SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Spor yasası Resmi Gazete’de

Spor yasası Resmi Gazete’deSpor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna nazaran, spor kulüpleri dernek …

Spor yasası Resmi Gazete’de
Akacan The Mall
26.04.2022 07:07
0
A+
A-

Spor yasası Resmi Gazete’de
Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna nazaran, spor kulüpleri dernek statüsünden çıkıp anonim şirkete dönüşebilecek. Kanuna nazaran, spor kulüpleri ve spor anonim şirketlerince yapılacak temliklere çeşitli…

Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kanunda spor kulüpleri, spor anonim şirketleri ve spor federasyonlarının kuruluşu, organları, üst kuruluş oluşturmaları, gelir ve sarfiyatları, bütçe ve harcama temelleri, vazife, yetki ve sorumlulukları, kontrolleri, bunlara yapılacak her türlü yardımın biçim ve kuralları düzenleniyor.

Akacan The Mall

Buna nazaran, “Spor kulüplerinin kuruluş ve hukuksal kişiliğinin kazanılması”, “spor anonim şirketi vasfının kazanılması ve kaybedilmesi”, “mali hükümler”, “kulüplere tahsis edilen taşınmazların ve sağlanan dayanakların maksadı dışında kullanılması halinde verilecek cezalar” ile ilgili kararlar gizli kalmak kaydıyla, bu maddede yer alan düzenlemeler, kuruluş kanunu bulunan spor federasyonları hakkında uygulanmayacak.

Ulusal Savunma Bakanlığı takım ve kuruluşunda yer alan askeri spor kulüpleri, kanuna nazaran tescil edilerek, spor faaliyetlerine katılabilecek lakin kanunun spor faaliyetlerine iştiraki düzenleyen kararları hariç öbür kararlar bu kulüpler hakkında uygulanmayacak.

Spor kulüpleri, spor faaliyetlerine katılmak hedefiyle gerçek yahut hukuksal en az 7 kişi tarafından kurulacak. Spor kulübü kurmak için kuruluş bildirimi, tüzük ve gerekli öbür evraklarla birlikte Gençlik ve Spor Bakanlığına başvurulacak.

Spor kulüplerinin bir spor kolunda faaliyetlere katılabilmesi, bu spor kolunun bağlı olduğu spor federasyonu tarafından tescil edilmesine bağlı olacak. İlgili spor kolu tescilleri, spor federasyonları tarafından ayrıyeten bakanlığa bildirilecek. Tescilin yapılması, müracaat biçimi ve gerekli evraklara ait tarz ve asıllar, ilgili spor federasyonunun talimatları ile düzenlenecek. Ulusal Savunma Bakanlığı takım ve kuruluşunda yer alan askeri spor kulüpleri hakkında bu unsur hariç öbür kararlar uygulanmayacak.

Kulüp üyeliğini sona erdiren cezalar

Taammüden işlenen bir cürümden ötürü 1 yıl yahut daha fazla mühletle mahpus cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı kabahatler, anayasal sisteme ve bu sistemin işleyişine karşı hatalar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı berbata kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, kabahatten kaynaklanan malvarlığı pahalarını aklama, terörün finansmanı, kaçakçılık, nefret ve ayrımcılık, cinsel dokunulmazlığa karşı cürümler, fuhuş, uyuşturucu yahut uyarıcı unsur imal ve ticareti, uyuşturucu ve uyarıcı unsur kullanılmasını kolaylaştırma, kullanmak için uyuşturucu yahut uyarıcı husus satın almak, kabul etmek yahut bulundurmak ya da uyuşturucu yahut uyarıcı husus kullanmak, şike yahut teşvik primi, kanuna karşıt olarak spor karşılaşmalarına dayalı bahis ve talih oyunlarını oynatma, oynatılmasına yer ve imkan sağlama, reklamını yapma yahut para nakline aracılık yahut kanunun spor kulüpleri ve spor anonim şirketlerinin bütçe ve harcama prensipleriyle ilgili hususuna muhalefet etme kabahatlerinden mahkum olanların spor kulübü, spor anonim şirketi statüsündeki bağlı iştiraki ve iştiraklerindeki idare, kontrol, disiplin ve ihtiyari öteki heyet üyelikleri, haklarındaki mahkeme yahut ilgili konsey kararının katılaştığı tarihte resen sona erecek. Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararında, ceza mahkumiyetine ait kararlar uygulanmayacak.

