayı bırakmaya çalışıyoruz. Lojistik konusunda da uçtan uca gerçek tahlil bulmaya çalışıyoruz. Husus yalnızca bir eseri A noktasından B noktasına taşımak değil; müşterinin muhtaçlıklarını en düzgün formda çözmeye uğraşıyoruz. Bunların yansımalarını küresele götürdüğümüzde de görüyoruz. Globalde, Almanya’da, İsviçre’de, Hollanda’da, 20’nin üzerinde Türk yöneticimiz var. Onlar da bizim burada yaptıklarımızı bir nevi adım adım küresel tertibe taşıyorlar.

Sizin çok yeterli bir gözlemci olduğunuzu biliyorum. Pazarlama bölümünde öne çıkan trendler önümüzdeki periyodu şekillendirecek bahisler neler? Tüketici beklentileri değişiyor mu?

Bizim gördüğümüz trend, tecrübe. İnsanların bir eseri satın alma gereksiniminden daha evvel o eseri deneyimleme muhtaçlığı var. Biz de bu içgörüden yola çıkarak, kendimizi bir tecrübe elektroniği merkezi haline getirmeye çalışıyoruz. Bu manada çalışan tecrübesi, sürdürülebilirlik, uçtan uca satın alma, öncesi ve sonrası satın alma süreci diye baktığımız vakit hepsini bir ortaya koymaya çalışıyoruz.

KAMPANYADA MAĞAZAYA GELİŞ GEÇEN YILA NAZARAN YÜZDE 47 ARTTI

* Her yıl kasım ayında gerçekleştirdiğiniz bir kampanya var. Tüketiciler bu kasımda en çok hangi eserlere ilgi gösterdi?

Şahane Kasım ve bilhassa Şahane Cuma diyelim. Tüketicilerin en çok beklediği kampanyalardan bir tanesi oldu. Bunu herhalde yıllar içinde, adım adım çıtayı üste çekerek beklentileri de yükselttik. Biz de çok memnunuz, tüketici de çok keyifli. Biz de yıllardır özel fırsatlar sunmaya çalışıyoruz ve bunları çok renkli aktivitelerle ve etkinliklerle vermeye çalışıyoruz. Mesela bu yılki konuklarımız Danilo Zanna ve Pelin Karahan’dı. Onlar MediaMarkt’ın klasikleşen branda yırtma aktifliği kapsamında bir mağazamıza geliyorlar ve işte gecenin bir saatinde branda yırtarak mağazaya giriyorlar. Kampanyalar başlamış oluyor. Çabucak gerisinden Levent mağazamızda ünlü rapçı Ceza kısa bir konser verdi. Levent mağazasının önü stadyum üzere oldu.

Sonrasında da sıra, temel beklenti olan her kategoride çok özel fırsatlar sunmaya geliyor. 22-28 Kasım ortasında fırsatları dijitale yansıttık ve bir tüketicinin aldığı sepetin ortalamasında yüzde 119’luk artış yakalandığını gördük. Mağazaya gelişler geçen seneye nazaran yüzde 47 arttı. Geçen yıllarda pandemiden ötürü kimi tüketiciler mağazalara gelmeyi tercih etmiyordu lakin artık onun büsbütün eski oranlara döndüğünü gördük ve satışımızda yüzde 187 üzere bir artış oldu. Saat 3-8 ortasında büyük yoğunluk oldu ya da yaş kümelerine bakarsak 18-35 yaş ortasındaki kümelerin yarısını oluşturduğunu gördük.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.