STERLIN
41,1201
DOLAR
32,3312
EURO
35,1633
ALTIN
2.241,18
BIST
8.718,11
SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Son dakika… Bakan Nebati’den kur ve enflasyon mesajı… ‘Enflasyonun üstesinden geleceğiz’

Son dakika… Bakan Nebati’den kur ve enflasyon mesajı… ‘Enflasyonun üstesinden geleceğiz’Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Samsun’da iş …

Son dakika… Bakan Nebati’den kur ve enflasyon mesajı… ‘Enflasyonun üstesinden geleceğiz’
Akacan The Mall
16.04.2022 00:05
0
A+
A-

Son dakika… Bakan Nebati’den kur ve enflasyon mesajı… ‘Enflasyonun üstesinden geleceğiz’
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Samsun’da iş dünyası ile buluşma etkinliğinde açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati, ekonomiyle ilgili önemli mesajlar verirken; “Kur stabil hale geldi, kontrolümüz altında. Tam bu ülkenin beklediği, öngörülebilir bir durumdayız” dedi. Bakan Nebati, enflasyon ile ilgili olarak ise, “Çözüm üreten Türkiye, sorunların üstesinden gelen Türkiye, enflasyonun üstesinden gelecek olan Türkiye’dir, yine biziz. Paydaşlarımızla bu işin üstesinden geleceğiz” şeklinde değerlendirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ekonomiye ilişkin önemli gelişmeleri Samsun’dan duyurdu. Bakan Nebati enflasyon ve kuruna yönelik açıklamalar yaptı. Nebati “Her türlü sorun alanları üzerinden, paydaşlarımızla nasıl üstesinden geleceğiz diye emek sarf ediyoruz. 20 Aralık öncesinde yine aynı akıllılar çıkmıştı. Makro ekonomik göstergeler kurun bu noktalara gitmesini doğru bulmuyor. Vatandaşlarımız bunlara kulak vermeyin dedim. Diyenler zarar gördü. Diyenler kimdi aynı güruh. Kur stabil hale geldi, kontrolümüz altında. Tam bu ülkenin beklediği, öngörülebilir bir durumdayız. Çözüldü mü bu iş, çözüldü” dedi.

TÜRK LİRASINA GÜVENİN

Akacan The Mall

Bakan Nebati “Türk Lirasına güvenin, bu ülke TL’ye güveni yakalayan bir sürece girdi. Bundan sonda döviz kredisi, dövizle işlem yapmaktan vazgeçin, ülkemize güvenin, paramıza güvenin. Finansman alanını düzenlemiş olalım, TL’yi daha kuvvetli bir şekilde kullanılabilir hale getirelim” açıklamalarında bulundu.

Bakan Nebati’nin açıklamaları şöyle:

Bu ülkeyle beraber herkes büyüyecek, büyümeye de devam edeceğiz. Bizim önümüzü kimse engelleyip, kapayamaz. Petrol fiyatları, enerji fiyatlar, gıda fiyatları almış başını gidiyor. Sonuç, dünyada Avrupa’da ABD’de son 30 yılın 40 yılın, 70 yılın enflasyon oranıyla karşı karşıyalar. Televizyonlarda konuşuyorlar, yandık. Kapasite kullanım oranı yüzde 80’lerde, işsizlik 10.7. İhracatımız 235-236 milyar dolarlarda. İş dünyasına sesleniyorum, işinizi büyütmüyor musunuz, işiniz iyi değil mi, ihracatta yarışa girmemiş misiniz? Kazanmıyor musunuz, çalışanlarınızla paylaşmıyor musunuz? Bütün bunlar varken yandık, bittik. Bu ülke yanmaz.

“MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER KURUN BU NOKTALARA GİTMESİNİ DOĞRU BULMUYOR”

Her türlü sorun alanları üzerinden, paydaşlarımızla nasıl üstesinden geleceğiz diye emek sarf ediyoruz. 20 Aralık öncesinde yine aynı akıllılar çıkmıştı. Makro ekonomik göstergeler kurun bu noktalara gitmesini doğru bulmuyor. Vatandaşlarımız bunlara kulak vermeyin dedim. Diyenler zarar gördü. Diyenler kimdi aynı güruh. Kur stabil hale geldi, kontrolümüz altında. Tam bu ülkenin beklediği, öngörülebilir bir durumdayız. Çözüldü mü bu iş, çözüldü. Sorun ne? Enflasyon. 2018’den beri döviz kurunun oynak olması, yükselmesi enflasyonla birleşince enflasyonun artmasına sebep oldu. Bizi üzüyor mu? Üzüyor, sorun alanı olarak görüyoruz. Bildiğimiz bir şey var. Samsun’daki özgüven ruhu bizim ruhumuzdur. Bizim özgüvenimiz yüksek. Ne yaptığımızı biliyoruz, bu işin üstesinden de geleceğiz. Sosyal medyayla yaygara yapanlara enflasyonla ilgili konuşacaksınız. Toplum anlamında zarar görecek kim varsa bunlara zarar vermeden yolumuza devam edeceğiz.