Tahkim heyetleri, bakanlık disiplin heyetleri, spor federasyonlarının ceza yahut disiplin konseyleri ya da spor federasyonlarının bağlı olduğu milletlerarası kuruluşlar tarafından son 5 yıl içinde bir kerede 1 yıl yahut toplam 2 yıl hak mahrumiyeti cezası alanların spor kulübü, spor anonim şirketi statüsündeki bağlı paydaşlığı ve iştiraklerindeki idare, kontrol, disiplin ve başka şura üyelikleri, haklarındaki şura kararının mutlaklaştığı tarihte bizatihi sona erecek.

Spor kulübüne üyelik

Kanunla bir spor kulübüne üyelik için özel şartlar aranmayacak ve kişinin fiil ehliyetine sahip olması kâfi görülecek. Üyelik başvurusu yazılı olarak yapılacak ve kulüp idare kurulunca 30 gün içinde karara bağlanacak. Sonuç, müracaat sahibine yazılı bildirilecek. Başvurusu kabul edilen üye, bu hedefle tutulacak deftere kaydedilecek.

Üyelik için ilgili mevzuat yahut tüzükte aranan nitelikleri sonradan kaybedenlerin üyeliği resen sona erecek. Üyelik başvurusu, tüzükte gösterilen sebepler dışında lakin haklı sebeple reddedilebilecek.

Birleşme ve mal varlığının periyodu

Spor kulüpleri en az genel konsey üye tam sayısının dörtte üçünün katılacağı genel heyet toplantısında, toplantıya katılanların en az salt çoğunluğunun oyuyla alınacak kararla tıpkı vilayette bulunan diğer bir spor kulübü ile birleşebilecek.

Birleşme; spor kulüpleri siciline tescil ile geçerlilik kazanacak ve devrolunan spor kulübünün tescil anındaki bütün etkin ve pasifi zaten devralan spor kulübüne geçecek. Bu birleşme ile devrolunan spor kulübünün üyeleri zaten devralan spor kulübünün üyesi olacak, devrolunan spor kulübü tasfiye edilmeksizin sona erecek ve spor kulüpleri sicilinden silinecek.

Devrolunan spor kulübüne ilişkin sportif tarihçe ve sportif muvaffakiyet devralan spor kulübüne geçmiş sayılacak. Devralan spor kulübü, lige iştirakte yahut tescil edilen isminde devrolunan spor kulübü izlenimini verecek rastgele bir değişiklik yapamayacak. Devrolunan spor kulübünün karşılaşmalara iştirak ismi yahut unvanı yine tescil edilemeyecek.

Spor kulüplerinin birleşmesi Gençlik ve Spor Bakanlığının müsaadesine tabi olacak.

Birleşme ve mal varlığının devranı süreçleri, spor federasyonu tarafından belirlenen dönemin sona erdiği ve tescil edildiği tarihten itibaren yeni dönem başlangıcına kadar yapılabilecek.

Spor kulüplerinin sona ermesi, faaliyetinin yasaklanması

Spor kulüpleri, birinci genel heyet toplantısı kanunda öngörülen müddette yapılmaması ve zarurî organları oluşturulmaması, tüzük yeterince idare konseyinin oluşturulmasının olanaksız hale gelmesi, olağan genel şura toplantısının iki sefer üst üste yapılamaması durumunda bizatihi sona erecek.

Bu hallerden en az biri gerçekleşirse, bakanlık ve spor kulübünün rastgele bir üyesi spor kulübünün sona erdiğinin tespitini mahkemeden isteyebilecek.

