SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Sosyal medyadan okula ‘podyum’ etkisi

Sosyal medyadan okula ‘podyum’ etkisiOrtaokul ve lise düzeyinde eğitim gören çocuklar sosyal medyada gördükleri tarzları günlük yaşamlarında ve …

Sosyal medyadan okula ‘podyum’ etkisi
Akacan The Mall
19.10.2022 14:52
0
A+
A-

Sosyal medyadan okula ‘podyum’ etkisi
Ortaokul ve lise düzeyinde eğitim gören çocuklar sosyal medyada gördükleri tarzları günlük yaşamlarında ve hatta okullarda da uyguluyor. Eğitimciler ve veliler, bu yaş grubundaki çocukların saçlarını boyayarak, makyaj yaparak ve hatta takma tırnaklarla okula gelip okulu neredeyse podyuma çevirdiklerini söylüyor.

Öğrenciler oldukları yaşın çok daha üstünde görünmelerine neden olan kıyafet ve aksesuar seçimleriyle ebeveynlerin ve eğitimcilerin tepkisini çekiyor. Çocukların sosyal medyadan etkilenerek giydiği kıyafet ve aksesuarları yine sosyal medya üzerinden eleştiren ebeveynler bu konuda çarpıcı mesajlar paylaşıyor. Mesela bir veli çocuğunu götürdüğü okulun kapısında karşılaştığı bir 8’inci sınıf öğrencisini okula çocuğun getirmiş bir veli zannettiğini söylüyor. Başka bir veliyse okulların moda podyumu olmadığını belirtiyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neslihan İnal, özellikle ergenlik döneminde çocuklar için rol modellerin çok önemli olduğunu, sosyal medya figürlerinin yaşından büyük göstererek prim yapmaları nedeniyle çocukların da onlardan etkilenebileceğini söyledi. Prof. Dr. İnal, bu sorunla son zamanlarda sıklıkla karşılaştırdıklarını dile getirerek şöyle konuştu:

KENDİLERİ İÇİN DOĞRU İÇERİĞİ SEÇEMİYORLAR
Ergenlik dönemi zaten çocuğun kendini beğendirmeye çalıştığı bir dönem. Bu dönemde kendine bakımı artar, değişik tarzlar deneyip kendi stilini bulmaya çalışır. Çünkü o dönemde çocuklar ilgi çekmek isterler. Sosyal medyada çocuk ve ergenlerin kendilerine uygun olmayan içeriklere çok kolay ulaşabiliyor O yaşlarda otokontrol mekanizması gelişmediği için zaten çocuk kendisi için doğru olanı seçecek iradeye sahip olmuyor. Dolayısıyla ebeveynlerin onları yönlendirmesi gerekiyor.

Akacan The Mall

ÇOCUKLARDA BÖYLE BİR DEĞİŞİM VAR
Ne yazık ki günümüzdeki anne babalar otorite olma özelliklerini kaybetti. Çoğunlukla çocuğun istek ve ihtiyaçlarını sorgulamadan yerine getirme gibi bir yaklaşım içine girip onları denetlemiyorlar. Haliyle çocuklar kendilerine uygun olmayan giyim kuşam tarzına daha fazla ilgi gösteriyor. Biz de bu sorunlara çok sık rastlıyoruz. Burada çocukların rol model aldığı kişiler önemli. Sosyal medyada yaşından büyük gösterip de bundan prim yapan modeller olabiliyor. Bu da çocukları etkileyebiliyor.”

SON ZAMANLARDA OLDUKÇA YAYGINLAŞTI
Öğrencilerin yaşlarına uygun olmayan tarzları benimsemesinin popüler kültürün bir etkisi olduğunu söyleyen Coğrafya Öğretmeni Özlem Şahin Cenik, görev yaptığı lisede bu durumu gözlediğini belirterek, “Bir öğrencide takma tırnağın olması diğerinin saçını boyaması elbette tüm öğrencileri etkiliyor. Bu durum genel olarak son zamanlarda oldukça yaygınlaştı ve öğrencileri etkisi altına aldı. Özellikle son yıllarda sosyal medyadaki içerikler nedeniyle öğrenciler yaşına ve bulunduğu ortama uygun olmayan kıyafet ve aksesuar seçimleri yapmaya başladı. Sosyal medyada görülen figürler çocukların sadece giyim tarzını, saç rengini değil ilerde seçecekleri meslekleri de etkiliyor” dedi.

ÇOCUKLAR OLDUKLARI YAŞI YAŞAMALI
Ortaokulda görev yapan Görsel Sanatlar Öğretmeni Zehra Gürler ise öğrencilerin defterlerindeki sayfaları yırtarak kendilerine “kâğıttan takma tırnak” yaptıklarını belirterek gözlemlerini şöyle aktardı, “Öğrenciler sosyal medyada gördükleri bir figürü bir şekilde taklit etmeye çalışıyor. Öğrencilerin küçük yaşta saçlarını boyadıklarına da çok şahit oluyorum. Özellikle kız öğrenciler pembe, yeşil ve mavi renklerle saçlarının uçlarını renklendirirken erkek öğrenciler de saçlarının uçlarını platin sarısı yapıyor. Küpeyle gelen öğrenciler de var. Önceden de bu tarz durumlarla karşılaşırdık ama son zamanlarda öğrencilerin bu yönelimlerinde artış olduğunu gözlemliyorum. Çocukların yaşından büyük görünme çabalarını doğru bulmuyorum. Zaten büyüyüp yetişkin olacaklar ama bir daha hiç çocuk gibi görünemeyecekler.”

VELİLER NE DİYOR
Ayşe Çay: “Benim liseye giden iki kızım var geçenlerde okula piercing takıp gitmek istediler. Ben de bu durumun doğru olmadığını anlattım. Okul tarafından hoş karşılanmaz dediğimde, ‘Sadece ben değilim bir sürü takan arkadaşım var’ diyorlar. Ayrıca ‘Herkesin saçı boyalı’ deyip saçlarını da boyatmak istiyorlar. Sosyal medyadan görüp özendiklerinde bu durumu açıklamamız daha kolay olabiliyor ama arkadaşları yapınca ‘Onların anne babaları izin vermiş’ cümlesiyle karşı karşıya kalabiliyoruz.”

ÇOCUKLARI BİZ DEĞİL, sosyal medya YETİŞTİRİYOR
Fatoş Çallı:
“Benim oğlum ortaokul 8’inci sınıf öğrencisi ve sosyal medyada takip ettiği kişilerin hem fiziksel hem de kişilik özelliklerinden etkileniyor. 6’ncı sınıfın sonunda saçlarını uzatmak istedi ve tarzını değiştirme çabasına girdi. Revaçta olan sosyal medya fenomenlerinden ve Youtuberlardan etkilendiği çok bariz bir şekilde belliydi. Bunları örnek alıyorlar. Zaten şimdiki çocuklar tek tip bir kalıbı oluşturuyorlar. Aileleri, yetişme şekilleri ya da kültürleri farklı bile olsa çocukların hepsi aynı. Çünkü çocukları artık biz yetiştirmiyoruz, çocukları sosyal medya yetiştiriyor o yüzden de çocukların hepsi aynı oldu.”

BİRİNİN BİLE ETKİLENMESİ YETERLİ
Sibel Vulkan:
“Kızım 12’nci sınıfta okuyor, okul dışı kıyafetle okula gelen arkadaşlarının olduğunu duyuyorum. Çocuklardan birinin bile sosyal medyadaki bir figürden etkilenmesi yeterli oluyor. Sonrasında bu durum domino etkisi misali sınıfta bulunan diğer öğrencilere de yansıyor.”

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.