“UKRAYNA-RUSYA KRİZİNİN ÜSTESİNDEN KİM GELECEK?”

Dünyanın tamamının neredeyse etkilendiği hemen Karadeniz’in kuzeyindeki bu sorunun üstesinden gelecek kim? Diplomasi önderliği yapan, Rusya ve Ukrayna arasında her türlü uzlaşmanın sağlanması için Türkiye. Sayın Cumhurbaşkanımız, Recep Tayyip Erdoğan. Bu bir liderliktir. Neyin liderliğidir. Dünyaya güçlü olmanın, sorunların üstesinden gelmenin, insancıl ve adaletli bir şekilde bakmanın tezahürüdür. Cumhurbaşkanımızın Türkiye’nin olmadığı bu problemlerle kim nasıl hareket edecekti.

“ENFLASYONUN ÜSTESİNDEN TÜRKİYE GELECEK”

Çözüm üreten Türkiye, sorunların üstesinden gelen Türkiye, enflasyonun üstesinden gelecek olan Türkiye’dir, yine biziz. Paydaşlarımızla bu işin üstesinden geleceğiz. Borsa İstanbul rekor kırıyor, rekorlarını egale ediyor. Büyüme öncü göstergeler birinci çeyrekte de aynı performansta devam ediyor. İşsizliği inşallah tek haneye getirmiş olacağız Geçen yıl 30 milyon turist geldi. Bu yıl hem turist sayısındaki artış hem de gelirimiz artarak devam edecek. Rusya’dan turizmle ilgili sıkıntımız var ama hemen alternatif pazarlara yöneldik, eksikliği giderecek turizm gelirini bekliyoruz. 

“KREDİLERİ SIKI ŞEKİLDE TAKİP EDİYORUZ”

Biz her gittiğimiz toplantıda mutlak surette tüm topluma fayda sağlayacak müjdelerle gidiyoruz. 150 milyar liralık ve yüzde 9’a kadar faiz oranıyla enflasyonun yüksek seyrettiği bir dönemde üretim, ihracat, turizm, teknolojik alanlarda yatırım yapacak tarım da dahil olmak üzere kim varsa önlerine bunları sunuyoruz. 150 milyar. En son ne açıklamıştık, KGF 60 milyar lira. Yüzde 70’i KOBİ’lere gitmek üzere şu ana kadar 45 milyar lirası kullandırılmış. 150 milyar liralık kısmın 100 milyar lirası ihracat ve ithal ikamesi yatırımlarına verilecek. Yatırımlara devam, ucuz kredi veriyoruz. Eski yok. Yeni uygulamalara bakın. Enflasyonun altında bir kere. Çok çok altında. Yüzde 9. Kalkınma Bankamız ve kamu bankaları işbirliğiyle bu imkanları kullandıracağız. 50 milyar lirasını da turizm ve döviz kazandırıcı sektörlere kullandırılacak. Türk Lirası’na güvenin, TL ile işlem yapın. Kim yapacak yatırımları, siz yapacaksınız. Yaptığınız yatırımlarla işsizlik 10.7’ye düştü. Hızlı şekilde tek rakamlı işsizliğe gidiyoruz. İşler iyi elhamdülillah. Bu kredileri sıkı bir şekilde takip ediyoruz. Öyle al parayı, dövize git, tüket, yata kata altına değil. İstihdam yaratacağınız yerlere götüreceksiniz bu parayı. Proje bazlı çalışıyoruz. Asla taviz vermiyoruz. Şikayetler geliyor, krediyi kullanamıyorum. Kusura bakma, üretim yapacaksan, ülkeye katma değer sağlayacaksan emrindeyiz, yoksa şikayet etme. Geçen hafta Mardin’de Urfa’da açıkladığımız tarımsal yatırımlara ciddi destek veriyoruz. Gelin Ziraat Bankası’na başvurunuzu yapın, GES’inizi kurun. 