Genel konsey, her vakit spor kulübünün feshine karar verebilecek.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, tescile ait koşulları kaybeden, organlarını kanuna muhalif oluşturan ve yazılı ihtara karşın bu terslikleri 3 ay içinde gidermeyen, taahhüt ettiği hiçbir spor faaliyetine müsaadesiz ve mazeretsiz üst üste 3 yıl katılmayan spor kulüplerinin, spor faaliyetlerine katılmasını yasaklayabilecek. Bu hallerde, bakanlık yahut spor kulübünün rastgele bir üyesinin istemi üzerine mahkeme; spor kulübünün feshine karar verecek ve dava sırasında faaliyetten alıkoyma dahil gerekli bütün tedbirleri alacak.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, atlet yetiştirme, sporda altyapının desteklenmesi ve spor karşılaşmalarında kullanılmak maksadıyla mülkiyetindeki yahut tasarrufundaki taşınmazları spor anonim şirketlerine ve üst kuruluşlara 10 yıla kadar Devlet İhale Kanunu’nda öngörülen pazarlık adabıyla kiralayabilecek ya da 49 yıla kadar irtifak hakkı tesis edebilecek.

Kamu faydasına çalışan spor kulüpleri

Kamu faydasına çalışan spor kulüpleri, Hazine ve Maliye Bakanlığının ve ilgili spor federasyonunun görüşü alınarak, bakanın teklifi ve cumhurbaşkanı kararıyla belirlenecek.

Bir spor kulübünün kamu faydasına çalışan spor kulübü sayılabilmesi için en az 2 yıldır faaliyette bulunması, faaliyette bulunduğu spor kollarına elverişli spor tesislerinin mülkiyetine yahut uzun müddetli kiracılık ya da tahsis hakkına sahip bulunması, en az üçü olimpik, paralimpik yahut deaflimpik spor kolu olmak üzere altı farklı spor kolunda faaliyette bulunması, ihtisas spor kulübü biçiminde kurulanlarda ise olimpik spor kısımlarının dünya şampiyonalarına atletinin katılması yahut faaliyette bulunduğu her spor kolunda olimpik, paralimpik yahut deaflimpik oyunlarına atlet göndermesi, faaliyet gösterdiği spor kollarından en az birinde bağlı olduğu spor federasyonu tarafından düzenlenen en üst seviyedeki spor faaliyetine katılması koşul olacak.

Kamu faydasına çalışan spor kulüpleri, kamu faydasına çalışan derneklere sağlanan haklardan yararlanacak.

Amatör spor faaliyetlerinde bulunan spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri, vilayet sonları içerisinde en az 15 spor kulübü yahut spor anonim şirketinin bir ortaya gelmesiyle federasyon, en az 15 federasyonun bir ortaya gelmesiyle de konfederasyon kurabilecek.

Üst kuruluşların üye sayısı öngörülen sayının altına düşerse, bu kuruluşlara, gerekli olan sayının tamamlanması için 6 ay mühlet tanınacak. Bu müddette tamamlanmazsa, kuruluşların varlıkları bizatihi sona erecek.

Kontrol ve beyanname yöntemi

Spor kulüpleri, spor anonim şirketleri ve üst kuruluşların, ilgili mevzuat, tüzük ve temel mukavelelerinde gösterilen gayeler doğrultusunda faaliyet gösterip göstermedikleri, defterlerini ve kayıtlarını mevzuata uygun tutup tutmadıkları başta olmak üzere, idari ve mali her türlü süreç ve faaliyetleri Gençlik ve Spor Bakanlığınca yapılacak. Gençlik ve Spor Bakanlığı spor kulüpleri için öngörülen dış kontrolü bağımsız bir dış kontrol kuruluşuna da yaptırabilecek.