“2023’Ü BİZ 2023’ÜN RUHUNA LAYIK ŞEKİLDE KARŞILAYACAĞIZ”

Türk Lirasına güvenin, bu ülke TL’ye güveni yakalayan bir sürece girdi. Bundan sonda döviz kredisi, dövizle işlem yapmaktan vazgeçin, ülkemize güvenin, paramıza güvenin. Finansman alanını düzenlemiş olalım, TL’yi daha kuvvetli bir şekilde kullanılabilir hale getirelim. Yatırım amaçlı kredi verilecek. Kalkınma bankası üzerinden olacak. 2023’e farklı bir havayla gireceğiz. Bizim yatırım yapılacak imkanlarımız sınırsız, yeter ki yatırım yapın. Bizim için çok önemli bir yıl. 2023’te bu kredilerin hızlı şekilde döndüğünü göreceğiz. 2023’te Karadeniz gazının ilk vanasını çevireceğiz, Togg’un denemesini yaptık, Akkuyu’nun ilk ünitesi açılacak. 2023’ü biz 2023’ün ruhuna layık şekilde karşılayacağız. 2053’te çocuklarımız çok farklı bir ülke, güçlü, lider bir ülkeyi bırakacağımızdan da tam bir şekilde iman etmişiz. Kulaklarınızı yandım, bittim, öldümlere değil. İstikametinizi ülkenin geleceğine bağlayın, göreceksiniz ki aldığınız istikamet en doğru istikamet olacaktır. Her sancılı geçişin sonu berekettir. 

“TEDBİRLER ALIYORUZ”

Küresel enerji fiyatları artmış. Tedbirler alıyoruz. Enflasyonu kalıcı olarak ortadan kaldıracağız. Lütfen beklentilerinizi buna göre oluşturun. Hesabınızı buna göre yapın. Kur korumalıyla nasıl dövizdeki oynaklıkları kaldırdık, TL cinsi varlıklara eğilimi artırdıysak bundan sonraki tedbirlerle döviz kurlarındaki önemli artışın olmadığını savaşta görerek de kanıtlamış olduk. tasarruf sistemini kurduk, verileri paylaşacağız. Bankacılık sektörüyle, kuyum sektörüyle uyumlu çalışarak her ay katlamalı devam eden sistemi yakalamış durumda. Altını da tasarruf eko sistemini kurmuş durumdayız. Önümüzdeki süreçte toplantılarda sürekli halde güncelleme yaparak her türlü sorunun üstesinden gelecek adımlar atıyoruz. Ürün takibinin anlık yapılmasına yönelik dijital sistem kurulmasına karar verdik. Fiyatların aşırı şekilde şişirilmesi, beklentiler oluşturulması, stokçuluk gibi her türlü eylemin ortadan kaldırılmasını sağlayacak adımları atıyoruz.

“DENETİMLER YAPIYORUZ”

Bazı bakliyat, yemlik, karkas et gibi ürünlere ihracat kısıtlaması getirdik, yağlarda gümrük vergisini sıfırladık. Ülke genelinde denetimler devam ediyor. Şu ana kadar 40 bini aşkın işletmeye bakanlık olarak ayrıntılı denetimler yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Üretim ve istihdamı geliştirmeyi önceliklendiriyoruz. Mart ayındaki kredi büyümesi yıllık yüzde 20.1 iken tüketici kredilerinin büyümesi yüzde 16 seviyesinde. Kredilerin üretime yönelik sektörlerde kullanılmasını sağlıyoruz. Toplam ticari kredilerdeki artış yüzde 6,5 olurken imalat sanayinde yüzde 11,3 seviyesine gelmiştir. KGF kredilerinde üretim ve ihracat kapasitesini artırmayı hedefliyoruz. Attığımız atacağımız adımlar ile enflasyon ataletini kıracak ve enflasyonu makul seviyeye getireceğiz.

Terör örgütlerinin başını nasıl ezdiysek fiyatlardaki yükselişi de aynı anlayışla, ekonomik anlayışla paydaşlarımızla işbirliği yaparak biz kıracağız. Ekonomimizi de aynı şekilde güçlendireceğiz. Kuru nasıl kontrol altına aldıysak inşallah enflasyonun da üstesinden biz geleceğiz. Özgüvenimiz özümüzle kurduğumuz ilişkiden kaynaklanıyor. İnsanımızın irfanına olan güveninden güç buluyor. 

Ekonomi bunlarla beraber birlikteliğimiz, ortak ideallerimiz ve ortak aklımızla güçlenir. Böylesi dönemde felaket çığırtkanlığı yapmaya çalışanlara asla prim vermeyeceğiz. Milli seferberlik anlayışının ne demek olduğunu yine beraberce göstereceğiz. Bu ülke Samsun, Mardin, İstanbul ,Ağrısı, Edirnesiyle artık küçük hayallerle avunanların ülkesi değil, büyük ideallerin ülkesi. Büyük idealleri olmayan toplumlar yarına liderlik edemezler.

Biz küresel düzeyde lider ülke yolunda kararlı adımlarla beraberce ilerlemeye devam edeceğiz.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.