Spor kulüpleri, Dernekler Kanunu’nun ilgili hususu uygulanmak suretiyle İçişleri Bakanlığı yahut mülki yönetim amiri tarafından da denetlenebilecek.

Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında yer alan hatalar ile Türk Ceza Kanununda yer alan uyuşturucu yahut uyarıcı husus imal ve ticareti yahut hatadan kaynaklanan malvarlığı pahalarını aklama hatalarından ötürü haklarında kovuşturma yürütülen şahısların vazifeden uzaklaştırılması durumunda yerleri yedek üyelerle tamamlanacak. Bu suretle tamamlanmazsa valilikçe görevlendirilecek kurul tarafından seçimli inanılmaz genel şura yapılarak tamamlanacak.

Kontrol sırasında vazifeliler tarafından istenecek her türlü bilgi, evrak ve kayıtların, spor kulübü ve spor anonim şirketi yetkilileri tarafından verilmesi zarurî olacak.

Spor anonim şirketi vasfının kazanılması

Kanunla, spor kulüpleri dernek statüsünden çıkarılıyor ve anonim şirket olarak tescil edilmelerinin önü açılıyor. Türk Ticaret Kanunu’na nazaran kurulan ve hukuksal kişilik kazanan anonim şirketler, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından tescil edilmeleriyle spor anonim şirketi vasfını kazanacak.

Şirketlerin tescil başvurusu bakanlık tarafından 30 gün içinde karara bağlanacak.

Spor federasyonları, muhakkak liglerde yer alabilmek için spor anonim şirketi statüsünde olma yükümlülüğü ve bu şirketler için ödenmiş sermayesi 1 milyon liradan az olmamak üzere taban sermaye zaruriliği getirebilecek.

Bakanlık, tescile ait kuralları kaybeden, organlarını bu kanuna alışılmamış olarak oluşturan ve bakanlık tarafından yapılan yazılı ihtara karşın bu karşıtlıkları ihtar tarihinden itibaren 3 ay içinde gidermeyen, taahhüt ettiği hiçbir spor faaliyetine müsaadesiz ve mazeretsiz olarak üst üste üç yıl katılmayan, spor anonim şirketlerinin bakanlık nezdindeki tescillerini iptal edecek.

Spor anonim şirketleri, faaliyette bulunacakları spor kolunu ilgili spor federasyonuna tescil ettirmek zorunda olacak. Taahhüt ettiği spor kısmı faaliyetlerine müsaadesiz ve mazeretsiz üst üste 3 yıl katılmayan spor anonim şirketlerinin bu spor kollarına ait tescilleri ilgili spor federasyonu tarafından iptal edilecek.

Spor kulüpleri, belli bir spor kısmına ait etkin ve pasif varlıklarını bir bütün olarak, bir spor anonim şirketine sermaye olarak koyabilecek yahut devredebilecek.

Bir spor anonim şirketi ile bu formda malvarlığı ya da mukavele, paydaşlık, idare yahut gibisi bir irtibatı olan spor kulübünün, ilgili spor anonim şirketinde Türk Ticaret Kanunu’nun ilgili hususu manasında direkt ya da dolaylı hakimiyeti bulunması gerekecek. Bu formda direkt yahut dolaylı hakimiyeti bulunan spor kulübü lehine düzenlenecek imtiyazlar hariç olmak üzere spor anonim şirketlerinde; öteki hisselere, makul bir küme oluşturan hisse sahiplerine, makul hisse kümelerine ve azlığa Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenen rastgele bir imtiyaz tesis edilemeyecek.

Bir spor kulübü ile kontaklı olan spor anonim şirketlerinin hisselerinin nama yazılı olması mecburî olacak.

Bir spor kulübü ile kontaklı olan spor anonim şirketlerinde şirket karından kuruculara, idare heyeti üyelerine ve başka kimselere rastgele bir menfaat sağlanamayacak.

Bir spor kulübü ve spor anonim şirketi idaresinde yer alanlar, tıpkı spor kısmında ve birebir ligde faaliyet gösteren diğer bir spor kulübü yahut spor anonim şirketinin idaresinde birebir anda vazife alamayacaklar.

Kanunu uyarınca, spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri, ekonomik ve mali imkanlarını geliştirmek suretiyle şeffaflık ve güvenilirliklerini artırmak için gayret göstermek; mali yükümlülüklerini müddeti içinde yerine getirmek için gerekli ihtimamı göstermek; denk bütçe tesis etmek, masraflarını gelirleri oranında gerçekleştirecek idari ve mali yapı oluşturmak ve bu kapsamda ilgili spor federasyonu tarafından talimatlarla belirlenmiş bütçe ve harcama unsurlarına ahenk göstermek; sporun sürdürülebilirliğini sağlamak ve korumak gayesiyle faaliyetlerde bulunmak ve bu kapsamda uzun vadeli sportif yatırımları özendirmek zorunda olacak.

Gelir ve sarfiyatlar

Kanunla spor kulüpleri ve spor anonim şirketlerinin gelir kaynakları şöyle sıralanıyor:

“Üye aidatları, sponsorluk gelirleri, atlet transferlerinden alınan fiyatlar, atlet yetiştirme tazminatları, sportmen eğitim, kurs ve gibisi fiyatlar, faaliyetlere iştirak bedelleri, karşılaşma hasılatları, yayın gelirleri, sahibi yahut ortağı olduğu şirketler ile işletmelerden elde edilen gelirler, toplantı ve gibisi faaliyetlere ait gelirler, reklam gelirleri, kira gelirleri, spor karşılaşmalarına dayalı bahis ve baht oyunlarından elde edilen isim hakkı gelirleri, bağış ve yardımlar, spor dışı faaliyetlere ilişkin gelirler, finansman gelirleri, öz sermaye katkıları, öteki gibisi gelirler.”

Maddede spor kulüpleri ve spor anonim şirketlerinin sarfiyatlarına de yer veriliyor. Bunların ortasında satış ve materyal sarfiyatları, mağaza masrafları, atletlere ve öteki çalışana yapılan ödemeler, sportmen transferi sarfiyatları, faaliyetlere iştirak ve karşılaşma masrafları, kiralama ve finansal kiralama masrafları, idari sarfiyatlar, varlıkların kullanım haklarından kaynaklanan amortisman sarfiyatları, spor dışı faaliyetlere ilişkin sarfiyatlar, finansman masrafları ve kar hissesi dağıtımları, gençlik geliştirme faaliyetlerine yapılan masraflar ve altyapı masrafları, toplumsal sorumluluk faaliyetleri kapsamında yapılan masraflar, öteki gibisi sarfiyatlar bulunuyor.

Spor kulüplerinin bütçe ve harcama unsurları

Kanuna nazaran, spor kulüpleri ve spor anonim şirketlerince yapılacak temliklere çeşitli sınırlamalar ve nitelikli genel şura kararı kaidesi getirilerek uzun vadeli ve sıhhatsiz borçlanmanın önüne geçilecek. Buna nazaran, spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri, genel şura kararı gerekmeksizin bir evvelki hesap devrinde gerçekleşen brüt gelirinin en fazla yüzde 25’ini temlik edebilecek. Nitelikli genel şura kararıyla idare şurasının misyon müddeti ile sonlu olmak kaydıyla rastgele bir temlik sınırlaması bulunmayacak.

İdare konseyinin vazife mühletinin dolmasından sonraki alacakların lakin yüzde 50 oranına kadar olan kısmı nitelikli genel şura kararı ile temlik edilebilecek ve bu oranı aşan ölçü ise hiçbir formda temlik edilemeyecek.

Sıhhatsiz borçlanmaların önüne geçilecek

Maddeyle spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri, evvelki yıl brüt gelirlerinin en fazla yüzde 10’una kadar borçlanabilecek. Bu oranın üzerinde yapılacak borçlanmalar genel şuranın nitelikli çoğunlukla vereceği kararla kabul edilecek ve ek bütçe ile yapılabilecek.

Spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri, tescilli oldukları ulusal spor federasyonu ile bu spor federasyonunun üyesi olduğu memleketler arası kuruluşların belirlediği sportif, altyapı, işçi, idari, türel, mali ve öteki kriterleri yerine getirmek zorunda olacak.

Spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri, idare konseyi üyelerine, bunların eşleri ve üçüncü dereceye kadar hısımlarına, çalışanlarına, yüzde 5 ve üzeri hisse sahiplerine ve idare heyeti üyelerinin yüzde 5 ve daha fazla hisse sahibi olduğu şirketlere hak ve alacaklarını devredemeyecek.

Spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri; idare şurası üyelerine, bunların eşleri, üçüncü dereceye kadar hısımlarına, spor anonim şirketleri direkt ya da dolaylı hakimiyeti bulunan şahıslara borç veremeyecek yahut bu şahıslar lehine rehin, kefalet, ipotek yahut öteki bir teminat sağlayamayacak ve bunların borçlarını devralamayacak.

Spor kulüpleri ve spor anonim şirketlerinin; idare konseyi üyelerinden, bunların eşlerinden ve üçüncü dereceye kadar hısımlarından ve spor anonim şirketlerinin üzerlerinde direkt ya da dolaylı hakimiyeti bulunan şahıslardan aldıkları borçlar da borçlanma sınırlamalarına tabi olacak.

Spor kulüpleri ve spor anonim şirketlerince yapılacak 7 bin TL’nin üzerindeki ödeme ve tahsilatlar, bankalar ve finansal kuruluşlar yahut Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi aracılığıyla olacak.

Spor kulübü yöneticileri ziyanlardan müteselsilen sorumlu olacak

Spor kulübü ve spor anonim şirketi lider ve idare konseyi üyeleri ile yöneticileri; mevzuat, tüzük ve temel kontrattan doğan yükümlülüklerini kasıt yahut ihmalle ihlal ettikleri takdirde kulüp, şirket, hisse sahipleri ve alacaklılara karşı verdikleri ziyanlardan müteselsilen sorumlu olacak.

Lakin ziyana sebebiyet verenlerin bütçe ve harcama unsurlarına ait sorumluluklarında kasıt yahut ihmal aranmayacak ve zararın doğmasını engellemek için gerekli ihtimamı gösterdiğini ispat etmedikçe sorumluluğu devam edecek. Bu durumda spor kulübü, spor anonim şirketi, spor anonim şirketi hisse sahipleri ve bunların alacaklıları, spor kulübünün ve spor anonim şirketinin yükümlendirildiği fiyat için sorumluları direkt takip edebilecek.

Bakanlık ve spor federasyonları; altyapı ve sporun gelişimine ait mevzularda spor kulüplerine, spor anonim şirketlerine ve üst kuruluşlara yardımda bulunabilecek.

Büyükşehir belediyesi, belediye ve bağlı kuruluşları ile bunların sermayesinin yüzde 50’sinden fazlasına sahip oldukları şirketler, spor kulüplerinin ve spor anonim şirketlerinin profesyonel spor kısımlarına ve bunların profesyonel atletlerine her ne isim altında olursa olsun kaynak aktaramayacak ve yardımda bulunamayacak.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ve spor federasyonları, okul spor kulüplerine spora ait faaliyetlerde bulunmak üzere birebir, nakdi yahut teknik eleman görevlendirmesi formunda yardımda bulunabilecek.

Kanunla profesyonel spor faaliyetinin tarifi ve ögelerine ait düzenleme yapılarak mevzuattaki türel boşluk gideriliyor. Spor federasyonunun üyesi olduğu milletlerarası kuruluşlar tarafından profesyonel olarak kabul edilen ve mevzuata nazaran profesyonel faaliyette bulunulmasına müsaade verilen spor kısımlarında, bir spor kulübü yahut spor anonim şirketine kontrat münasebeti ile bağlı biçimde profesyonel olarak spor faaliyetinde bulunulabilecek. Bu halde karşılaşmalara katılan atlet için spor faaliyeti onun temel mesleği kabul edilecek.

Profesyonel atletin statüsü ile hak ve yükümlülükleri, faaliyette bulunduğu spor kolunun bağlı olduğu spor federasyonu tarafından belirlenecek.

Spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri, profesyonel olarak kabul edilen ve müsaade verilen spor kısımlarında faaliyette bulunmak üzere profesyonel şube açabilecek.

Bakanlığın spor kulüpleri ve spor anonim şirketlerinden katılaşmış olan kira, alt kira, her türlü spor karşılaşma ve şovlarında bilet satışlarından elde edilen hasılat hissesi, gençlik yahut spor tesislerine verilen isimlerden doğan reklam yahut sponsorluk gelirlerinden hisseler ve kontratlardan doğan başka alacakları, bu kulüplerin ve şirketlerin Spor Toto Teşkilat Başkanlığı nezdindeki isim hakkı alacaklarından, öbür tüm alacaklardan öncelikli olarak tahsil edilecek.

Genel heyette kulüplerin delege sayısı

Kanunla, spor federasyonları, spor kolu ile ilgili faaliyetleri yürütmek üzere kanunla yahut Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulacak ve kanun yahut kararnamenin Resmi Gazete’de yayımlanması ile hükmî kişilik kazanacak. Spor federasyonlarının merkezleri Ankara’da olacak. Yeni kurulan spor federasyonlarının kuruluş ana statüleri Gençlik ve Spor Bakanlığınca hazırlanacak.

Genel şura spor federasyonunun en üst organı olacak. Spor federasyonlarının genel heyetleri Ankara’da yapılacak. Gençlik ve Spor Bakanlığı, genel şura toplantılarında gözlemci görevlendirecek. Gözlemci, raporunu 15 gün içinde Bakanlığa sunacak. Bakanlık raporun verildiği; ilgililer ise genel şuranın yapıldığı tarihten itibaren 30 gün içinde Ankara asliye hukuk mahkemesinde genel şuranın iptalini isteyebilecek.

Genel şura delege sayısı, olimpik ve paralimpik spor kollarında 150’den az 300’den fazla, öteki spor kısımlarında ise 100’den az 200’den fazla olamayacak.

Olağan genel şura; olimpik ve paralimpik spor kısımlarında ilgili olimpiyat oyunlarının, öbür spor kısımlarında yaz olimpiyat oyunlarının bitiminden, yeni kurulacak spor federasyonlarında ise kararın Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren 3 ay içinde yapılacak.

Genel şura toplantılarını mevzuatta öngörülen müddet ve temeller dahilinde yapmayan spor federasyonlarının genel şuraları, Tahkim Heyeti tarafından oluşturulacak 3 kişilik kurul marifetiyle 60 gün içinde yapılacak ve federasyon lideri ile idare heyeti üyeleri hakkında isimli ve idari süreç başlatılacak.

Genel heyet daveti ve gündemi, toplantı tarihinden en az 30 gün evvel; faaliyet raporu, denetleme raporu ile bütçe tasarısı ise en az 15 gün evvel spor federasyonu ile Gençlik ve Spor Bakanlığının internet sitesinde duyurulacak.

Liderin seçimi ise idare, kontrol ve disiplin heyetlerinin seçimi ile birlikte yapılacak. Seçimler liste formülü temeli ile bilinmeyen oy ve açık tasnif formunda yapılacak.

Spor federasyonu çalışanları genel konsey delegesi olamayacak. Genel şurada kulüplerin delege sayısı, toplam delege sayısının yüzde 60’ından az olamayacak. Genel şuranın delege sayısının yüzde 10’u Gençlik ve Spor Bakanlığı delegelerinden oluşacak.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.